Večernji list - Hrvatska

Ivan Serdar posljednji je slavonski lončar

U poslu je već 30 godina, a nasljednik­a nažalost nema

- vedran.balen@vecernji.net Vedran Balen

Nada se da će on i drugi stari zanatlije, s kojima se ujedinio u čuvanju tradicije, dobiti prostor u kojemu će moći obučavati mlade Ivan Serdar iz Kujnika kod Slavonskog Broda jedini je preostali tradicijsk­i lončar u Slavoniji i jedan od posljednji­h u Hrvatskoj. Nekada je za život zarađivao kao harmonikaš, a onda se posvetio lončarskom zanatu. Nagovorio ga je prijatelj koji se time bavio prije njega i koji je u njemu prepoznao talent. Obučio ga je i učinio od njega pravog “mahera”.

Kao i prije 10.000 godina

Uz malu stanku za vrijeme rata u tom je poslu ostao više od 30 godina. Sve radi na prastari način, onako kako se to radilo prije desetak tisuća godina. Samljevenu glinu stavlja na kolo koje se vrti i vlastitim rukama oblikuje različite posude koje zatim peče u peći na drva. Po cijeni od 20, 30 ili 50 kuna kod njega se mogu pronaći kvalitetne zdjele, ćupovi, tegle, vaze, šalice, pepeljare... Posao je zahtjevan, ali on u njemu uživa. – Najvažnije je pronaći odgovaraju­ću i kvalitetnu glinu jer nije svaka pogodna za sve vrste posuda. Nakon duljeg stajanja u spremištu i potom na zraku glinu pripremam za “meljavu”, meljem u mlinu i stavljam u najlon u kojem mora odležati 24 sata kako bih je mogao staviti na kolo – pojašnjava Serdar. Umijeće proizvodnj­e keramičkih posuda od gline jedan je od prvih zanata koji su se pojavili s nastankom ljudske kulture. Serdar se nada da će on i drugi stari zanatlije, s kojima se ujedinio u njegovanju i čuvanju tradicije, dobiti prostor u kojemu će moći obučavati mlade. Njegovih četvero djece nije pokazalo zanimanje da ga naslijede i otišli su svojim putem, ali uvjeren je da interes među mladima ipak postoji, samo što se njima ne da putovati u Kujnik. – Srce me boli kada vidim da nemam nasljednik­a. Međutim, svaki put kada demonstrir­amo stare zanate pred nekom školom, djeca se okupe u velikom broju i pažljivo prate što radimo. Kada bi se u gradu organizira­o nekakav oblik slobodnih aktivnosti, uvjeren sam da bi bilo zainteresi­ranih – nastavlja.

Ne želi otići iz Slavonije

Prijatelji su ga više puta pozivali da sve ostavi i ode za njima u Njemačku ili Švicarsku, ali on se ne želi odvojiti od svog zanata i svoje Slavonije. Ne ide po sajmovima, proizvode nudi s kućnog praga ili na školskim izložbama starih zanata. Nešto proda, nešto i pokloni. – Nažalost, danas se teško može živjeti samo od lončarstva, ali nužno ga je održati kao dio identiteta i prošlost. Ljudi se dive, svi bi nešto naručili, ali nemaju novca. Malo se bavim poljoprivr­edom, malo drvima i nekako krpam kraj s krajem. Nadam se da lončarstvo neće izumrijeti – zaključio je.

 ??  ??
 ??  ?? Mlade generacije Rado demonstrir­a svoj zanat pred školom i uvijek se, kaže, okupi velik broj djece
Mlade generacije Rado demonstrir­a svoj zanat pred školom i uvijek se, kaže, okupi velik broj djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia