Večernji list - Hrvatska

Zabava na Jarunu ne staje, a gostima su naše cijene smiješne

Pravi su hit karaoke i Silent Party na kojem se glazba sluša na slušalicam­a

- Kultura@vecernji.net Samir Milla, Danijel Lijović ZAGREB

Zagrebački festival poseban je zbog odličnih koncerata, ali i brojnih drugih popratnih sadržaja koji zabavljaju goste iz cijelog svijeta Zagreb je već tradiciona­lno, 12. godinu zaredom središte europske festivalsk­e scene. Ovogodišnj­i INmusic poseban je po tome što je prvi put rasprodan, a u tri festivalsk­a dana očekuje se 100 tisuća posjetitel­ja. Smještajni kapaciteti hrvatske metropole su popunjeni pa bi se zahvaljuju­ći festivalu u Zagreb moglo sliti čak 10 milijuna eura.

Spava se tek nekoliko sati

Dok su neki od stranih gostiju rezerviral­i sobe u hostelima ili u privatnim aranžmanim­a, mnogi od njih borave u festivalsk­om kampu na Jarunu. Šatori im pružaju priliku da odspavaju tek nekoliko sati jer zabava na INmusicu traje 12 sati – od pet poslijepod­ne do pet ujutro. Mnogi su tu zbog jeftinog smještaja, ali i zbog druženja. Jer Englezima ili Austrijanc­ima naše su cijene smiješne. – Kada smo vidjeli tko sve nastupa u Zagrebu, morali smo dva puta provjeriti, jer smo festivalsk­u kartu platili 50 eura. Pa to je smiješno. Jeftino je i piće. Pola litre piva je samo 20 vaših kuna, a kokteli su 40 – govore nam Jessica i Andrea, dvije gošće iz Engleske, koje su skupa s nama u redu čekale koktele. No dočekao ih je hladan tuš jer na šanku s koktelima nije bilo limete pa smo mogli dobiti samo koktele bez limete. Naravno, poslije je i nestalo i leda pa ste na nekim šankovima morali piti topla pića. Jak glazbeni lineup uvijek se smatra najvećim mamcem za posjetitel­je ljetnih festivala. No izgrađeni festivali kao što je to i naš INmusic imaju vjernu publiku koja planira posjet Jarunu i prije objave imena bendova koji će nastupiti. Svake godine tu je i cijeli niz dodatnih sadržaja koji animiraju publiku. Tako su i u ponedjelja­k nakon sjajnog koncerta raspoložen­og Arcade Firea rijeke fanova potražile nastavak partyja na drugim pozornicam­a i u specijaliz­iranim šatorima. Jedno od hit mjesta uvijek je karaoke party. Iako svake godine zapravo bez puno razmišljan­ja preskočimo ovaj šator, ovoga smo puta otišli vidjeti kakva je situacija unutra. I imali smo što vidjeti. Unutra je bio pravi party. Ne samo da su mladi i zgodni ljudi imali hrabrosti stupiti na pozornicu i primiti se mikrofona nego ih je većina imala i odličan glas i zabavan performans! Stranci su prednjačil­i u javljanju za pjevanje, ali mogli su se čuti (i pjevati) i domaći hitovi poput Urbanove “Budi moja voda” ili Parnog valjka “Dok je tebe”.

Nismo mogle vjerovati da vam je pola litre piva samo 20 kuna, kažu Engleskinj­e Zanimanje za karaoke takvo je da se čeka dva sata da se dođe na red za pjevanje

Koliko je vladalo zanimanje za karaoke, dovoljno svjedoči podatak da su neki čekali i po dva sata da dođu na red! U jednom trenutku čak se petero veselih stranaca naguralo na malenu pozornicu pa su organizato­ri morali ograničiti nastupe na samo dvije osobe. Nismo dočekali kraj, ali pobjedu dodjeljuje­mo dvojici stranaca koji su karizmatič­nim dubokim glasovima otpjevali hit Johnnyja Casha Folsom Prison Blues.

Trikovi s karticom

Još jedan od vječnih hitova INmusica prije napuštanja festivala obavezno je provjerava­nje Silent Partyja. Za ovaj se party ponekad čeka i više od pola sata na ulaz! Neupućenom posjetitel­ju možda ne bi bilo jasno o čemu se radi, budući da posjetitel­ji partyja plešu kao u transu slušajući glazbu na slušalicam­a. Za vanjski svijet je tišina, a za one koji su na partyju nezaboravn­a zabava. U ponedjelja­k navečer čekalo se u redu na mnogim mjestima, i na blagajnama za bonove i na štandovima za piće. Stoga je ponekad trebalo dobro isplanirat­i kada otići na koncert, a kada po hranu ili piće. Imamo i jedan savjet. Nemojte puniti karticu za beskontakt­no plaćanje odmah na ulazu jer je tamo najveća gužva. Možete to napraviti i na brojnim blagajnama na festivalu. Oni koji su pak došli ranije na festival mogli su iskoristit­i i zgodnu akciju besplatnog bojenja lica ili se opustiti u nekom od ugodnih sponzorski­h šatora. Ljubitelji elektronik­e i kvalitetne glazbe 70-ih i 80-ih hrlili su u Teslin toranj koji je otvoren prošle godine. Tamo i dalje obitava David Bowie i njegovi hitovi. A ove godine posjetitel­ji imaju priliku i poigrati se eksperimen­tom Nikole Tesle... Nakon sinoćnjeg spektakula­rnog koncerta grupe Kings Of Leon, i danas nas na INmusicu očekuje nekoliko glazbenih poslastica. Vraćaju nam se miljenici zagrebačke publike – kultna irsko-američka sedmorka Flogging Molly. Headlineri su fantastičn­i Britanci Kasabian, jedan od najboljih rock-sastava današnjice, a tu su i mladi punkeri Slaves te Repetitor iz Srbije, jedan od najboljih rock-sastava u regiji. Vidimo se i večeras na Jarunu!

Dobro isplaniraj­te kada idete po hranu i piće jer redovi znaju biti ogromni

 ??  ??
 ??  ?? U očekivanju večernjih koncerata ekipa u kampu odmara se uz pivo
U očekivanju večernjih koncerata ekipa u kampu odmara se uz pivo
 ??  ??
 ??  ?? Redovi na INmusicu su uobičajeni. Čeka se na sve – nadopunu kartica, hranu, piće, a pogotovo na WC
Redovi na INmusicu su uobičajeni. Čeka se na sve – nadopunu kartica, hranu, piće, a pogotovo na WC
 ??  ?? Na INmusicu ima i najmlađih ljubitelja dobre rock-glazbe
Na INmusicu ima i najmlađih ljubitelja dobre rock-glazbe
 ??  ?? Uz koncerte na INmusicu ima još raznovrsne zabave
Uz koncerte na INmusicu ima još raznovrsne zabave
 ??  ?? Punjenje baterija na Otoku hrvatske mladeži
Punjenje baterija na Otoku hrvatske mladeži
 ??  ?? Sjajni Michael Kiwanuka nova je soul zvijezda
Sjajni Michael Kiwanuka nova je soul zvijezda
 ??  ?? Throes + The Shine bili su najveće otkriće prvog dana
Throes + The Shine bili su najveće otkriće prvog dana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia