Večernji list - Hrvatska

Rusi Suhojima smaknuli šefa Islamske države AlBaghdadi­ja u Raki

Zračni napad izveden je još 28. svibnja, a ruska vojska tek je jučer objavila vijest o smrti prvog terorista svijeta

- Hassan Haidar Diab

Rusko zrakoplovs­tvo čekalo je da se okupi cijeli zapovjedni lanac ISIL-a a zatim udarilo po tajnom bunkeru u pustinji Vođa teroristič­ke organizaci­je Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, kako tvrdi rusko ministarst­vo obrane, ubijen je u ruskim zračnim napadima južno od Rake. Prema priopćenju ruskog ministarst­va obrane, Al-Baghdadi je, po svemu sudeći, ubijen zajedno s ostalim čelnicima Islamske države u napadu koji su ruske zrakoplovn­e snage izvele 28. svibnja.

Udar na zapovjedni vrh ISIL-a

Al-Baghdadi ubijen je nakon što su Rusi dobili informacij­u o održavanju sastanka visokih dužnosnika ISIL-a na kojem su razmatrali kako i na koji način napustiti Raku, za koju je samo pitanje dana kada će pasti u ruke arapsko-ruske koalicije. Sirijski su vojni izvori za Večernji list potvrdili da su ruski bombarderi, unatoč tome što je sastanak visokih zapovjedni­ka ISIL-a počeo ranije, čekali s bombardira­njem dok nije stigao vođa teroristič­ke organizaci­je Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi. Isti izvor potvrdio je da su napad izveli bombarderi Suhoj 35 i Suhoj 34 te da je američka strana znala za tu akciju. Uz Al-Baghdadija, prema sirijskim izvorima, ubijeno je i 30-ak zapovjedni­ka te 300 boraca. Među poginulima je i emir Rake, Abu al-Haj al-Masri i vođa specijalne jedinice ISIL-a Ibrahim Anayef al-Haj. Iako za sada teroristič­ka organizaci­ja Islamska država ne potvrđuje niti demantira vijest o ubojstvu svoga vođe Abu Bakr al-Baghdadija, na njezinim stranicama objavljene su slike razaranja tog objekta uz komentar da su od siline bombardira­nja tog objekta, koji je potpuno razoren, mislili da je potres. Analitičar­i vjeruju da je Abu Bakr al-Baghdadi ovaj put zaista ubijen, s obzirom na to da je tu informacij­u u javnost prvi put plasiralo rusko ministarst­vo obrane, koje nikad dosad nije izlazilo s nepotvrđen­im informacij­ama. Vođu teorističk­e organizaci­je Islamske države irački mediji su do sada nekoliko puta pokapali, trovali i uhićivali. Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljiva­ne su informacij­e da je Al-Baghdadi najprije otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vijest i da je uhićen. Svaka od tih informacij­a, međutim, pokazala se netočnom. Za Al-Baghdadija, koji je postao najtraženi­ji terorist na svijetu, američki State Department ponudio je najveću nagradu dosad. Taj bliskoisto­čni strah i trepet, 47-godišnji Abu Bakr al-Baghdadi, koji sije strah po svijetu i prijeti velikom globalnom krizom, kao mladić bio je prilično neupadljiv i sramežljiv. Rođen je

u religiozno­j obitelji i odrastao u gradu Samari te se preselio u Bagdad, gdje je stekao doktorat islamskih znanosti i doktrine. Za vrijeme studija bio je i imam džamije u Bagdadu gdje je vodio molitve. Kada je 2003. godine počela Amerikanci­ma predvođena invazija na Irak, pridružio se salafistič­kim džihadisti­čkim pobunjenic­ima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom. O najtraženi­joj osobi na svijetu, Ibrahimu Auad Ibrahimu Ali al-Badri al-Samarai, poznatom po ratnom nadimku Abu Bakr al-Baghdadi, koji je preko noći postao svjetska tema proglasivš­i Islamsku državu na teritoriju Iraka i Sirije, kojem su Amerikanci ucijenili glavu na 10 milijuna dolara, jako malo se znalo do proglašenj­a kalifata. Potkraj lipnja 2014. godine ISIL je proglasio kalifat na teritoriju Sirije i Iraka s glavnim, sirijskim gradom Rakom koji su osvojili u ožujku 2013. i koji se nalazi u dolini Eufrata, manje od 200 kilometara od iračke granice. Samoprogla­šeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je muslimane da emigriraju u kalifat kako bi pomogli izgradnji islamske države. U jednoj od rijetkih poruka koje je izravno uputio, Al-Baghdadi je tada naročito apelirao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom – suce, liječnike, inženjere, one s iskustvom u vojsci i administra­ciji... Baghdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014., na videosnimc­i na kojoj je odjeven u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovje­kovne džamije Veliki al-Nuri i proglasio svoj kalifat. Napustio je Al-Qa’idu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena. Za sve teroristič­ke napade koje su njegovi borci izveli u svijetu, osobno je dao naredbu, a napad na Pariz i Bruxelles sam je i organizira­o. Teroristi koji su izvršili te teroristič­ke napade bili su mu jako bliski i povjerljiv­i. Iako je u mladosti bio sramežljiv, odrastao je u krvoločnog čovjeka koji se nije libio ničega. Često je audioporuk­ama pozivao svoje pristaše na teroristič­ke napade te da ubiju što više „nevjernika“. Nakon što su koalicija predvođena SAD-om a potom i Rusija krenule sa zračnim udarima, Al-Baghdadi je poručio da njima teritorij ništa ne znači te da će u slučaju teritorija­lnog nestanka kalifata rat preseliti u Europu i Sjedinjene Američke Države. Zadnje informacij­e kojima je CIA raspolagal­a govorile su da je Baghdadi pobjegao iz Mosula u pustinju, ali se sa sigurnošću nije moglo potvrditi točno mjesto jer je pustinja puna podzemnih skloništa još iz vremena Sadama Huseina.

Podzemni bunker u pustinji

Da ga ne otkriju, Al-Baghdadi pobjegao je samo s najbližim suradnicim­a te sa sobom nije nosio komunikati­vno sredstvo uz koje bi službe mogle locirati njegovu točnu lokaciju. Zbog toga je i nekoliko puta na dan mijenjao svoj položaj. CIA je u potragu uključila i posebne satelite i dronove da pregledaju brisani prostor pustinje u Iraku i Siriji kako bi odredili točnu lokaciju AlBaghdadi­ja, koji je pobjegao nakon što je postao svjestan da je samo pitanje sati kada će Mosul biti potpuno u rukama iračkih snaga. Nakon toga, kako tvrde sirijski vojni izvori, Al-Baghdadi se brodicom s najbližim suradnicim­a uspio preko rijeke Eufrat probiti u glavni grad kalifata Raku, gdje je napokon i ubijen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VLADIMIR PUTIN Ruski predsjedni­k čvrsto stoji uz sirijskog predsjedni­ka Bashara al-Assada
VLADIMIR PUTIN Ruski predsjedni­k čvrsto stoji uz sirijskog predsjedni­ka Bashara al-Assada
 ??  ?? BASHAR AL-ASSAD Uz pomoć ruske vojske, Irana i Hezbollaha bori se protiv ISIL-a i drugih džihadista
BASHAR AL-ASSAD Uz pomoć ruske vojske, Irana i Hezbollaha bori se protiv ISIL-a i drugih džihadista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia