Večernji list - Hrvatska

Matić: Zadovoljen­i su samo oni iz šatora. Branitelji su izigrani

- Renata.rasovic@vecernji.net

Odustalo se od ustavnog zakona, a, kako vidim, odustaje se i od prava pripadnika HVO-a, procijenio je SDP-ov saborski zastupnik Renata Rašović Očekivano, bivši SDP-ov ministar branitelj Predrag Fred Matić iznio je niz kritika na nacrt prijedloga Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji je predstavio Tomo Medved. – Nakon godinu i pol dana Godot se ipak pojavio u obliku izmjena i dopuna zakona, pa donio potpuno isti zakon kao što je i bio. Treba znati da je 250 ljudi u hotelu Laguna godinu i pol dana jelo, pilo i smišljalo ovo – prve su impresije Freda Matića.

Maltretira­nje Josipa Leke

– Odustalo se od ustavnog zakona, a, kako vidim, odustaje se i od prava pripadnika HVO-a. Sjetite se što su sve tražili, silovali su cijelu državu, Zagrepčane pogotovo. Silovali su saborske zastupnike i dobrog čovjeka Josipa Leku, sjetite se samo što su mu radili. Silovali su i sve branitelje, ali od svega toga na kraju nema ništa. Ovo je običan pamflet. Mislim da govorim u ime najvećeg broja branitelja, sjetimo se da nema 10 milijuna kuna za djecu koja umiru od teških bolesti... Fred Matić obrušio se i na priznanje statusa pripadnici­ma Narodne zaštite koji “ni 25 godina nakon početka Domovinsko­g rata ne znaju je li ih bilo 5 ili 70 tisuća”. – Svaki je čovjek 90-ih dao svoj doprinos u obrani Hrvatske i ja stvarno ne vidim načina kako će se to regulirati. Vjerujte, lakše će dokazati oni koji nisu bili nego oni koji su u ratu bili – upozorava Fred Matić, dodajući da će ukidanje rokova za priznanje statusa na temelju bolesti otvoriti i novu Pandorinu kutiju s navodno oboljelima od PTSP-a. Također, već tijekom letimičnog pregleda jučerašnje prezentaci­je u Ministarst­vu branitelja uočio je mogućnost dodjele poljoprivr­ednih zemljišta pa izrazio bojazan kako bi takav čin, usmjeren na kupovanje županijski­h vijećnika, olako mogao prerasti u plodno tlo za korupciju. Bivši ministar ne vjeruje da će se ovaj zakon izglasati do kraja ove godine, a kako je kazao, još će razmisliti o tome hoće li ga podržati u Saboru. – Uvijek sam za to da hrvatski branitelji ostvare svoja prava i da im bude priznato sve ono što su dali u Domovinsko­m ratu za Republiku Hrvatsku, ali nikako nauštrb drugih građana ove zemlje jer mi se nismo borili za sebe i svoje osobne probitke, nego za Hrvatsku i sve njezine građane. Bar se ja nisam za to borio – kaže Predrag Matić. – Jedino što se napravilo je patetika i podilaženj­e, ono što nisam podnosio u vrijeme svog mandata. Opskrbnina se sada zove nekim drugim nazivom, a iznosi će ponovo biti isti ili mogu biti samo još umanjeni – očekuje bivši ministar, pa dodaje da od svega viđenog nakon objave nacrta prijedloga pozdravlja odredbe koje se dotiču zapošljava­nja branitelja, pritom misleći na zakonsku mogućnost da se branitelj s mirovinom zaposli na pola radnog vremena.

HDZ-ov patent

– Branitelji su još jednom izigrani, a zadovoljen­i su oni koji su bili u šatoru i to djelomično. Produžuje se pravo za stjecanje statusa branitelja, pa se uskoro može očekivati Plenkovića i Medveda da uruče cvijeće i bombonijer­u milijuntom branitelju. Uz to teče i paralelan proces: zatvaranje i sakrivanje Registra branitelja. To je HDZ-ov recept, to nitko nije tako dobro patentirao – kazao je Matić, pa zaključio riječima da se još jednom pokazalo kako je prosvjed u šatoru bio politički motiviran.

“Produživan­je statusa branitelja teče paralelno sa zatvaranje­m i skrivanjem Registra” “Pripadnici Narodne zaštite ni 25 godina nakon rata ne znaju je li ih bilo 5 ili 70 tisuća”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia