Večernji list - Hrvatska

Bandić nam nije ništa nudio, Tito je i dalje uvjet

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić

Hasanbegov­ić kaže da Bandić većinu može tražiti od Darinka Kosora (HSLS), no on uzvraća da zastupnici s liste Sandre Švaljek neće biti dio većine

Hasanbegov­ić kaže da Bandić većinu može tražiti od D. Kosora (HSLS), no on uzvraća kako zastupnici s liste S. Švaljek neće biti dio većine Ne uspije li Milan Bandić skupiti 26 ruku u zagrebačko­j Gradskoj skupštini za promjenu imena Trga maršala Tita, neće biti daljnjeg razgovora o većini i ne postoji ponuda zbog koje bismo mogli odustati od tog zahtjeva – komentirao je jučer Zlatko Hasanbegov­ić neslužbene informacij­e da će Bandić koaliciju s HDZ-om i nezavisnom listom Brune Esih osigurati ponudom koju Esih neće moći odbiti.

Jugoslaven­ski diktator

Neki su mediji objavili da će se Esih ponuditi funkcija predsjedni­ce Skupštine, a Hasanbegov­iću resor kulture, no Hasanbegov­ić kaže da im takvo što nije ponuđeno, ali i kako takva ponuda ne bi promijenil­a njihov stav. – To nije trgovina i Bandić jako dobro zna da to nije opcija i zato i nije bilo nikakvih ponuda s njegove strane. Što se mene tiče, pitanje većine vrlo je lako riješiti. Riječ je o jednoj ploči za koju svi tvrde da je nebitna. Ako je to pitanje tako nebitno, ne vidim zašto ga se ne bi moglo lako riješiti – kaže Hasanbegov­ić. Ponavlja kako je žalosno da se u Hrvatskoj 2017. razmišlja o tome “treba li jugoslaven­ski diktator odgovoran za masovne zločine imati svoj trg”. Ističe i da nije riječ o ultimatumu, nego o zahtjevu te poručuje kako većina ne mora ovisiti o zastupnici­ma s liste Brune Esih. – Bandić, Plenković i Kosor su u “koaliciji narodne stabilnost­i” na državnoj razini. Samo neka je prenesu u Zagreb, sačuvaju Trg maršala Tita i ne vidim u čemu je problem. Ako Kosor može biti u Saboru s Bandićem, neka bude i u Zagrebu – poručuje Hasanbegov­ić. Darinko Kosor (HSLS), jedan od osmero zastupnika s liste Sandre Švaljek, poručuje, međutim, da oni nisu i neće biti dio većine i negira da s Bandićem surađuje i na državnoj razini. – U Saboru nema nijednog zastupnika iz Bandićeve stranke, s njim nemamo potpisan sporazum o suradnji – tumači Kosor. S Bandićeve liste u Sabor je ušao nezavisni Željko Lacković i reformist Darinko Dumbović i nijedan nije formalno član Bandićeve stranke. Kosor poručuje da mu osobno ne pada na pamet ikad više ulaziti u suradnju s Bandićem jer iz prošlog mandata, kada je tri godine

Kosor: Ne pada mi na pamet ikad više ulaziti u suradnju s Bandićem jer imam vrlo loša iskustva

obnašao funkciju predsjedni­ka Gradske skupštine, kaže, ima vrlo negativna iskustva. Tvrdi i kako je siguran da se ni preostali zastupnici iz Kluba Sandre Švaljek neće “prodati” Bandiću jer bi to, kaže, bila prijevara birača. – Ako smo godinu dana govorili da jedino s njim nećemo surađivati, moramo se držati onoga što smo rekli i to je jedino pošteno prema biračima – poručuje Kosor.

Prebacivan­je odgovornos­ti

Ističe da Bandić, HDZ i Esih mogu sastaviti većinu te kako je nepošteno da se odgovornos­t za eventualni neuspjeh i nove izbore za Gradsku skupštinu pokušava prebaciti na one koji su u startu jasno poručivali da ne namjeravaj­u koalirati s Bandićem. Bandić u Skupštini ima 14 zastupnika, a za natpolovič­nu većinu potrebne su mu još ruke sedam HDZ-ovih i pet zastupnika Brune Esih. Ne uspije li njihove ruke osigurati u idućih 90 dana, izbori za Gradsku skupštinu morat će se ponoviti. Izvan kruga na desnom centru i desnici Bandiću nije preostao velik prostor s obzirom na to da je Predsjedni­štvo SDP-a odlučilo kako njihovih sedam zastupnika neće koalirati ni s Bandićem ni s HDZ-om.

 ??  ?? Bude li onako kako kažu Hasanbegov­ić i D. Kosor, Bandić će na nove izbore
Bude li onako kako kažu Hasanbegov­ić i D. Kosor, Bandić će na nove izbore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia