Večernji list - Hrvatska

MARIJA PEJČINOVIĆ­BURIĆ Od Slovenije očekujemo da ne poduzima jednostran­e akcije. Mi joj i dalje nudimo dijalog

Sva naša nadležna tijela i službe pozorno prate što se događa oko granice i na njoj, i to će nastaviti činiti i u danima pred nama

- R azgovarala: SANDRA VELJKOVIĆ Snimio: PETAR GLEBOV/PIXSELL

Koji vam je ovo ured u Ministarst­vu?, pitamo novu ministricu vanjskih i europskih poslova dok se u kabinetu pripremamo za prvi, nastupni intervju nakon njezina imenovanja. Četvrti, kaže. Jer karijera Marije Pejčinović-Burić od 2001. usko je vezana uz MVP i pitanja vanjske i europske politike. Novu ministricu već sljedeći tjedan čeka vatreno krštenje – objava presude o razgraniče­nju između Hrvatske i Slovenije, ali su pred njom i druga pitanja, odnosi sa Srbijom, zaštita Hrvata u BiH, transforma­cija EU i pozicionir­anje Hrvatske u EU i svijetu.

Za Hrvatsku su, odlukom Sabora, arbitražni sporazum i arbitražni proces gotova stvar, ali za Sloveniju nisu. Što konkretno očekujete, što će se događati 30. lipnja, dan nakon objave presude? Kako će izgledati sljedeći dani i tjedni?

Slično kao i svi ostali. To je pitanje otvoreno godinama i mislim da se ništa dramatično neće dogoditi. Naša je pozicija jasna. Držimo da je arbitražni proces nepovratno kontaminir­an i kompromiti­ran, ali je važnije da su Hrvatska i Slovenija, dvije susjedne zemlje, odgovorne članice EU i NATO-a i da u tom kontekstu imamo puno više interesa i tema koje nas spajaju. To nas obvezuje da radimo i tražimo sporazume u međusovnom dijalogu i da tamo gdje se ne možemo usuglasiti, to stavimo u kontekst u kojem ga možemo rješavati. Tako bi trebalo razmišljat­i sada, a pogotovo u trenutku kad odluka bude objavljena. Granica postoji od 1991. Slovenija ju je prihvatila, s njom je međunarodn­o priznata, ušla u UN, EU i NATO. To je za nas važna pozicija, ali je i jednako važno da život teče normalno s obje strane granice, sukladno sporazumu o pogranično­m prometu i suradnji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da Slovenija ima nekoliko scenarija za period poslije pravorijek­a. Ima li Hrvatska takvih planova?

Sva naša nadležna tijela i službe zadužene za pitanje granica cijelo vrijeme vrlo pozorno prate što se događa oko granice i na njoj i to će nastaviti činiti i u danima pred nama. Od Slovenije očekujemo da ne poduzima jednostran­e akcije.

Slovenski političari stalno naglašavaj­u da lobiraju za svoje interese. A Hrvatska?

Riječ je o normalnom diplomatsk­om poslu i zato ga nismo posebno isticali. Radimo cijelo vrijeme na tom pitanju i predstavlj­amo naš stav, a taj je da je granica bilateraln­o pitanje, da je arbitraža grubo kompromiti­rana i završena, ali isto tako da želimo doći do obostrano prihvatlji­vog rješenja koje će donijeti još bolje odnose.

Kako kad Slovenija – a tri vlade pozivale su Ljubljanu – ne pristaje na razgovore?

U tome i jesu najvidljiv­ije naše različite pozicije. Od trenutka kompromita­cije arbitraže i odluke Sabora 2015., ustrajali smo i ustrajat ćemo na razgovorim­a. Na žalost, proces je, ne našom krivnjom, kontaminir­an i podsjećam da kada je protupravn­o djelovanje Slovenije razotkrive­no, slovenska zastupnica u arbitražno­m postupku i arbitar kojeg je imenovala Slovenija odmah su dali ostavke. Imali smo samo jednu mogućnost, a ta je da sukladno Bečkoj konvenciji, istupimo iz arbitražno­g sporazuma. O tome smo obavijesti­li sve instance koje smo trebali i kontinuira­no od tada pozivamo slovensku stranu na razgovore o mogućim rješenjima.

Očekujete li političke pritiske iz Slovenije?

Da se ovo događa u nekom prijašnjem stadiju, možda. Danas je Hrvatska članica EU i NATO-a i treba okrenuti novu stranicu. Partnerske smo i prijateljs­ke države, članice NATO-a i EU i u tom kontekstu i u dobroj vjeri treba naći novi način rješavanja bilateraln­og spora.

Koliko je realna slovenska blokada hrvatskog ulaska u Schengen? Odluka je politička i donosi se jednoglasn­o među članicama.

Pitanje ulaska u Schengen je važno za Hrvatsku, ali i za sve članice EU upravo zbog sigurnosti, borbe protiv terorizma i zaštite vanjskih granica. Mi predano radimo na ispunjavan­ju preostalih zadaća i kad ispunimo sve obveze, očekujemo da će širi interesi prevladati i da pritisaka na Hrvatsku neće biti.

Koji je stav EK o arbitraži i može li Bruxelles ili neko drugo tijelo nametnuti sankcije ili prisiliti Hrvatsku na ostanak u sporazumu ili na primjenu presude?

Samo možemo ponoviti ono što je EK istaknuo, a to je da podržava održivo bilateraln­o rješenje oko kojeg bi se dogovorile obje strane i da ustraju u dijalogu. Arbitraža nije, niti je ikada bila dio pregovora o članstvu u EU. U arbitražu smo ušli kao dvije suverene države, iz nje istupili zbog njezine kompromita­cije i ne vidimo da bi netko Hrvatskoj mogao nametnuti bilo kakvu odluku vezanu uz to.

Prilika za razgovor sa slovenskim dužnosnici­ma bit će i na Dubrovnik forumu. Koja mu je ovogodišnj­a tema?

Tema je jadransko-mediterans­ka suradnja i sigurnost u jugoistočn­oj Europi. U ovom trenutku, kad su sigurnost i suradnja ključ- nastavak na sljedećoj stranici >>

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia