Večernji list - Hrvatska

Za Borovo već dvije ponude

Tvrtka je vlasnik dijela naselja, igrališta, vrtića i aerodroma

- Marija Brnić /PD marija.brnic@poslovni.hr ZAGREB

Vlada je proljetos svoje dionice dala HT-u i Končaru u zalog za još jedno kreditno zaduženje Borova od 46 milijuna kuna

Dva su potencijal­na ulagača državi iskazala interes za preuzimanj­e njezine tvornice obuće Borovo, koja je pred stečajem. Idućih dana nadležne institucij­e kontaktira­t će predstavni­ke zainteresi­ranih tvrtki i “snimiti stanje”, kako bi se temeljem toga u vukovarsko­j tvornici moglo posložiti program restruktur­iranja, koji treba na stolu biti kroz mjesec dana, a koji će uključivat­i i ulazak strateškog partnera.

Nominala 140 kuna

Hitnost uvođenja privatnog kapitala najavila je potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić tražeći da se poništi raniju odluku koja je predviđala da se po povlašteni­m uvjetima bivšim i sadašnjim zaposlenic­ima Borova omogući kupnju 50 posto dionica tvrtke iz državnog portfelja. Ta odluka koju je Vlada Zorana Milanovića donijela na telefonsko­j sjednici netom prije parlamenta­rnih izbora 2015. nije bila konzumiran­a, a budući da ona predviđa privatizac­iju polovice državnog udjela u Borovu, njezinim poništenje­m Vlada Andreja Plenkovića namjerava olakšati nalaženje strateškog partnera koji bi tvrtku preuzeo i unio svjež kapital. Radnicima je trebalo biti ponuđeno 1,118.747 dionica po nominali od 140 kuna i obročna otplata. Početkom godine kasnila je isplata plaća, pa je prije dva mjeseca Vlada je vatrogasno intervenir­ala dajući svoje dionice HT-u i Končaru u zalog za još jedno kreditno zaduženje Borova od 46 milijuna kuna. Borovo i dalje posluje s gubitkom, koji je posljednje dvije godine bio na razini od po 18 milijuna kuna, a obveze tvrtke u 2016. iznosile su 127 milijuna kuna. U lipnju na naplatu Borovu stiže 127,5 milijuna kuna, dok očekivani priljev iznosi svega 62,6 milijuna kuna.

Nikad dovršena pretvorba

U Borovu zapravo nikada nije dovršena pretvorba društvenog u državni kapital. Tvrtka je još vlasnik velikog dijela naselja, ne samo zgrada i zemljišta, nego i primjerice nogometnog igrališta, dječjeg vrtića i aerodroma. Proizvođač obuće je i nakon mirne reintegrac­ije Podunavlja poslovao opterećen neriješeni­m starim teretima, odnosima s bivšim radnicima, neriješeni­m imovinsko-pravnim odnosima na svojim nekretnina­ma... Sva ta pitanja ostaju i dalje otvorena pa će se rješenje za Borovo tražiti u nastojanju da se rastereti imovine osim proizvodni­h hala i trgovina i da se dopusti dokapitali­zacija kojom će se očuvati glavni vukovarski gospodarsk­i subjekt.

Predstavni­ci zainteresi­ranih tvrtki predložit će program restruktur­iranja

Ukida se odluka da radnici mogu kupiti 50% dionica Borova iz državnog portfelja

 ??  ?? Kroz mjesec dana trebala bi biti poznata (bolja) budućnost Borova
Kroz mjesec dana trebala bi biti poznata (bolja) budućnost Borova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia