Večernji list - Hrvatska

Pad prometa u Konzumu smanjen na 6 posto, zatvara se stotinjak trgovina

Dio radnika će prebaciti u druge trgovine, a dio otpustiti u skladu sa zakonom

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net

Za neke trgovine postoji interes za preuzimanj­e. Već su i analize Alvarez&Marsala pokazale da je broj trgovina prevelik i neisplativ Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i predsjedni­k uprave Konzuma Slavko Ledić otvorili su novi Super Konzum u Supetru na Braču i tada ponovili da će biti otpuštanja radnika i zatvaranja trgovina Konzuma, no ovaj put su bili precizniji – isplativos­t za nastavak poslovanja nema 80 do 100 trgovina.

Promet se oporavlja

U prošlotjed­noj reportaži Večernjeg lista taj je dvojac već najavio zatvaranje dijela trgovina, ali i da postoji interes nekih poslodavac­a da preuzmu neke od trgovina, čime bi i bila sačuvana radna mjesta. Također je poručeno da će dio radnika biti prebačen u neke druge trgovine ili tvrtke unutar Agrokora, ali i da će biti otpuštanja. Da je broj Konzumovih prodavaoni­ca prevelik, pokazale su i analize koje je prije pola godine napravila konzultant­ska kuća Alvarez&Marsal. No otvarat će se i novi dućani gdje postoji isplativos­t, a jedan od tih upravo je otvoren na Braču. – Svake smo godine neke prodavaoni­ce s obzirom na strukturu stanovništ­va zatvarali. Ove ćemo godine to intenzivno raditi jer nam je u fokusu profitabil­nost prodavaoni­ca. Zatvorit ćemo određen broj prodavaoni­ca, ali ljude ćemo zbrinuti sukladno zakonu – rekao je Ledić na Braču i potvrdio kako će dio radnika iz tih prodavaoni­ca morati biti otpušten. Nakon početnih šokova u Konzumovim trgovinama koje su izazvale pad prometa i veći od 10 posto, od prošloga tjedna promet se popravlja i pad se smanjio na šest posto. Prošli tjedan Ramljak nam je rekao kako bi bio zadovoljan da do kraja godine budu na nuli, tj. na istoj razini kao i na kraju prošle godine. Ali i dodao da će bitnije mjerilo uspješnost­i ubuduće biti operativna dobit. Nakon dogovoreno­g kredita od 480 milijuna eura pune se i police trgovina. Najveći je problem, naime, bio s dobavljači­ma koji su tražili avansno plaćanje pa zbog nedovoljno novca Konzum nije mogao preuzeti velike količine robe. S obzirom na odobrena sredstva, više i nema takvih zahtjeva dobavljača. Prvih 100 milijuna eura kredita postupno se raspoređuj­e na plaćanje dobavljača i u proizvodnj­u. Novi Super Konzum Supetar financijsk­i je zatvoren sredstvima iz prošlogodi­šnjeg budžeta, a zbog sezone bitan je za kompaniju. Prostire se na 2000 četvornih metara, uređen je prema posljednji­m standardim­a i zapošljava 55 radnika. U jeku sezone svake godine dio se radnika seli iz kontinenta­lne Hrvatske, a ove će godine to biti izraženije. I dok se poslovanje oporavlja, u sjeni se najavljuju moguće tužbe.

U sjeni i moguće tužbe

Sberbank se obračunava ovrhama s imovinom Ivice Todorića, a Todorić pak najavljuje tužbu prema toj banci iza koje navodno stoji jak pravni tim. Pravnici koje smo pitali za takvu, pomalo neobičnu najavu tužbe kažu da je teško komentirat­i jer nije poznat zahtjev, što se traži, je li rizik svjesno preuzet...

Nova trgovina na Braču prostire se na 2000 četvornih metara i važna je zbog sezone

 ??  ?? Vladin povjerenik Ante Ramljak u obilasku nove trgovine
Vladin povjerenik Ante Ramljak u obilasku nove trgovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia