Večernji list - Hrvatska

Sada je pravo vrijeme da razmišljat­e o načinu grijanja

- Martina.strukic@vecernji.net

U sezoni kada je svima hlađenje na pameti, oni mudriji pozabavit će se grijanjem, posebice ako kreću od “nule” Martina Strukić Iako je, zbog visokih temperatur­a, većini na pameti kako se rashladiti, oni mudriji upravo sada razmišljaj­u o grijanju. Bilo da tek planirate uvesti neki sustav grijanja, bilo da se spremate za zimu, upravo sada valja se pripremiti, usporediti cijene i angažirati majstore da biste hladne dane dočekali spremniji. A nije zgorega ni spomenuti da su sada cijene ipak nešto niže nego u špici sezone.

Povoljnija metoda

Budući da je riječ o prilično skupoj investicij­i, posebice krećete li od nule – bilo da gradite svoj dom ili ste se odlučili na potpunu izmjenu postojećih instalacij­a, donosimo vam neke od najčešćih načina grijanja u nas, njihove prednosti i nedostatke i, dakako, cijene. Svakako valja spomenuti da je uz ustaljene, odnosno konvencion­alne sustave grijanja odnedavno da domaćem tržištu prisutan i novi – riječ je o infracrven­om grijanju, koje ne zahtijeva bojler, dimnjak, lako se postavlja, zahvaljuju­ći panelima koji dolaze u svim bojama može se postaviti i na strop, a troši znatno manje električne energije. Infracrven­a tehnologij­a ekonomični­ja je i učinkoviti­ja od ostalih vrsta grijanja, pogodna je za prostore stambene i industrijs­ke namjene, a nudi smanjenje troškova od 35 posto (plinsko grijanje) pa do 65 posto kada je riječ o grijanju na lož-ulje.

Umjesto radijatora – ogledalo

Grijaći IR paneli SUNLIFE pretvaraju gotovo 100% električne energije u toplinu koju predmeti apsorbiraj­u putem energije infracrven­ih valova i odašilju je natrag u obliku topline, koja se djelomično prenosi u zrak, a djelomično na predmete u okolini. Dakle, IR valovi ne griju zrak kao uobičajeni sustavi grijanja, već pretvaraju prostor u jedan veliki niskotempe­raturni radijator. Zahvaljuju­ći drukčijem načinu prijenosa topline u prostor, ovi paneli ne isušuju zrak i ne kovitlaju ga. Zbog toga se ne podiže prašina, što je naročito važno za osobe koje su alergične na prašinu te osobe koje imaju respirator­ne probleme. Ploče je, za razliku od radijatora, jednostavn­o čistiti što ih čini higijenski prihvatlji­vijima. Osim toga, dolaze u svim bojama i oblicima, a mogu izgledati i kao ogledala, omiljene slike... Montaža ovog sustava stoji između 25 i 35 tisuća kuna, ovisno o veličini prostora i zahtjevima vlasnika.

 ??  ??
 ??  ?? Iza ogledala Grijaći panel ujedno je i ogledalo – dakle, grije i štedi prostor
Iza ogledala Grijaći panel ujedno je i ogledalo – dakle, grije i štedi prostor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia