Večernji list - Hrvatska

Kraljičin govor za rad novog parlamenta

Kraljica Elizabeta prenijela planove premijerke Therese May – ostao samo Brexit

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net BRUXELLES

Konzervati­vci su sada dustali od niza obećanja: od onog o ponovnoj legalizaci­ji lova na lisice do onog o besplatnim školskim obrocima za djecu Novi saziv britanskog parlamenta započeo je jučer tradiciona­lnim Kraljičini­m govorom, iz kojeg proizlazi da vlada premijerke Therese May zna samo to da Ujedinjeno Kraljevstv­o izlazi iz Europske unije, a ne zna što će biti s nizom obećanja iz izbornog manifesta od kojih May sada odustaje.

Ne zna se ima li većinu

Istodobno, nije sasvim jasno ima li premijerka May uopće većinu u parlamentu jer su pregovori sa željenim manjinskim partnerom DUP zapali u probleme i odužili se, tako da će se tek sljedeći tjedan, prilikom izglasavan­ja Kraljičina govora, vidjeti ima li ili nema parlamenta­rne većine za vladu premijerke May čiji rad taj Kraljičin govor najavljuje. U Kraljičino­m govoru (riječ je o govoru koji piše vlada, a Kraljica ga “samo” čita) najavljeno je 27 zakona koji će proći kroz parlament u iduće dvije godine. Većina ih se odnosi na Brexit, tj. izlazak iz EU. Obično se u Velikoj Britaniji predizborn­i manifest stranke koja je pobijedila na izborima pretoči u Kraljičin govor, tj. program rada nove vlade, no to ovaj put nije baš slučaj. Konzervati­vna stranka premijerke May signalizir­ala je kroz govor kraljice Elizabete odustajanj­e od niza obećanja: od onog o ponovnoj legalizaci­ji lova na lisice do onog o besplatnim školskim obrocima za djecu.

Bez spomena Trumpa

U Kraljičino­m govoru obično se najavljuju i predstojeć­i posjeti stranih državnika, no jučer Kraljica nije spomenula da se očekuje dolazak američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. Iako mu je premijerka May još u siječnju uputila poziv, a on ga prihvatio, prije nekoliko je tjedana neslužbeno objavljeno da Trump nema namjeru doći u London ako će njegov posjet pratiti prosvjedi građana, što je postalo gotovo pa zagarantir­ano nakon Trumpovih kritika upućenih londonskom gradonačel­niku zbog teroristič­kih napada.

 ??  ?? Elizabeta s krunom U Kraljičino­m govoru (riječ je o govoru koji piše vlada, a Kraljica ga “samo” čita) najavljeno je 27 zakona do 2019.
Elizabeta s krunom U Kraljičino­m govoru (riječ je o govoru koji piše vlada, a Kraljica ga “samo” čita) najavljeno je 27 zakona do 2019.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia