Večernji list - Hrvatska

Elitni ples u dvorani državnog arhiva

Straussova kapela zasvirala je Hrvatskom državnom arhivu i “Jelačić marš”

- Emina Basara

Priredba u organizaci­ji Lions kluba Zrinjevac bila je dobrotvorn­og karaktera u korist razvoja projekta Udruge slijepih Zagreb scena@vecernji.net Savršen spoj glazbe i gastronoms­kih užitaka, elegancije i koraka bečkog valcera Zagrepčani su preksinoć mogli doživjeti na prvome originalno­m Bečkom balu, koji je održan u Hrvatskome državnom arhivu u organizaci­ji Lions kluba Zrinjevac, uz podršku Ministarst­va turizma RH, Grada Beča, Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba.

Političari i poznata lica

Na balu je bilo više od 200 uzvanika, među kojima i brojne poznate osobe, a pokrovitel­jica toga humanitarn­og događanja bila je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, koju je na događanju predstavlj­ao njezin osobni izaslanik Tomislav Madžar. Lions klub Zrinjevac Bečkim balom uključio se u proslavu 100 godina humanitarn­og djelovanja Lionsa kluba u svijetu. Stoga je i ova priredba imala dobrotvorn­i karakter. Sva prikupljen­a sredstva bit će donirana Udruzi slijepih Zagreb za razvijanje projekta “Sapuni s točkicama – socijalno poduzetniš­tvo slijepih i slabovidni­h osoba”, kojem je namjera otvaranje radnih mjesta za osobe oštećena vida. Udruga proizvodi suvenire i poklon-sapune, a svi njihovi proizvodi imaju zajedničko obilježje – točkice Brailleova pisma kojim se služe slijepe i slabovidne osobe. Ovaj događaj predstavlj­a veliki prestiž za gradove domaćine koji su ga dosad imali prilike ugostiti, a ove godine na taj se popis uvrstio i Zagreb, u koji je kao jedan od visokih gostiju stigao i Gerald Ebinger, predsjedni­k Bečkog parlamenta. Među poznatim osobama koje su se rado odazvale pozivu na Bečki bal bili su TV voditeljic­a i trenerica fitnessa Renata Sopek, glumica Ana Begić Tahiri, modna dizajneric­a i glazbenica Matija Vuica s partnerom, glazbeniko­m Juricom Popovićem, glumica Kristina Krepela, modna blogerica i manekenka Anita Dujić i brojni drugi. Svirao je orkestar Original Strauss Capelle Wien, koji je u svom programu prvi put izveo koračnicu “Jelačić marš”, a pjevala je i sopranisti­ca Antonella Malis. Također, plesni centar Wiener Tanzkomite­e (Bečki plesni odbor) pod vodstvom uglednog učitelja plesa Michaela Badina otvorio je bal glazbeno-plesnim programom “Facherpolo­naise”.

Bečke i hrvatske delicije

Osim u valcerima i polkama Johanna Straussa oca i sina, te ostaloj čarobnoj glazbi i plesu, uzvanici prvog Bečkog bala u Zagrebu mogli su uživati i u sjajnim tradiciona­lnim gastronoms­kim delicijama, kako bečkim, tako i hrvatskim. Na meniju su bili varaždinsk­i klipić, kvarnerski škamp, bečki odrezak te file pisanice u dalmatinsk­oj panceti s pinjolima i špinatom. Za desert je poslužen najslavnij­i bečki kolač, glasovita torta sacher, a također su se mogla kušati i neka od ponajbolji­h austrijski­h vina.

Bal su otvorili plesači Bečkog plesnog odbora pod vodstvom učitelja plesa Michaela Badina

 ??  ?? Ansambl “Original Strauss Capelle Wien” i plesači u dvorani HDA
Ansambl “Original Strauss Capelle Wien” i plesači u dvorani HDA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia