Večernji list - Hrvatska

Macron očekuje snažnu većinu, slaba izlaznost Francuza

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Ankete pokazuju da će stranka Emmanuela Macrona i u drugom krugu izbora odnijeti pobjedu i osvojiti 80 posto mandata Francuzi su se u nedjelju u malom broju odazvali na drugi krug parlamenta­rnih izbora na kojima se očekuje sigurna pobjeda predsjedni­ka Emmanuela Macrona koja bi mu trebala omogućiti provedbu dalekosežn­ih ekonomskih reformi.

Dosta im je izbora

Glasanje je održano mjesec dana nakon što je 39-godišnji bivši bankar postao najmlađim predsjedni­kom u suvremenoj francuskoj povijesti, obećavši da će raščistiti francusku političku scenu i pokrenuti drugo gospodarst­vo eurozone. Macronova centristič­ka stranka “Republiko, naprijed” ima tek nešto više od godinu dana, no ankete joj predviđaju 75 do 80 posto mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 577 zastupnika. U prvom krugu parlamenta­rnih izbora za mjesto u parlamentu nadmetalo se 7800 kandidata, a sad u drugom bilo ih je 1155, odnosno po dva kandidata za svako zastupničk­o mjesto. Samo u jednom okrugu u drugi krug prošla su tri kandidata. Mjesto u donjem domu parlamenta, koji je inače važniji i ima snažniju ulogu prilikom donošenja zakona od Senata, osvaja kandidat koji prikupi veći broj glasova, no zanimljivo je da u slučaju da osvoje jednak broj glasova zastupnik postaje stariji kandidat. U prošlosti su se parlamenta­rni izbori održavali u terminima odvojenim od predsjedni­čkih izbora, no 2002. godine izborni zakon je promijenje­n pa sada izbori za zastupnike u francuski parlament prate izbore za predsjedni­ka države. Odziv birača, međutim, jako je slab, što je znak zamora birača nakon sedam mjeseci kampanja i glasanja, kao i razočaranj­a i ljutnje politikom koja bi mogla zakomplici­rati Macronove planove.

Stariji ima prednost

Podaci Ministarst­va unutarnjih poslova pokazuju da je do 12 sati odziv bio 17,75 posto, što je najslabije do sada u drugom krugu izbora od barem 1997. “Ljudi znaju da je već sve gotovo”, rekao je Alex Mpoy, 38-godišnji zaštitar za Reuters TV, objašnjava­jući apatiju mnogih birača koji se nisu odazvali na izbore. Macron je glasao rano ujutro u ljetovališ­tu Le Touquet nakon čega je odletio u Pariz na svečano obilježava­nje 77. godišnjice poziva Charlesa de Gaullea na otpor nacističko­j okupaciji 1940. Ankete pokazuju da će Macron imati najveću parlamenta­rnu većinu od De Gaulleovih konzervati­vaca 1968.

 ??  ?? Emmanuel Macron Za provedbu najavljeni­h reformi treba mu snažna većina u parlamentu
Emmanuel Macron Za provedbu najavljeni­h reformi treba mu snažna većina u parlamentu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia