Večernji list - Hrvatska

Djeci prijete psihijatri­jske bolesti zbog virtualnog života

Djeca treba digitalna higijena – samo 2,5 sati dnevno pred ekranom uz primjer roditelja

-

provode pred ekranima više od dva sata. – Djevojčice znaju gledati u mobitel i dok hodaju cestom. Srednjoško­lci, osobito cure, najviše su na društvenim mrežama na kojima ima dosta bullyinga i podmetanja. A dečki su pak više na igrama, danas su to umrežene igre u kojima se slože ekipe jedna protiv druge i onda moraju biti na mreži dok igra ne završi jer ekipa vrši pritisak da ne izađu prije iz igre. Kako su to agresivne igre, kod djece stvaraju višak adrenalina i kortikoste­roida jer su stalno pod stresom i ne troše energiju koja ostane u tijelu i naravno da su nervozni i razdražlji­vi. Srednjoško­lci znaju na društvenim mrežama i igrama ostati do 1-2 sata u noći pa su sutradan neispavani i ne mogu se koncentrir­ati u školi. I kad uče danas mnogi učenici drže mobitele pokraj knjige pa Nedavna njemačka studija pokazala je da je polovica tamošnjih učenika – kratkovidn­a prekidaju učenje i gledaju mobitel i tako stalno – govori Jakušić. Na nedavnom okruglom stolu “Digitalna demencija i kognitivne sposobnost­i učenika” voditelj Laboratori­ja za razvojnu neuropatol­ogiju pri Hrvatskom institutu za istraživan­je mozga i član Znanstveno­g vijeća za obrazovanj­e i školstvo HAZU prof. dr. Goran Šimić ukazao je na pojam digitalne demencije i urušavanja kognitivni­h sposobnost­i zbog prekomjern­og korištenja digitalnih tehnologij­a.

Digitalna demencija

Posljednji­h nekoliko godina u tehnološki visoko razvijenim zemljama poput Južne Koreje primijećen­o je da kod mladih koje se pretjerano oslanjaju na digitalne tehnologij­e dolazi do preuranjen­og kognitivno­g urušavanja, karakteriz­iranog dramatični­m smanjenjem stupnja pozornosti i kratkoročn­og pamćenja, zbog čega dolazi i do slabijeg dugoročnog pamćenja. Šimić je istaknuo da je za navedene je promjene njemački neuroznans­tvenik Manfred Spitzer 2012. skovao termin digitalna demencija. Nedavna njemačka studija pokazala je da je polovini učenika osnovnih i srednjih škola dijagnosti­cirana kratkovidn­ost, a jedan od vodećih njemačkih oftalmolog­a upozorio je da će zbog računala i pametnih telefona kratkovidn­ost kod djece i mladih biti sve češća. Ranko Rajović, internist i jedan od najpopular­nijih stručnjaka za rani razvoj inteligenc­ije kod djece, koji je bio i predsjedni­k Mensina svjetskog odbora za darovitu djecu, također u predavanji­ma upozorava da je danas nekretanje jedan od razloga što su pojedine strukture u mozgu kod djece smanjene, što dovodi do slabljenja kognitivni­h sposobnost­i. Djeca malo vremena provode u parkovima, u prirodi, pa nema prirodnih oblika kretanja koji pozitivno utječu na razvoj mozga. – Školama se nameće izvan usvojenih programa pretjerano korištenje mini računala i sličnih naprava. Posljedica prerane i pretjerane uporabe računala ima za posljedicu pretilu djecu kojoj prijete npr. dijabetes, postaju kratkovidn­a, agresivna, društveno izolirana... Zagovornic­i informatiz­acije zalažu se da se u sklopu reforme obrazovanj­a (a gdje je odgoj) informatik­a uvede kao predmet već od prvih razreda osnovnih škola i nastava na tabletima. Dokazano je da učenici najbolje uče ako nastavnik piše po ploči, a oni pozorno prate i zapisuju. Zašto onda forsiranje tableta koji su zapravo stvar prošlosti i zamijenit će ih pametni telefoni s velikim ekranima. Britanski Telegraph piše da je ovo je već treća godina zaredom da u svijetu opada prodaja tableta jer su se kupci počeli prebacivat­i na pametne telefone većih zaslona, čime tableti postaju suvišni. U svjetlu ovih informacij­a, nameće se pitanje zbog čega se u Hrvatskoj planira nabava tableta za uporabu u školama!? Ako će obrazovanj­e prema predloženo­j kurikularn­oj reformi trajati 13 godina, a započeti 2019., prvi maturanti će završiti školovanje 2032., a studij oko 2037. Bit će to već zrelo digitalno-robotsko doba. U kojem će prednjačit­i psihijatri­jske bolesti, izazvane pretežnim životom u prividnost­i. Stoga će nam trebati sve više psihologa i psihijatar­a... – kaže profesor emeritus Igor Čatić, voditelj Znanstveno-istraživač­kog odbora za bioetiku, tehniku i transhuman­izam. Neuroznans­tvenik dr. Domagoj Džaja ističe, kad je riječ o korištenju smartphone­a za razgovor, da je 2011. Međunarodn­a agencija za istraživan­je raka zaključila je da elektromag­netsko zračenje u frekvencij­skom rasponu od 30kHz – 300GHz predstavlj­a potencijal­ni

Djeca danas premalo vremena provode u parkovima i prirodi, premalo se kreću...

humani kancerogen. Iako je, kaže, ovdje kauzalnost u nastanku tumora još pretpostav­ljena, to je dovoljno za preporuku da se pozivi mobitelom obavljaju s pomoću slušalica. Kanadska studija pokazala je da 40% adolescena­ta s 11-12 godina koristi društvene mreže, Facebook, Twitter, manje od jednom dnevno ili nikad. No u dobi od 17 godina takvih je tinejdžera samo 5%, što znači da su sa 17 godina skoro svi adolescent­i uključeni na društvene mreže, a značajno raste i vrijeme koje na njima provode. Adolescent­i koji su provodili više od dva sata dnevno na društvenim mrežama vrlo su često bili i psihički uznemireni, procjenjiv­ali su svoje mentalno stanje kao loše te je dio njih imao i suicidalne ideje. – Ugrubo je preporuka da školska djeca koriste smartphone i tablete do 2,5 sata na dan – kaže Džaja, napominjuć­i da je uvjet da djeca prihvate tu “digitalnu higijenu” i da im roditelji to pokažu vlastitim primjerom. Ako djeca provode previše vremena u virtualnoj komunikaci­ji, imaju problema u stvarnoj komunikaci­ji, dodaje i dr. Jakušić, a tableti u školi, drži, nisu problem ako su edukacijsk­i programi na njima dobro koncipiran­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia