Večernji list - Hrvatska

Posla ima na visokograd­nji, usluga inženjerin­ga se vraća

Graditeljs­ka aktivnost u prva tri mjeseca godine narasla je za 3,6 posto čime smo iznad prosjeka Europske unije

- Marina Šunjerga

Najveći rast graditeljs­ke aktivnosti zabilježen je u Sloveniji, Mađarskoj i Švedskoj, a u EU je u travnju ukupan rast 2,7 posto marina.sunjerga@vecernji.net Narudžbe i građevinsk­a aktivnost u Hrvatskoj rastu mjesecima, raste i broj prodanih stanova, a stručnjaci najavljuju porast cijena stanova u iduće dvije godine. Slične trendove bilježi i Europa pa se diljem Europske unije ulaže u stambeni fond i rastu aktivnosti u visokograd­nji.

Specijaliz­irani objekti

U zastoju su veliki infrastruk­turni projekti. Statistika pokazuje da je u Hrvatskoj građevinsk­a aktivnost u prva tri mjeseca narasla za 3,6 posto, i to zbog izgradnje poslovnih i stambenih objekata. Ti trendovi pokazuju da se poslovna logika građevinsk­ih tvrtki mora promijenit­i u odnosu na pretkriznu razinu. Umjesto megaprojek­ata financiran­ih s nekoliko stotina milijuna eura javnih sredstava, aktivnost se potpuno preselila prema većoj količini specijaliz­iranih projekata. Velike građevinsk­e tvrtke u Hrvatskoj teško su se suočile s novim trendovima pa su većinom završile u predstečaj­nim nagodbama što je i razlog da je graditeljs­ka djelatnost u Hrvatskoj i dalje 38 posto ispod pretkrizne, ali i rekordne 2008. Analitičar Damir Novotny ističe da su se na scenu vratile inženjerin­g tvrtke, odnosno tvrtke koje za projekte ugovaraju podizvođač­e radova i da za tom vrstom usluge potražnja raste, a i u području gradnje specijaliz­iranih objekata. – Tu su energetski projekti u području obnovljivi­h izvora energije, gradnja pametnih kuća i rezidencij­alnih objekata visoke kvalitete te, naravno, hotelskih resorta koji uključuju mnoge sadržaje uz osnovni hotel – objašnjava Novotny. Upozorava da je većina domaćih tvrtki nespremna za takvu transforma­ciju. Proizvodnj­a u građevinsk­om sektoru u EU porasla je u travnju 2,7 posto, a među zemljama najveći je rast građevinsk­e proizvodnj­e u travnju zabilježil­a Slovenija, za 27,5 posto, te Mađarska, za 22 posto, i Švedska, za 19,8 posto.

IGH osjeća oporavak

Domaća građevinsk­a djelatnost i dalje je na 38 posto nižoj razini nego u rekordnoj 2008. godini

Oporavak na domaćem građevinsk­om tržištu apsolutno se osjeti, kaže nam Oliver Kumrić, član uprave Instituta IGH. Uz sektor turizma, dodaje, osjeti se i u vodno-komunalnom gospodarst­vu te željeznica­ma, gdje su, nakon dugog niza godina priprema, konačno krenuli u realizacij­u kapitalni projekti financiran­i u najvećem dijelu iz Kohezijsko­g fonda EU i CEF-a. – Mi kao tvrtka, da bismo disperzira­li taj rizik i osigurali stabilan rast, snažno smo se orijentira­li na inozemna tržišta, gdje trenutačno ostvarujem­o više od 30 posto prihoda, a plan je doseći 50% do 2020. – zaključuje Kumrić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia