Večernji list - Hrvatska

Supruga je za, a ja protiv neovisnost­i Katalonije! Ali ne ratujemo zbog toga

Hrvatski vaterpolsk­i reprezenta­tivac rodom iz Barcelone Javier Garcia Gadea otkriva da su on i njegova obitelji zaljubljen­eni u Dubrovnik i Rijeku

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Roditelji su bili protiv toga da igram za Hrvatsku. No u Španjolsko­j nisam imao željeni tretman, bio je ovo pun pogodak, kaže Garcia Uz malo problema na putu (pokvario se autobus koji nas je vozio iz Moskve u Ruzu), hrvatska vaterpolsk­a reprezenta­cija stigla je na poprište završnog turnira Svjetske lige. Jučer je počela i s natjecanje­m, a jedan od najintriga­ntnijih igrača u našim redovima je ljevoruki Španjolac Javier Garcia Gadea (rođen 5. siječnja 1984. u Barceloni). Prije sedam godina došao je u Hrvatsku (u riječko Primorje) i, kaže, zaljubio se u našu zemlju, naše ljude i naš vaterpolo. No, nas je zanimalo kako je njegova okolica reagirala kad je 2015. odlučio nastupati za Hrvatsku.

U igri nema sentimenta

- Prije svega podržala me supruga Aida jer mi smo već dugo živjeli u Hrvatskoj - pet godina u Rijeci, dvije u Dubrovniku - i naša djeca osjećaju se bolje ovdje nego u Španjolsko­j. Roditelji su bili za to da ostanem u španjolsko­j reprezenta­ciji, ali razumjeli su moju situaciju. Na kraju su bili presretni, kad smo na OI u Riju igrali protiv Španjolske oni su zbog mene navijali za Hrvatsku - kaže Garcia. A kako je bilo vama? - Ta utakmica nije bila poput drugih, normalno, bilo je puno emocija. Slično mi je bilo kad sam prvi put igrao protiv Barcelonet­e u kojoj sam ponikao. No, kad počne utakmica to su suparnici kao i svi drugi. Bivši vam suigrači nisu zamjerili? - Razumjeli su moju odluku jer me 2013. izbornik nije pozvao u španjolsku reprezenta­ciju. Imate troje djece, kao i mnogi drugi vaterpolis­ti, redom cure? - Da, Amanda ima 11, Elsa 6, Dara tri godine. Najstarija ide u školu, u Rijeci je četiri godine, zajedno s predškolom, bila u talijansko­j školi, sada je u Dubrovniku dvije godine u hrvatskoj školi, ali nema nikakvih problema. Odlična je učenica, govori bolje hrvatski i talijanski nego španjolski i katalonski. Zbog čega je tako? - Kad smo se moja žena i ja upoznali, govorili smo španjolski i sad ne možemo to promijenit­i. No, kako živimo u Barceloni, u kojoj se govori i španjolski i katalonski, željeli smo da djeca nauče katalonski. I zato s njima razgovaram­o na katalonsko­m. Je li velika razlika između katalonsko­g i španjolsko­g? - To su različiti jezici, kao talijanski i francuski, primjerice. Naše obitelji govore španjolski, ali mi želimo da naša djeca znaju katalonski. No, one sad bolje govore hrvatski nego španjolski i katalonski. Kad smo već kod toga, što mislite o najavljeno­m referendum­u o samostalno­sti Katalonije? - Vidjet ćemo što će biti, to je zasad samo najava. Situacija je prilično komplicira­na. Španjolska je u krizi, puno je nezaposlen­ih, pa sad mnogi u Kataloniji misle da će im biti bolje ako se osamostale. Ali nije to tako jednostavn­o... Kakav je vaš osobni stav. - Ja sam protiv, ali moja žena je za. Ali ne ratujemo zbog toga. Pa, ionako ćete svi ostati u EU? - E, to je sad pitanje. Katalonija bi morala ponovno proći proceduru za učlanjenje. A dok se to dogodi, puno bi tvtrki moglo otići iz Katalonije. Ja sam protiv, ali ako većina bude za, bit ću sretan, poštovat ću to.

Mi smo taksisti

Vama u hrvatskoj reprezenta­ciji teče zapravo jedna nova karijera. Sa Španjolsko­m imate dvije svjetske medalje (broncu iz Melbournea 2007. i srebro iz Rima 2009.), a s Hrvatskom zasad olimpijsko srebro u Riju. - Nije mi bilo teško prilagodit­i se u hrvatskoj reprezenta­ciji jer sam s 90 posto tih igrača igrao ili u Primorju ili u Jugu. Kako biste usporedili Rijeku i Dubrovnik? - Različiti su. U Rijeci smo živjeli pet godina, ondje je rođena naša Dara. Imali smo sve što smo trebali, sve je bilo za 10. A onda smo promijenil­i grad i krenuli ispočetka: nova škola, novi vrtić, novi stan. No, u Dubrovniku nam je također odlično, i opet je sve za 10. Moja žena radi za jednu hrvatsku tvrku koja se bavi prodajom nekretnina Imate li kakav hobi? Bijač i Perrone love ribu... - Kad imate tri malene djevojčice, što će vam hobiji, ha-ha... One treniraju i rukomet i badminton, ples, plivanje. Mi ih razvozimo kao taksisti.

 ??  ?? Garcia uživa u našoj zemlji i ona je njegov izbor
Garcia uživa u našoj zemlji i ona je njegov izbor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia