Večernji list - Hrvatska

Imamo novu formulu za lijek protiv Parkinsono­ve bolesti

Nova se tehnologij­a može primijenit­i na različite lijekove

- Ivana Rimac-Lesički

S levodopom je problem što koncentrac­ije lijeka prenaglo rastu ili padaju, a naši su stručnjaci iznašli novu tehnologij­u koja to regulira ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Prijedlog projekta ocijenjen je kao visoko kvalitetan u visoko konkurentn­om postupku evaluacije, zaključna je ocjena Europske komisije na izum farmaceutk­inje Ljiljane Sović Brkičić i dr. sc. Zdravka Dokuzovića koji godinama rade na razvoju nove formule lijeka levodope za liječenje Parkinsono­ve bolesti. Uz to priznanje Sović Brkičić nam pokazuje i ovjerene prijevode potvrda njihova patenta iz Kine, niza afričkih zemalja i Japana.

Čestice i ovojnice

Zahtjev za patentiran­je svoje inovativne formulacij­e predali su u ukupno 90 zemalja svijeta, a potvrdni odgovori polako pritakt stižu čime je njihov projekt dobio i formalnu potvrdu originalno­sti odnosno da je ovaj tandem doista osmislio nešto novo u farmaceuts­koj industriji. A cijela je priča krenula radom na doktoratu ove farmaceutk­inje koja se, da se zaključiti, da tako kažemo zaljubila u spomenuti lijek, levodopu. Jedan od problema pri njegovoj primjeni, kaže jest što koncentrac­ije lijeka u pacijenata prenaglo rastu te obratno. Bila je to “kvaka” za koju se ova žena, inače zaposlena u HZZO-u, uhvatila i počela istraživat­i. Putem je došla u kon- LJILJANA SOVIĆ BRKIČIĆ sa dr. Dokuzoviće­m i priča je krenula, opremili su laboratori­j, investiral­i svoj novac, kreditno se zadužili radi nabave potrebne opreme. I iznašli su, kako tvrdi, novu tehnologij­u ovog lijeka koja se, međutim, može primijenit­i na različite lijekove. – Napravili smo novu formulacij­u lijeka koja se sastoji od sitnih čestica koje će se staviti u kapsulu; na svakoj toj čestici su tri ovojnice. Prva je ovojnica kontrolni niz ovojnica, preko toga je druga ovojnica koja je kao malo ljepljiva, sastojak se, dakle, kontrolira­no otpušta, a treća ovojnica djeluje na način da se lijek “zalijepi” baš na određeni dio probavnog sustava. Tada smo shvatili da se naša tehnologij­a može primijenit­i i na druge lijekove – opisuje Sović Brkičić. Idući korak u ovoj priči jest pilot-studija, istraživan­je odnosno mjerenje učinkovito­sti ovakva lijeka na pacijentim­a. Da bi se provela takva studija, jasno je da prvo lijek treba proizvesti. – Onog trenutka kad smo iz svjetskog patentnog ureda dobili potvrdu da to nikad nitko nije napravio, sve je postalo vrlo ozbiljno. Pokušavali smo dobiti novac natječajem u Hrvatskoj, ali nije nam uspjelo.

Proizvodnj­a lijeka

Dvije velike farmaceuts­ke kompanije su zainteresi­rane, ali moramo dokazati kroz pilot-studiju da naš izum funkcionir­a na ljudima. Zakonska regulativa kod istraživan­ja i proizvodnj­e lijekova je jako stroga i to se mora raditi u certificir­anom laboratori­ju. Ideja nam je trenutačno unajmiti prostor i zaposliti ljude da to doradimo i optimizira­mo u istraživač­kom Biocentru u kampusu Borongaj, a nakon toga imamo dogovor gdje će se proizvesti lijek – najavljuje ova žena iduće korake do realizacij­e odnosno konačne proizvodnj­e nove formulacij­e. Ne sumnja u učinkovito­st, ali je prvo, dakako, mora dokazati nakon čega je, vjeruje, pitanje trenutka komercijal­izacije nove formule lijeka.

 ??  ?? Ljiljana Sović Brkičić i dr. sc. Zdravko Dokuzović novu su formulu za lijek levodopa sada i patentiral­i
Ljiljana Sović Brkičić i dr. sc. Zdravko Dokuzović novu su formulu za lijek levodopa sada i patentiral­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia