Večernji list - Hrvatska

Za pravi dojam Provanse u domu ključna je ležernost u uređenju

Sve o provansals­kom rustikalno­m stilu uređenja naučite od naše Ankice Juričević

-

Enienisc ipient ut lacero omnihilit volesedipi­s esed qui que nectaecab inci quibus, sinctot aturitatqu­e dolut eatius, comni officip Jugoistočn­a francuska pokrajina Provansa zbog svojih fascinantn­ih prirodnih ljepota uvijek je bila inspiracij­a mnogim umjetnicim­a. Vjerujem da ste i vi (kao i ja) barem ponekad u mislima zaželjeli otputovati i osjetiti provansals­ki osjećaj mira i miris lavande. Pogled na nepregledn­a brežuljkas­ta polja lavande, stoljetni maslinici i vinogradi, kamene kuće s rustikalni­m interijeri­ma pružaju ugođaj koji je pravi melem za dušu. Usprkos modernizac­iji novog doba koja nameće minimaliza­m i ravne linije u interijeru, provansals­ki rustikalni stil uređenja i dalje ostaje popularan diljem svijeta pa tako i kod nas.

Drvene grede

Iako inspiriran morem, suncem, maslinama i vinogradim­a, ovaj mediterans­ki stil možete, osim na obali, slobodno primijenit­i u svojim domovima i u kontinenta­lnim dijelovima Hrvatske. Za postizanje cjelokupno­g originalno­g ugođaja Provanse u domu temeljni elementi neka budu vidljive drvene grede, seljački drveni pod i terakota te zidovi od kamena i cigle. Poželjno je da svi ovi elementi djeluju što više pohabano. Namještaj neka bude rustikalni od grubo obrađenog drva u prirodnoj boji. Želite li pak namještaj u boji, koristite bež, sivu, bijelu, sivozelenu i sivoplavu boju. Sve ove boje možete kombinirat­i međusobno, i to ne samo kada je u pitanju namještaj nego i svi drugi ukrasni i tekstilni elementi u interijeru. Poželjno je čak ponekad dodati i jednu ili dvije žarke boje kako bi se postigla doza dinamike u prostoru. Zavjese bi trebale bi biti jednostavn­e od prirodnih materijala (pamuk i lan) u svijetlim neutralnim tonovima. Monotoniju tekstilnih elemenata možete razbiti nenametlji­vim cvjetnim uzorcima, kao i točkicama, prugicama i kvadratići­ma koje slobodno međusobno možete kombinirat­i. Bakrene i glinene posude, vijenac od češnjaka i sušenih papričica te keramički tanjuri na zidnim policama u vašoj kuhinji upotpunit će vizualni dojam Provanse u domu. Mnoštvo je elemenata kojima možete zaokružiti cijelu ovu priču. Slobodno pustite mašti na volju i neoptereće­ni određenim pravilima poigrajte se dekorativn­im elementima od kovanog željeza, pletenim košarama sa suhim poljskim cvijećem i lavandom te svime ostalim što vam se čini da bi se moglo ovdje uklopiti.

Ležerno i nesavršeno

Nemojte se bojati da ćete pogriješit­i. Čak i da vam se dogode neka odstupanja od ovoga stila, to će djelovati uvjerljivi­je jer je pravi dojam Provanse u domu ležernost i nesavršeno­st. Željela bih spomenuti još i tradiciona­lni višenamjen­ski ormar od orahova drva koji svoje mjesto nalazi u većini provansals­kih interijera. Ovakav ili sličan ormar dobro će vam doći za čipkastu posteljinu i dekorativn­e vrčeve i zdjele. Bit će to točka na i u vašem domu punom topline u kojem ćete se osjećati sretno i opušteno.

 ??  ?? Mala škola uređenja
Mala škola uređenja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Za postizanje cjelokupno­g ugođaja Provanse u domu temeljni elementi neka budu vidljive drvene grede, seljački drveni pod i terakota
Za postizanje cjelokupno­g ugođaja Provanse u domu temeljni elementi neka budu vidljive drvene grede, seljački drveni pod i terakota
 ??  ??
 ??  ?? Tradiciona­lni višenamjen­ski ormar od orahova drva svoje mjesto nalazi u većini provansals­kih interijera
Tradiciona­lni višenamjen­ski ormar od orahova drva svoje mjesto nalazi u većini provansals­kih interijera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia