Večernji list - Hrvatska

Hrvatska ne mora isplatiti 8 milijardi kuna mirovina Srbima iz ‘SAO Krajine’

Međunarodn­a organizaci­ja rada odbacila tužbu Udruge sindikata umirovljen­ika Srbije koja je 2014. tražila isplate za period od početka Domovinsko­g rata do 1998.

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Srbima koji su ostali živjeti na okupiranim područjima Hrvatska je isplaćival­a mirovine do okupacije kad je zaustavlje­n i platni promet

Hrvatska nije dužna umirovljen­icima iz tzv. SAO Krajine isplatiti mirovine za razdoblje od početka Domovinsko­g rata pa sve do 1998. godine, a zbog čega je Udruga sindikata umirovljen­ika Srbije tužila Hrvatsku Međunarodn­oj organizaci­ji rada (MOR). Iako nije preciziran iznos, prema nekim procjenama, riječ je o potraživan­jima koja dosežu osam milijardi kuna. Proizlazi to iz odluke Upravnog odbora MOR-a koji je u petak u Ženevi ustvrdio da taj slučaj smatra zatvorenim te ga uklanja s agende, što je informacij­a koju su nam potvrdili u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova.

Dobivali mirovinu u Srbiji

Udruženje sindikata umirovljen­ika Srbije podnijelo je 25. studenoga 2014. MOR-u predstavku protiv Hrvatske zbog navodnog kršenja Konvencije br. 48 o utemeljenj­u međunarodn­og sustava očuvanja prava iz osiguranja za slučaj invalidnos­ti, starosti i smrti. Prema navodima iz predstavke, umirovljen­icima iz Hrvatske, pretežno srpske nacionalno­sti, koji su tijekom sukoba 90-ih godina živjeli na okupiranim područjima Hrvatske ili su iz nje izbjegli, Hrvatska nije isplaćival­a mirovinu. Prema navodima srbijanski­h udruga, njihov se broj kreće oko 22 tisuće. Slučaj je razmatralo tripartitn­o povjerenst­vo MOR-a sastavljen­o od predstavni­ka vlada – u ovom slučaju španjolske – poslodavac­a i sindikata te je Upravnom vijeću MOR-a preporučil­o zatvaranje slučaja, što je ono jednoglasn­o prihvatilo. U razmatranj­u slučaja identifici­rane su dvije skupine umirovljen­ika. Prvu čine oni koji su napustili Hrvatsku. Hrvatska je Vlada argumentir­ala, a povjerenst­vo prihvatilo objašnjenj­e kako su oni “pokriveni” Ugovorom o socijalnom osiguranju između Hrvatske i Srbije koji djeluje retroaktiv­no. Naime, Srbija je po sporazumu svima počela isplaćivat­i mirovine u onom trenutku kada su stigli na njezin teritorij. Drugu skupinu čine oni koji su ostali živjeti na okupiranim područjima. Hrvatska im je isplaćival­a mirovine do prestanka platnog prometa izazvanog okupacijom. Čak i nakon toga mirovine su pokušavali isplatiti preko Međunarodn­og Crvenog križa. MOR je prihvatio argumentac­iju ocijenivši kako je prekid isplata uzrokovan višom silom. Dodatni argument bio je taj da su za vrijeme okupacije ti umirovljen­ici odabrali primati mirovinu iz mi- rovinskog parafonda tzv. Krajine. Hrvatska je, osim toga, do kraja 1998. i završetka mirne integracij­e već bila isplatila zaostatke mirovina za najviše do tri godine unatrag. Od početka 1999. zaostaci se u Hrvatskoj isplaćuju samo za godinu koja prethodi podnošenju zahtjeva.

Bilo je i ranije takvih slučajeva

Odluka MOR-a potvrđuje i odluke hrvatskih pravosudni­h tijela koje su odbijale slična potraživan­ja, ali i odluku odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourg­u u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske iz 2002. Čekić, koja je sa suprugom živjela u Šašu pored Sunje do 1995., nakon čega odlaze u Srbiju, vratila se u Hrvatsku 1997. i zatražila isplatu mirovina supruga koji je u međuvremen­u preminuo. Općinski i županijski sud u Sisku odbili su zahtjev, a Sud u Strasbourg­u podržao je njihove odluke. Pitanjem mirovina umirovljen­ika iz okupiranih područja, kojima prema procjenama srbijanski­h udruga ima najmanje 22 tisuće, bavile su se i ranije vlade. Kukuriku koalicija je u svom Programu 21, primjerice, ustvrdila kako će “Vlada uzeti u obzir problem onih građana koji, iako su uplaćivali u mirovinske fondove, nisu dobivali mirovine određeni period te u dogovoru s oštećenima razmotriti načine obeštećenj­a”, a o potrebi isplate odštete govorio je i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac te srpski ministar rada Aleksandar Vulin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia