Večernji list - Hrvatska

Popović ima zagrebačku adresu

-

Severina Kojić u intervjuu za RTL rekla je, među ostalim, da se do sada suzdržaval­a od javnih nastupa, ali da je morala upozoriti da institucij­e ne rade svoj posao. Ustvrdila je da ju je Popović u vezi psihički maltretira­o te da joj je prijetio kako će je putem glasnogovo­rnika blatiti u medijima i na kraju joj oduzeti dijete. Tvrdila je da sina otac nije vidio punih 18 mjeseci te da je na sudu rekao da je mislio da u prvoj godini sinu nije bio potreban. Dodala je da otac nije kontaktira­o niti se družio s djetetom, da ga neredovito zove, zaboravlja njegove rođendane, da je propustio njegov prvi zub i prvi korak te da je manipulira­o čak i optužbama da je dijete anoreksičn­o... nizala je optužbe Severina. Sutkinju Vericu Nikić prozvala je za “nakaradne odluke” te zatražila zaštitu premijera Andreja Plenkovića, kojeg poziva da ispita ulogu centara za socijalnu skrb, sudova putem Ministarst­va pravosuđa i policije zbog navodnog fiktivnog boravišta koje je u Zagrebu dobio Milan Popović. Severina tvrdi da Popović zakonskim putem nije mogao dobiti boravište u Zagrebu jer u Zagrebu nema adresu. Popović je, međutim, jučer razgovarao s novinarom Večernjeg lista te mu rekao da je s njegovim boravištem sve u najboljem redu te kako ga je dobio na pet godina, kao stranac čije dijete živi u Hrvatskoj. Činjenica je i da je na intervju došao u automobilu zagrebački­h registarsk­ih pločica zelene boje, kakve se dodjeljuju strancima. Popović negira tvrdnje da sina želi trajno odvesti u Srbiju te tvrdi da će on ostati živjeti u Zagrebu, gdje će dijete ići i u vrtić, a zatim i u školu. las Klarić dodajući da to što dijete nekoliko mjeseci nije moglo ići u vrtić jer potpis za to nije dao jedan roditelj nije rijedak primjer, no da roditelji zbog međusobnog sukoba često manipulira­ju svojim potpisom, a takve su odluke gotovo uvijek na štetu djeteta.

Veliko opterećenj­e za dijete

– Nekad, kada roditelj zlorabi prava djeteta, moguće je roditelju i oduzeti pravo na ostvarivan­je roditeljsk­e skrbi. Nažalost, u slučajevim­a manipulaci­je bilo kojeg roditelja ta se mjera izriče razmjerno rijetko, a životno i pravno čini mi se da bi u nekim situacijam­a izricanje upravo takve mjere bilo jedino rješenje za pojedine roditelje i za dobrobit njihova djeteta. A kada roditelji jedno drugo nazivaju pogrdnim imenima ili iznose intimne ružne stvari, pogotovo ako to još čine javno, to nikada nije dobro – ističe Milas Klarić. Na upit je li u ovom slučaju došlo do povrede odredbi koje se odnose na ravnopravn­ost spolova, iz ureda nadležne pravobrani­teljice Višnje Ljubičić odgovoreno nam je: “Pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova zastupa načelan stav da u sporovima oko roditeljsk­e skrbi u središnju pažnje uvijek mora stajati najbolji interes djeteta, stoga i ne zastupa stajalište da je jedan roditelj bolji od drugoga samo zbog svoje spolne pripadnost­i”. A što o svemu kaže dječja psihologin­ja Renata Miljević-Riđički: – Dijete voli i mamu i tatu, voli biti i s mamom i s tatom, a kada među roditeljim­a osjeti neku napetost, može postati nervozno, može se povući u sebe. Takve su situacije veliko opterećenj­e za dijete, a to što se događa ono samo ne može riješiti. Bilo bi lijepo kada bi roditelji nesuglasic­e mogli riješiti bez suda, socijalnih centara i pravobrani­teljice, a pogotovo bez javnosti. Kada njihov sukob postane javan, onda roditelji moraju biti svjesni da to čini štetu djetetu i da će dijete osjećati posljedice. Iz ovog slučaja i javnih međusobnih optuživanj­a vidi se da je roditeljim­a najbitnije tko će od njih pobijediti. A svatko od njih sada ima druge živote, druge partnere, i ne bi se više toliko i tako trebali baviti jedno drugim, već bi se trebali usredotoči­ti na svoje dijete, njegovu dobrobit i sreću. Severina Kojić optužila je i odvjetnicu Ljubicu Matijević Vrsaljko za pritisak na Centar za socijalnu skrb Črnomerec kako bi pomogla Popoviću, a doznajemo da je odvjetnica zastupala obje strane zbog čega se protiv nje vodi postupak pred Odvjetničk­om komorom. Matijević Vrsaljko tvrdi da sada nije Popovićeva odvjetnica. Kaže, zastupala ga je kraće vrijeme prije dvije godine, i to u pitanjima prekomjern­og medijskog izlaganja njihova djeteta. – U raspravi o aktualnom sudskom postupku ne želim sudjelovat­i jer je obiteljski postupak prema zakonu tajan, činjenice iz predmeta nisu mi poznate. O izmišljeni­m tvrdnjama S. Kojić da sam istodobno bila i njezina i Popovićeva odvjetnica ne želim se više očitovati jer sam o tome već sve rekla, kao što nemam više ništa reći o mojim navodnim prijetnjam­a djelatnica­ma Centra za socijalnu skrb Črnomerec.

 ??  ??
 ??  ?? Severina kod Šprajca Nizala je optužbe na račun bivšeg partnera, a sutkinju Vericu Nikić prozvala za “nakaradne odluke”
Severina kod Šprajca Nizala je optužbe na račun bivšeg partnera, a sutkinju Vericu Nikić prozvala za “nakaradne odluke”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia