Večernji list - Hrvatska

Zoran Burić: Želimo da nam partner na Perući bude HEP

U dvije elektrane, dalekovod i plinovod uložili bi milijardu eura

- josip.bohutinski@vecernji.net Josip Bohutinski

HEP je još dok ga je vodio Zlatko Koračević poslao pismo namjere u kojem navodi da je spreman pratiti projekt

Mostov zastupnik Miro Bulj žestoko je napao buduću ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić i njezina supruga Zorana Burića koji razvija projekt Vis Viva na području akumulacij­skog jezera Peruća. Bulj je kazao da je taj projekt štetan za Cetinsku krajinu. Tako je projekt Vis Viva na kojem Burić radi već šest godina i u čiji je razvoj dosad uloženo više od pet milijuna kuna došao u središte pozornosti ovih dana. A taj projekt, protiv kojeg su već prosvjedov­ali lokalni stanovnici, vrijedan je milijardu eura. Uz plinsku elektranu on predviđa i gradnju rasklopišt­a, reverzibil­ne hidroelekt­rane, plinovoda i dalekovoda.

Presudan utjecaj na okoliš

Presudna će za projekt biti mišljenja Ministarst­va zaštite okoliša i energetike o njegovu utjecaju na okoliš. Odluka o reverzibil­noj hidroelekt­rani očekuje se početkom srpnja, a na nju nema uglavnom nikakvih prigovora. Sporna je za mnoge plinska elektrana, a mišljenje Ministarst­va o njoj očekuje se u roku od dva mjeseca. Zoran Burić, čije tvrtke MCC i Vrdovo reverzibil­ne hidroelekt­rane razvijaju taj projekt, objašnjava da je plinska elektrana predviđena u projektu jer je ona jedini stabilni izvor električne energije kad nema vjetra i vode. Tako se, kaže, stabilizir­a cijeli sustav pogotovo ljeti kad je potrošnja u Dalmaciji najveća i doseže 800 megavatsat­i. Ta lokacija za plinsku elektranu je dobra jer je ondje veliko akumulacij­sko jezero pa nije potrebno graditi rashladne tornjeve. – Htjeli bismo da nam HEP bude partner u tom projektu. Dobili smo i pismo namjere koje je potpisao bivši predsjedni­k uprave te tvrtke Zlatko Koračević u kojem navode da su zainteresi­rani i spremni pratiti projekt kada dođe u višu fazu gotovosti. To bi za HEP bio dobar iskorak u smislu ulaganja, a bolje bi se iskoristio sustav hidroelekt­rana na rijeci Cetini – objašnjava Burić. Dodaje da o ulaganju u taj projekt pregovaraj­u i s General Electricom, investitor­ima iz Češke, Kine, SAD-a i da ima jako puno interesa. Što se tiče zemljišta, kaže da imaju suglasnost od bivšeg Državnog ureda za upravljanj­e državnom imovinom da mogu ishoditi lokacijsku dozvolu, a nakon toga bi sukladno zakonu uzeli zemljište u koncesiju ili u pravo služnosti. Polovica potrebnog zemljišta je u privatnom vlasništvu i to bi trebali otkupiti ili dogovoriti pravo služnosti. Radi se o milijunima četvornih metara.

Političke igre

Burić ističe da je lokalno stanovništ­vo dezinformi­rano što se tiče plinske elektrane koja se, kaže, koristi kao sredstvo u političkim igrama. Nije htio detaljnije govoriti o kakvim se to igrama radi. Za prijetnje koje je Ivan Poparić Kane izrekao Miri Bulju kaže da se apsolutno ne slaže s njegovim metodama, ali da se slaže s revoltom koji je iskazao. Poparić je, kaže, pristaša projekta i nije u njega uključen. Na gradnji cijelog projekta zaposlilo bi se 10.000 ljudi. Burić ističe da bi općina Hrvace imala 40 milijuna kuna godišnje od rente ako se projekt realizira.

Interes za projekt je velik pa pregovaraj­u i s General Electricom, ulagačima iz Kine ....

 ??  ?? Protiv projekta elektrane u Perući već su prosvjedov­ali lokalni stanovnici. Pokrenuta je i peticija protiv gradnje
Protiv projekta elektrane u Perući već su prosvjedov­ali lokalni stanovnici. Pokrenuta je i peticija protiv gradnje
 ??  ?? Plinska elektrana trebala bi se izgraditi na desnoj obali jezera Peruća
Plinska elektrana trebala bi se izgraditi na desnoj obali jezera Peruća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia