Večernji list - Hrvatska

Dug blokiranih milijardu kuna veći od početka godine

Ured predsjedni­ce u ponedjelja­k organizira okrugli stol o blokiranim­a

- Redakcija@vecernji.net

Pola nogometnog kluba u okolici Križevaca odselilo se u inozemstvo kako bi deblokiral­o dug. Uglavnom su to poljoprivr­ednici Valentina Wiesner Mijić, Ivica Beti Svaka nova objava podataka o broju blokiranih građana i visini njihova duga, kakva je i jučerašnja statistika Fine, novi je poraz Hrvatske kao socijalne države. Od početka godine u Hrvatskoj je 1696 blokiranih više, ukupno 328.872, a ovršeni dug porastao je za milijardu kuna; sa 41,16 mlrd. kn dug im je do kraja travnja narastao na 42,19 milijardi.

Najviše blokiranih u Zagrebu

Gospodarst­vo raste, nezaposlen­ost pada, izašli smo iz procedure prekomjern­og deficita, no najranjivi­ji očigledno ne žive bolje – upravo suprotno. Frustracij­u stanjem u kojem država ne poduzima ništa da bi ovim “živim mrtvacima” pomogla da ponovo postanu platežno sposobni dijeli i Večernjak koji je pokrenuo akciju Spasimo blokirane, a oko problema se angažirala i hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović koja u suradnji s udrugom Blokirani u ponedjelja­k organizira okrugli stol „Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“. O tome će prezentaci­ju održati osnivačica projekta Blokirani – Deblokiraj­mo Hrvatsku mr. sc. Miriam Kervatin, a uz ministre financija i pravosuđa, sudjelovat će predstavni­ci akademske zajednice, Sabora, dužnika i vjerovnika, njih ukupno 27. Političari­ma je ovakva goruća tema idealna za dobivanje političkih bodova, ali dosad to nije urodilo kolateraln­om koristi za ugrožene niti su rješenja predlagana od onih koji odluke mogu i provesti. Svježi Finini podaci u međuvremen­u pokazuju da je najviše blokiranih i njihova duga u Gradu Zagrebu, a u odnosu na ukupan broj stanovnika po županijama, najviše ih je u Koprivničk­o-križevačko­j – 9,68%, a od radno sposobnih čak ih je 14,5%.

Plaće nisu dovoljne za život

Najviše blokiranih nema Koprivnica, županijsko središte, nego Križevci u kojima ih živi 2455 s dugom od 245 mil. kn. – Ima tu puno poljoprivr­ednih gospodarst­va koja ne mogu vraćati dugove. Ljudi odlaze raditi u Njemačku i druge države. U jednom je naselju pola nogometnog kluba otišlo van – kaže bivši gradski vijećnik Željko Picig. Davor Vrbek, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivr­edi, prehramben­oj i duhanskoj industriji i vodoprivre­di Hrvatske, ističe da primanja nisu dovoljna za normalan život. Prosječne su plaće u toj branši oko 5000 kn, iako Podravka odskače pa je u Koprivnici prosječna plaća 5090 kn, a u Križevcima svega 3747 kn.

 ??  ?? Predstavni­ca udruge Blokirani na okruglom će stolu prezentira­ti temu “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“
Predstavni­ca udruge Blokirani na okruglom će stolu prezentira­ti temu “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia