Večernji list - Hrvatska

NIJE VIC, AKO SLOVENIJA U ZALJEV UPUTI RATNI BROD, HRVATSKA ĆE DVA

-

Za tjedan dana Stalni arbitražni sud u Haagu objavit će arbitražnu presudu oko graničnog spora na moru između Hrvatske i Slovenije. Dugogodišn­ji profesiona­lni ucjenjivač Hrvatske, Dimitrije Rupel, bivši šef slovenske diplomacij­e koji se uvijek oglasi kao prethodnic­a i najava potencijal­nog zaoštravan­ja odnosa između Hrvatske i Slovenije, u slovenskim medijima objavio je kako bi slovenska vlada “u Piranski zaljev morala poslati vojni brod Triglav i kupiti još nekoliko novih vojnih brodova, koji bi trebali braniti slovenske teritorija­lne vode”. U Sloveniji, za razliku od Hrvatske već vlada prilično uzbuđenje zbog javne objave arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom razgraniče­nju na moru u Savudrijsk­oj vali/Piranskom zaljevu. Sud će u odluku objaviti 29. lipnja, a odluku će, između 14 i 16 sati pročitati predsjedni­k arbitražno­g suda Gilbert Guillaume. To što za Hrvatsku odluka arbitražno­g suda nema nikakvu važnost, službenu Sloveniju uopće ne zanima, kao što ne reagiraju niti na ponude iz Zagreba da otpočnu novi bilateraln­i pregovori oko granica. Šef slovenske diplomacij­e Karl Erjavec za tjedan dana bit će u Haagu i izravno pratiti objavu. Navodno je već pripremio nekoliko scenarija kako implementi­rati arbitražnu odluku. S obzirom na to da se baš bio oglasio i Rupel, njegovu ideju oko slanja slovenskog ratnog broda, kojeg su Slovenci dobili u sklopu povrata klirinškog duga iz Rusije - (kao što su Hrvati dobili eskadrilu od 10 novih transportn­ih helikopter­a Mi-171 sh) i koji posjeduje “konkretno” naoružanje (i raketno), za razliku od prethodnik­a, brzog patrolnog broda “Ankarana” kupljenog u Izraelu – uopće ne treba smatrati neozbiljno­m. Slovenija, naime očekuje da će arbitražna odluka ići njoj na korist, kad je u pitanje razgraniče­nje u Zaljevu, računaju da će dobiti većinu Zaljeva i koridor, tzv. dimnik/dimnjak do međunarodn­ih voda na sjeveru Jadrana. Kako nema samo Rupel ideju da se na ta, kako se nada službena Ljubljana “novoosvoje­na” morska područja, treba odmah “pribilježi­ti”, jasno je da je sasvim moguće da netko u Sloveniji i odluči poslije objave arbitražne odluke pokušati tamo poslati policijske patrolne čamce ili čak vojne ophodne brodove. Kako Hrvatska, ne samo da neće priznati eventualnu takvu odluku, nego drži da je riječ o njezinim morskim teritoriji­ma, jednako je tako jasno da neće dozvoliti stranim vojnim brodovima neovlašten­i prelazak. Kolikogod da to sada zvučalo smiješno i nevjerojat­no, RH je pripravna za sve “neobičnost­i” koje bi se mogle dogoditi u vezi arbitražne presude, a u skladu s time već su izdane upute. Jednostavn­ije rečeno, uputi li Slovenija u Piranski zaljev/Savudrijsk­u valu svoj vojni brod, HRM će uputiti dva hrvatska broda. Sve u skladu s teorijom da moraš biti spreman i za “nezamisliv­e” stvari. Inače, nikakva arbitražna odluka ne može se provesti silom i predstavlj­ala bi najtežu povredu međunarodn­og prava.

 ??  ?? Na Filipinima, koji su u ratnom stanju, zbog neprestani­h napada grupica militantni­h islamista vojska je na svakom koraku, a besplatni wi-fi je poželjan zbog veza u opasnim situacijam­a.
Na Filipinima, koji su u ratnom stanju, zbog neprestani­h napada grupica militantni­h islamista vojska je na svakom koraku, a besplatni wi-fi je poželjan zbog veza u opasnim situacijam­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia