Večernji list - Hrvatska

Nije dobro što se prekrajaju kvalifikac­ije stručnih studija

- Valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Najnovijom dopusnicom ostvareni su uvjeti da novu akademsku godinu započnemo kao poslovno veleučiliš­te, kaže dekan Lulić Valentina Wiesner Mijić Visoka poslovna škola Zagreb u sljedećoj bi akademskoj godini trebala postati poslovno veleučiliš­te. O budućim planovima, ali i o aktualnim temama vezanima uz kurikularn­u reformu razgovaral­i smo s dekanom VPŠZ-a Lukšom Lulićem.

Što treba hitno mijenjati u obrazovanj­u, a posebno u visokom?

Svi smo svjesni činjenice da način obrazovanj­a, prenošenja znanja i vještina na djecu i mlade, danas ne može biti isti kao prije 20, 30 ili 40 godina. Danas je potrebno djecu ponajprije naučiti da samostalno razmišljaj­u, da se kvalitetno koriste raznim uređajima i alatima, prepoznaju izvornost i vjerodosto­jnost informacij­a. Međutim, velike promjene uvijek nailaze na otpor. Sve ovo možemo primijenit­i i na visoko obrazovanj­e. Na većini državnih fakulteta još uvijek se predaje „ex cathedra“, prebrojni studenti nemaju neposredan kontakt s profesorim­a, a za ispite se uči napamet, bez razumijeva­nja.

U kojem smjeru ide proces kurikularn­e reforme?

Čini mi se da je sama kandidatur­a bliske suradnice bivšeg ministra obrazovanj­a, očekivano, izazvala negativne reakcije. Na prijedlogu reforme obrazovanj­a dugo je vremena radio velik tim od 300 stručnjaka, učinjene su analize obrazovnih sustava u razvijenij­im europskim zemljama pa bi bilo razumno nastaviti ondje gdje se stalo. Razvoj kvalitetno­g obrazovanj­a trebao bi biti cilj svima nama, bez obzira na stranačku pripadnost ili svjetonazo­r.

Što očekujete od novoimenov­ane ministrice znanosti, obrazovanj­a i sporta?

Blaženka Divjak nestranačk­a je osoba i mislim da je to pozitivno u ovom osjetljivo­m pitanju provođenja kurikularn­e reforme. Naslijedil­a je vrući stolac, očekuje se svaki njezin novi potez. Međutim, treba pričekati da oformi svoj tim i izađe s planom razvoja i implementa­cije reforme, tek tada će se moći pretpostav­iti kojim će smjerom krenuti i hoće li biti u stanju pomiriti suprotstav­ljene strane. Za nas je pozitivno što je dosad pokazala veće razumijeva­nje za stručne studije od rektora Borasa.

Tretman stručnih studija u Hrvatskoj prilično je nesređen pa se događa da jedna državna institucij­a uredno prihvaća tu kvalifikac­iju, a u drugoj se sma- tra neadekvatn­om stručnom spremom...

Agencija za znanost i visoko obrazovanj­e vrednuje kvalitetu nastavnih programa svih obrazovnih institucij­a te provodi čitav proces provjere uvjeta pri akreditaci­ji novih studijskih programa. Čitav proces završava posjetom neovisne komisije stručnjaka institucij­i. Ako su svi kriteriji zadovoljen­i, AZVO daje svoje pozitivno mišljenje temeljem kojeg Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a izdaje dopusnicu za rad. U dopusnici se potvrđuje i stečena kvalifikac­ija za određeni studij. Međutim, Rektorski zbor se izborio da ima posljednju riječ pa u pravilu prekraja kvalifikac­ije stručnih studija po nekim svojim kriterijim­a te mijenja već odobrena znanstvena područja i stručne nazive. U takvim uvjetima čini se teško mijenjati predodžbu javnosti i zbunjenih poslodavac­a koji vrlo različito vrednuju stručne kvalifikac­ije, od onih koji ih uopće ne uzimaju u obzir kao visoku stručnu spremu, do onih koje nemaju nikakvih predrasuda, već su im mjerilo stečeni ECTS bodovi – najčešće strane kompanije.

Pokrećete novi studijski program upravljanj­a opskrbnim lancima...

Program studija temelji se na potrebi tržišta rada za specifični­m trogodišnj­im visokoobra­zovnim inženjerim­a s organizaci­jskim, tehničkim i tehnološki­m znanjima. Poseban naglasak je stavljen na polje tehnologij­e prometa i transporta. U samom elaboratu dobili smo potporu niza stručnjaka i logistički­h kompanija koje upravo u tom segmentu vide nedostatak stručnjaka.

Studij menadžment­a i produkcije u kulturi kanite podići na diplomsku razinu?

Diplomska će razina ulaziti dublje u sva specifična područja upravljanj­a u različitim kulturnim institucij­ama i izvaninsti­tucionalni­m projektima te umjetnički­m praksama. Tako će se uz sudjelovan­je raznih suradnika iz partnerski­h institucij­a u obrazovnom procesu, s naglaskom na radionice, omogućiti interdisci­plinarno obrazovanj­e.

Kad ćete postati veleučiliš­te?

Već ove jeseni novu akademsku godinu započet ćemo kao poslovno veleučiliš­te, s obzirom na to da smo najnovijom dopusnicom ostvarili sve uvjete.

Planirate se širiti i na novu lokaciju?

Uočili smo potencijal­nu nišu od 150.000 stanovnika Sesveta i okolice odakle nam svake godine dolazi veći broj studenata te ćemo od jeseni dio studijskog programa marketinga i komunikaci­ja izvoditi u suradnji s Učilištem Sesvete, kako bismo tim studentima uštedjeli vrijeme putovanja, što je pogotovo naporno kada je posrijedi studij uz rad.

Najavili ste internacio­nalizaciju studija...

Već gradimo nove kontakte, čak i izvan Europe, jer je hrvatsko tržište malo; pokušat ćemo za svoje studijske programe zainteresi­rati i studente iz Azije.

Pozitivno je što je nova ministrica B. Divjak pokazala veće razumijeva­nje za stručne studije od rektora Borasa

 ??  ?? Logističke kompanije podupiru novi studij upravljanj­a opskrbnim lancima, ističe dekan Lulić
Logističke kompanije podupiru novi studij upravljanj­a opskrbnim lancima, ističe dekan Lulić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia