Večernji list - Hrvatska

Tikve i tikvice vole sunce – kako ih uspješno uzgojiti?

-

Među zelenim je povrćem najvjeroja­tnije baš svijet tikvica najšarenij­i i najraznovr­sniji – od malih, desetak grama teških tikvi pa sve do divovskih bundeva Koje još povrće možemo upotrijebi­ti na toliko različitih načina – za juhe, priloge, umjesto mesa, za pire, ali i za kolače, marmelade i kompote. Uljne nam bundeve daju najbolje ulje na svijetu – bučino ulje. Za tikve trebamo duboku, humusnu i ocjeditu zemlju i puno sunca. Za uzgoj tikvi gredu treba pognojiti organskim gnojivom plantella organik ili za manji vrt bio plantella nutrivit za rajčice, tikvice i drugo plodovito povrće. Kad prvi plodovi počinju okrupnjava­ti, a osobito ako je ljeto vrlo toplo i suho, trebamo ih redovito zalijevati tekućim organskim gnojivom bio plantella vrt iz morskih algi.

Ne sijati prerano

Tikve trebaju toplu zemlju koje prije prvoga svibnja ne može biti. Na otvoreno ih sadimo u redovima, na razmaku od 40 cm – grmaste sorte (»cukine«) sadimo na pola metra, a tikve puzavice na barem jedan metar. Tikvenjače su poznate po tome da imaju muške i ženske cvjetove. Stoga mnogi kažu da samo cvatu, ali da ne rode. Naime, u stresnim uvjetima, kod brzih temperatur­nih promjena, velike suše ili nedostatka hranjiva ne stvaraju ženske cvjetove. Sve što cvate su muški cvjetovi koji nemaju plodova. U stresnim im uvjetima možemo pomoći vitaminski­m kompleksim­a poput, primjerice, bio plantella vita i dobro ih prihraniti. Kad se razvijeni mali plodovi počnu sušiti, to može biti posljedica pomanjkanj­a kalcija. A ako se suši čitav plod i ostane suh, a ne mokar ili dlakav, to može biti i posljedica nedostatka bora. Obje poteškoće možemo riješiti upotrebom plantella tekućega bora i bio plantella kalcijeva gnojiva, koja kombiniram­o s pripravkom od algi bio plantella vrt ili s mineralno-vitaminski­m kompleksom bio plantella vita.

Bitna je ljetna zaštita

Tikve su jako osjetljive na bolesti i štetnike. Bolesti kao što su plijesni, pepelnica, bakterijsk­a plamenjača spriječimo redovitim prskanjem prirodnim sredstvom od poljske preslice bio plantella vital za rajčice, a zaštitimo i sve drugo plodovito povrće. Prskamo jednom tjedno i obavezno poslije svake kiše. Velika opasnost su uši, koje sišu biljne sokove i slabe biljku, a ujedno prenose i virusna oboljenja pa prskamo prirodnim insekticid­om od timijana i kleka bio plantella thymi. Tikve su i prava poslastica za puževe, a da bismo im spriječili put do tikve, koristimo prirodno sredstvo bio plantella gel protiv puževa kojim napravimo obrambeni zid oko pojedine tikve. bacc.ing.agr. Milica Sekulić, UNICHEM AGRO

Besplatan savjet stručnjaka: 01 621 39 66 ili 092 194 16 94

 ??  ?? Tikve spadaju u tri botaničke vrste, ako ne računamo lubenice i dinje
Tikve spadaju u tri botaničke vrste, ako ne računamo lubenice i dinje
 ??  ?? Redovita gnojidba organskim gnojivima Bio Plantella Nutrivit i Vrt te vitaminski kompleks Bio Plantella Vita za jačanje tikvica jako su bitni!
Redovita gnojidba organskim gnojivima Bio Plantella Nutrivit i Vrt te vitaminski kompleks Bio Plantella Vita za jačanje tikvica jako su bitni!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia