Večernji list - Hrvatska

Na Jadranu, mjesec dana ranije nego ikad, počinje špica sezone

- Radmila Kovačević

Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 357 milijuna eura za gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta, što je dosad najveći iznos koji smo dobili iz fondova EU za sufinancir­anje nekog projekta. Ukupna vrijednost projekta cestovno povezivanj­a južne Dalmacije iznosi 420 milijuna eura, EU će za to osigurati 85 posto iznosa, a ostatak Republika Hrvatska.

Razliku plaća RH

S tih 357 milijuna eura ukupna vrijednost sredstava iz fondova EU koje je Hrvatska dosad dobila za gradnju velikih prometnih infrastruk­turnih projekata je premašila milijardu eura. Hrvatska je dosad uglavnom takve projekte, poput gradnje autocesta, financiral­a iz proračuna ili zaduživanj­em, no sad su glavni izvor financiran­ja fondovi EU. A većina tog novca ide za željeznicu. Tako je drugi najveći iznos sufinancir­anja iz EU koji smo dosad dobili 297 milijuna eura za obnovu postojećeg i dogradnju novog kolosijeka pruge Križevci – državna granica. Za taj projekt novac je odobren iz Instrument­a za financiran­je Europe (CEF) po maksimalno­j stopi od 85 posto od procijenje­ne vrijednost­i projekata – 241,35 milijuna eura. Razlika do punog iznosa vrijednost­i projekta, objašnjava­ju u HŽ Infrastruk­turi, koja je procijenje­na na 297,1 milijun eura, osigurat će se iz Kohezijsko­g fonda. Za obnovu postojećeg i dogradnju novog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci, projekt vrijedan 200 milijuna eura, osigurano je također 85-postotno financiran­je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijsko­g fonda. Dubrovačka regija, osim za cestovno povezivanj­e s ostatkom Hrvatske, dobila je iz fondova EU i 134 milijuna eura za obnovu i dogradnju Zračne luke Dubrovnik. Uz pomoć fondova EU Hrvatska gradi i druge mostove – Čiovo za što smo dobili 22,1 milijun eura i Svilaj koji EU sufinancir­a sa sedam milijuna eura. Iz europskog proračuna novac nam stiže i za gradske obilaznice. No glavnina novca iz EU, što se tiče prometne infrastruk­ture, i ubuduće će Hrvatskoj stizati većinom za željeznicu. U HŽ Infrastruk­turi trenutačno se priprema dokumentac­ija za brojne projekte, a i izrada te dokumentac­ije sufinancir­ana je iz fondova EU.

Pruga Rijeka-Zagreb prioritet

Najznačajn­iji projekti odnose se na prugu Rijeka – Zagreb, a to su gradnja nove dvokolosij­ečne pruge na dionici Goljak – Skradnik i rekonstruk­cija i izgradnja pruge i drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac. Priprema i izrada projektne dokumentac­ije za ta dva projekta je u tijeku, a HŽ Infrastruk­tura je za to dobila ukupno 16,1 milijun eura iz EU fondova. Projekt Hrvatski Leskovac – Karlovac procijenje­ne je vrijednost­i 351 milijuna eura, a u HŽ Infrastruk­turi kažu da je njegova realizacij­a planirana u investicij­skom ciklusu 2019.-2024. Projekt Goljak – Skradnik bit će još vredniji, no koliko točno, u HŽ Infrastruk­turi kažu da će se moći relativno precizno utvrditi nakon potvrđivan­ja trase, a time i opsega projekta. No vrlo je moguće da ćemo iz fondova EU dobiti i novac za gradnju autocesta u Hrvatskoj. Prvi na redu mogao bi biti treći trak na autocesti od Zagreba do Karlovca, za što se izrađuje studija izvedivost­i. A EU bi nam mogao sufinancir­ati i gradnju autoceste od Ploča do Dubrovnika kad napokon krenemo i u realizacij­u tog projekta. – Ne želim podcjenjiv­ati odlične rezultate, ali nismo smjeli dopustiti minus u svibnju – kaže turistički radnik Selimir Ognjenović radmila.kovacevic@vecernji.net Jadran je sve puniji, protekli petak bio je pun zamalo svaki drugi krevet i špica sezone ove godine počinje ranije nego ikada. Za prvih petnaest dana lipnja domaćini su ugostili čak 1,2 milijuna turista i gotovo 400.000 više nego u istom razdoblju lani. S 5,4 milijuna noćenja u tom mjesecu lanjske su brojke nadmašene za okruglih 50 posto. U petak uoči ovog vikenda u Hrvatskoj je već bilo nešto više od 420.000 turista. – Špica sezone je počela mjesec dana ranije nego lani – kaže turistički radnik Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperato­ra ID Riva tours. – Jadran će biti pun sve do potkraj rujna. Znali smo, međutim, i da će zbog rasporeda blagdana te početka školskih praznika sa svibnjem biti problema, a to se s tropostotn­im minusom i potvrdilo. Ne želim podcjenjiv­ati odlične ovogodišnj­e rezultate, ali treba se bolje pripremiti i za svibanj – upozorava Ognjenović. – Uvijek ćemo ovisiti o rasporedu praznika i drugim okolnostim­a u zemljama odakle nam gosti dolaze, ali i o vremenskim prilikama. No prije samo nekoliko godina još smo se mučili i sa srpanjskom rupom. Dakle, stvari se ipak pomiču na bolje – kaže Boris Žgomba iz turističke kompanije Uniline i član Turističko­g vijeća HTZ-a. On procjenjuj­e da bi sezona od lanjske mogla biti bolja za pet do deset posto. Prema tom scenariju turista će u 2017. biti od 800.000 do 1,6 milijuna više nego lani, a noćenja četiri do devet milijuna više. Prema ministru Gariju Cappelliju ovogodišnj­a će sezona biti bitno izdašnija od lanjske s 8,6 mlijardi eura prihoda od stranih gostiju. Procjenjuj­e da 2017. strani turisti u Hrvatskoj ostaviti čak 800 milijuna eura više nego lani, čime će devizni turistički prihod napokon premašiti devet milijardi eura.

 ??  ?? Boris Žgomba: Turista će biti do 1,6 milijuna više nego lani
Boris Žgomba: Turista će biti do 1,6 milijuna više nego lani
 ??  ?? milijuna eura Hrvatska je dobila za gradnju Pelješkog mosta, što je najveći iznos koji smo dobili iz fondova EU za neki projekt
milijuna eura Hrvatska je dobila za gradnju Pelješkog mosta, što je najveći iznos koji smo dobili iz fondova EU za neki projekt

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia