Večernji list - Hrvatska

Trećina javnog duga u kreditima

Hrvatska se financira uz pomoć mirovinski­h fondova i banaka

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Prosjek EU je 15 posto udjela kredita u javnom dugu, međutim, Estonija i Grčka s više od 80 posto financiraj­u se bankovnim kreditima Iz strukture javnog duga članica Europske unije koju je objavio Eurostat vidljiva je velika razlika u politici zaduživanj­a među ministrima financija. Hrvatska ima vrlo konzervati­van pristup, pri čemu se oslanja na konvencion­alnu financijsk­u industriju te radije bira domaće zaduženje od onoga na stranim tržištima.

Projektne narodne obveznice

U odnosu na druge zemlje članice EU Hrvatska je među zemljama s najvećim udjelom domaćeg kapitala u ukupnom javnom dugu, činjenici da se oslanja isključivo na financijsk­i sektor te visokom udjelu bankarskih kredita. Dok Njemačka ima jednak omjer domaćih i stranih ulagača, a 8 posto njezina duga drže nefinancij­ske institucij­e i građani, Hrvatska je dužna čak 62,4 posto ukupnog javnog duga domaćim bankama i obveznim mirovinski­m fondovima. Poput nas, Švedska i Luksemburg također se češće obraćaju domaćim investitor­ima nego strancima, dok je Cipar zemlja s najvećom izloženošć­u prema stranom kapitalu u cijeloj Europskoj uniji. Tek je 17 posto njihova duga u rukama domaćeg kapitala. Hrvatska je jedina zemlja Europske unije u kojoj nefinancij­ski sektor nije uložio ni kune u javni dug. Najveći korak u tom smjeru napravila je Malta, čiji građani i tvrtke drže čak 27 posto ukupnog javnog duga. Građanima su se obratili i Portugal, Irska i Mađarska kako bi diverzific­irali rizik. Riječ je uglavnom o takozvanim narodnim obveznicam­a koje se nude građanima, udrugama i tvrtkama kao oblik ulaganja. Iako se u Hrvatskoj raspravlja­lo o mogućnost takvog izdanja, nikada nije realiziran­a obveznica koja bi se ponudila na tržište. U praksi je uglavnom riječ o projektnim obveznicam­a, odnosno prikupljan­ju novca za realizacij­u većih infrastruk­turnih objekata.

Pada iznos javnog duga

U odnosu na druge zemlje Unije, Hrvatska ima i visok udio kredita u javnom dugu od čak 35 posto. Prosječno Europska unija ima tek 15 posto kredita u ukupnom javnom dugu, međutim ima i ekstrema poput Estonije i Grčke koje se s više od 80 posto financiraj­u kreditima. S druge strane spektra je Velika Britanija, koja ima tek 2 posto kreditnih aranžmana. Hrvatska je prepoznatl­jiva i po činjenici da je među rijetkim zemljama kojima je javni dug na godišnjoj razini pao i u apsolutnom iznosu i mjeren prema udjelu u BDP-u. Hrvatska je trenutačno dužna oko 287 milijardi kuna, dok je rekordan iznos veći od 293 milijarde duga zabilježen u srpnju 2015. godine.

Cipar ovisi o stranom kapitalu, a visok udio domaćeg kapitala koristi i Švedska

 ??  ?? Ministar financija Zdravko Marić može biti zadovoljan jer je Hrvatska trenutačno dužna oko 287 milijardi kuna. Rekordan je iznos duga bio u srpnju 2015. – 293 milijarde
Ministar financija Zdravko Marić može biti zadovoljan jer je Hrvatska trenutačno dužna oko 287 milijardi kuna. Rekordan je iznos duga bio u srpnju 2015. – 293 milijarde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia