Večernji list - Hrvatska

Španjolci istražuju Modrića “Luka, što je s porezom na 2,4 milijuna eura zarade”

Modrića terete da je u Luksemburg­u osnovao tvrtku preko koje je sklapao ugovore o pravima na korištenje svojeg lika

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Luka Modrić već je platio kaznu zbog izbjegavan­ja poreza. U Engleskoj je za prihode od igranja u Tottenhamu platio 500.000 eura

Našem najboljem nogometašu nije lako posljednji­h dana. Nakon kontroverz­i u osječkoj sudnici, španjolski mediji izvijestil­i su da ga i ondje očekuje rešetanje u istrazi zbog navodne utaje poreza. Prema tim informacij­ama, Luka Modrić je sa suprugom Vanjom Bosnić u Luksemburg­u osnovao tvrtku koju je nazvao prema sinu, Ivano SARL. Preko te kompanije, navodi se, sklapao je ugovore o pravima na komercijal­no korištenje svojeg lika s markama poput Nikea ili Nivee.

GestiFute i njegovi igrači

Razlog je vrlo jednostava­n – u Španjolsko­j bi na te prihode morao platiti porez od 30 posto, a u Luksemburg­u plaća samo jedan posto. Optužbe nisu nove, prva se informacij­a kroz famozni Fo- otball Leaks pojavila potkraj prošle godine. Istragu su, doznalo se tada, španjolske vlasti otvorile 18. siječnja 2016. Navodi se da je tvrtka Ivano SARL startala s 3,6 milijuna eura četiri mjeseca nakon što je Luka potpisao za Real, da bi u dvije godine dogurala do šest milijuna eura. Španjolski­m se poreznicim­a ne žuri, predmet je daleko od zastare. Jednu je kaznu zbog neplaćanja poreza već platio, 500.000 eura u Engleskoj za prihode koje je ostvario igrajući za Tottenham. Ali, Luka nije jedini. Uz njega se spominje i Gareth Bale, a gotovo istodobno stigla je informacij­a da je za sličnu poreznu nepodopšti­nu optužen i Jose Mourinho. Njega terete da je utajio 3,3 milijuna eura poreza 2011. i 2012., također u autorskim pravima. Mourinho i njegovi zastupnici iz agencije GestiFute odbijaju optužbe ističući da je trener platio čak 26 milijuna eura u tri godine koliko je radio u Španjolsko­j. Prije par tjedana slične su optužbe pale i na Cristiana Ronalda koji duguje 14,7 milijuna eura. Zanimljivo je da je i Ronaldova agencija GestiFute, odnosno njezin šef Jorge Men- des. Jer, još su trojica Realovih igrača pod ugovorom s Mendesom istraživan­a za utaju poreza, Ricardo Carvalho, Angel di Maria i Radamel Falcao. I to svi po istoj shemi, off shore kompanije preko kojih prodaju autorska prava na korištenje svojeg lika.

Veliki upad u Barcelonu

Prije kraljevsko­g kluba teško je stradala Barcelona. Pretresani su i uredi Barcina bivšeg predsjedni­ka Sandra Rosella, koji je nedavno i pritvoren. Lionelu Messiju i njegovu ocu Jorgeu potvrđena je zatvorska kazna od 21 odnosno 15 mjeseci, koju neće odslužiti jer po španjolski­m zakonima manje od dvije godine za prve prekršitel­je ne odslužuju se. Ali, platili su 4,1 milijun eura zaostalih poreza, te još dva milijuna eura globe. Slično je i s Javierom Mascherano­m koji je morao platiti milijun i pol eura zaostalih poreza, 200.000 eura kamata te 815.000 eura globe. Poseban je slučaj Neymara kojeg tuže za neprijavlj­ivanje stvarnog iznosa transfera iz Santosa u Barcelonu. Samuelu Eto’ou zbog utaje poreza prijeti zatvorska kazna od čak deset i pol godina.

 ?? REUTERS ?? Prva kopačka hrvatske reprezenta­cije opet će se znojiti pred istražitel­jima
REUTERS Prva kopačka hrvatske reprezenta­cije opet će se znojiti pred istražitel­jima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia