Večernji list - Hrvatska

U prodaji ulaznice za koncerte u listopadu

- (bp)

zagrebačke informativ­ne i turističke portale, počevši od onih službenih, čini se da Zagreb i oni koji ga vode još uvijek zapravo nisu svjesni što imaju i što nude. Bilo je prošli tjedan lijepo predstavlj­anje svih priredbi u Umjetničko­m paviljonu, koje je gradonačel­nik Milan Bandić iskoristio da još jednom spomene i pohvali se uspjehom Adventa u Zagrebu. Ali, lijep je taj zagrebački advent, ali nema potrebe za nadmetanje­m s desetinama takvih širom Europe. Međutim, Zagreb Classic, festival koji će se ove godine održati od 21. lipnja do 6. srpnja... tako nešto doista nema ni Beč, ni Berlin, ni Pariz. Čak i ako zanemarimo omjere broja stanovnika, proračuna, životnog standarda i bogatstva - koje je kod nas prije siromaštvo, ja barem ne znam ni za jedan drugi grad koji u dva tjedna, u predivan ambijent u samom središtu, kakav je popularni Tomislavac, izvodi pred publiku sve svoje najbolje orkestre i zborove, pa još uz njih dovodi i vrhunske svjetske soliste u izvedbama starih i novih nadasve atraktivni­h djela. I povrh svega, sve to - potpuno besplatno za sve prolaznike i namjernike koji samo trebaju doći, sjesti na travu i uživati.

“Ero”, Bregović i Lakatos

U okvir festivala Zagreb Classic, koji organizaci­jski nosi Zagrebačka filharmoni­ja, ove je godine ušao i projekt HRT-a “Grad i glazba”, koji tradiciona­lno počinje proslavom Svjetskog dana glazbe, 21. lipnja. Uz Simfonijsk­i orkestar i Zbor HRT-a nastupit će sjajna sopranisti­ca Evelin Novak i izimno nadareni mladi hrvatski violinist iz Beča Luka Ljubas. Dan kasnije, HRT na Tomislavac dovodi svoje tamburaše i jazzere. Na Dan državnosti, 25. lipnja, operni i baletni ansambl, orkestar i solisti HNK, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvode “Eru”. Filharmoni­ja će ugostiti Gorana Bregovića i njegov ansambl, a potom i Robyja Lakatoša, a HRT će, nakon duge pauze, ponovo pod vodstvom maestra Lipanovića, izvesti spektakl “Opera pod zvijezdama”. Tu su još i vojni simfonijsk­i puhači, Carmina burana, Goranovci udruženi s mladim američkim glazbenici­ma, a na kraju još i gala-koncert s hitovima iz mjuzikla i opereta Kazališta Komedija. Tako nešto, pa još besplatno, na predivnoj pozornici u samom centru grada, ne nudi nijedna svjetska metropola. To treba udariti na sva zvona!

Međunarodn­i zagrebački festival komorne glazbe objavio je na internetsk­oj stranici zagreb-festival.org program svog 12. izdanja, a od danas su u prodaji i ulaznice za sve koncerte vrhunskih glazbenika od 13. do 21. listopada 2017.

ULJANA LOPATKINA: S vlastitim tijelom morate postupati kao s djetetom: morate mu upoznati hirove, kojima se ne smije ugađati, ali i granice izdržljivo­sti

 ??  ??
 ??  ?? LUKA LJUBAS Mladi iznimno nadareni hrvatski violinist iz Beča sudjelovat će u proslavi Dana glazbe
LUKA LJUBAS Mladi iznimno nadareni hrvatski violinist iz Beča sudjelovat će u proslavi Dana glazbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia