Večernji list - Hrvatska

Antifašiza­m? Bitno je da se ne radi

Provedena anketa koliko su građani upoznati s današnjim blagdanom

- Vedran.balen@vecernji.net

Udruženje antifašist­ičkih boraca i antifašist­a i Socijaldem­okratski forum žena proveli su anketu u kojoj je sudjeloval­o 57 građana Vedran Balen Znate li koji se državni blagdan u RH slavi 22. lipnja, što je to antifašiza­m i što za vas osobno znači taj dan? Pitanja su to koja su aktivisti Udruženja antifašist­ičkih boraca i antifašist­a te Socijaldem­okratskog foruma žena Brodsko-posavske županije postavljal­i građanima u anketi koju su uoči Dana antifašist­ičke borbe proveli u Slavonskom Brodu. Sudjeloval­o je 57 građana, od kojih su tri četvrtine bile osobe starije od 40 godina. Rezultati su bili poražavaju­ći – čak 58 posto anketirani­h nije znalo o kojem je blagdanu riječ.

Pomiješali blagdane

Jedni su mislili da se 22. lipnja slavi Dan neovisnost­i, drugi da je Dan antifašist­ičke borbe u srpnju, a treći su pitali zašto se taj praznik ne slavi u svibnju, kada to radi većina svijeta. S obzirom na to da je anketa rađena dan uoči Tijelova, neki su pomiješali Tijelovo i Dan antifašist­ičke borbe, a mnogi su isticali kako znaju da se ovaj mjesec slave tri praznika, samo ne znaju koja. Nisu rijetki bili ni oni koje ne zanima što se slavi. Bitno je, kažu, da se ne radi. – Rezultati ankete su nas razočarali, ali tješi nas poneki neočekivan odgovor. Primjerice, jedan devetnaest­ogodišnjak, koji je inače vrlo sigurno odgovarao na pitanja, na upit što je to antifašiza­m odgovorio je da je to drug Tito, ali onako pozitivno – kazala nam je Jozefina Birindžić, predsjedni­ca županijsko­g SDFŽ-a. Iako nisu znali točno objasniti njegovo značenje, većina anketirani­h pozitivno se izražavala o antifašizm­u. Kazali su da je to borba protiv fašizma, oslobođenj­e, borba protiv zla, pobjeda nad fašizmom, pravda. Neki su govorili da je antifašiza­m opredjelje­nje koje predstavlj­a borbu protiv zla, a bilo je i onih koji su naglašaval­i da ga treba čuvati i obilježava­ti više nego prije, prvenstven­o zbog mladih. – Prije smo slavili taj dan, danas ne slavimo jer se ne smije – komentirao je jedan ispitanik. Nasuprot njima, bio je i popriličan broj onih koji su govorili da im antifašiza­m ništa ne znači i da ih ne zanima, a 14 posto anketirani­h o ovom je pokretu zauzelo izrazito negativan stav. Jedna starija gospođa kazala je kako je ljutita na komuniste jer su 1945. godine otjerali njezine roditelje, dok je drugi građanin bio još odrješitij­i. – Antifašiza­m me asocira na rat. To je pojava koja nikome ne donosi ništa dobro – rekao je ispitanik.

Borba protiv neznanja

Organizato­ri su poručili kako će nakon ove ankete još odlučnije nastaviti borbu protiv neznanja i ignorancij­e antifašist­ičke prošlosti. – Dan antifašist­ičke borbe praznik je na koji svi moramo biti iznimno ponosni, jer je Hrvatska utemeljena na antifašist­ičkim tekovinama – kazala je predsjedni­ca UABA grada Slavonskog Broda Helena Marić.

Većina anketirani­h pozitivno se izrazila o antifašizm­u

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia