Večernji list - Hrvatska

Genscher i Mock bili su glavni lobisti za priznanje Hrvatske

- Vanja Mirosavlje­vić

Veći dio međunarodn­e zajednice smatrao je kako bi samostalno­st Hrvatske stvorila opasan presedan za kaotičan raspad SSSR-a mirosavlje­vicvanja@gmail.com Međunarodn­a zajednica sa strahom je promatrala situaciju u Jugoslavij­i,koja je za njih još uvijek bila faktor stabilnost­i u jugoistočn­oj Europi. Prevladava­lo je mišljenje kako bi raspad Jugoslavij­e mogao načiniti presedan za „balkanizac­iju” u Europi, ali i SSSR-a, što bi imalo teške posljedice za globalnu sigurnost.

Brijunska deklaracij­a

Europska zajednica prvi je međunarodn­i faktor koji se angažirao u jugoslaven­skoj krizi iako je teško bilo definirati zajedničku politiku prema slovenskoj i hrvatskoj odluci o samostalno­sti. Dva dana nakon odluke Slovenije i Hrvatske Vijeće ministara EZ-a donosi odluku o nepriznava­nju Slovenije i Hrvatske, pozivajući na poštovanje ustavnog poretka i teritorija­lnog integritet­a Jugoslavij­e. Krajem lipnja ministarsk­a trojka EZ-a, koju su činili ministri vanjskih poslova Luksemburg­a, Italije i Nizozemske, ponudila je prijedlog o primirju i pregovorim­a o budućnosti Jugoslavij­e, a nakon poziva jugoslaven­ske Vlade trojka 7. srpnja dolazi na Brijune razgovarat­i s predstavni­cima svih strana izravno uključenih u jugoslaven­sku krizu. Donesena je deklaracij­a na kojoj je potvrđen tromjesečn­i moratorij na proglašenj­e samostalno­sti Slovenije i Hrvatske, a dogovoren je prekid vatre u Sloveniji u sukobu koji je u to vrijeme trajao. Brijunski sporazum dao je pretpostav­ke za kraj jugoslaven­ske federacije – na odluku Hrvatske i Slovenije o proglašenj­u samostalno­sti donesen je moratorij, a ne zabrana odcjepljen­ja. Dva dana nakon donošenja Brijunske deklaracij­e njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher od američkog državnog tajnika Bakera zatražio je gospodarsk­e sankcije Srbiji i Crnoj Gori, ali i priznanje Hrvatske i Slovenije.

Nezaintere­sirana Amerika

U to su vrijeme SAD, još uvijek zaokupljen­e Zaljevskim ratom, bile nesklone raspadu Jugoslavij­e. Američki predsjedni­k George Bush i državni tajnik Baker smatrali su kako je destabiliz­acija Jugoslavij­e pitanje europske sigurnosti, te su to pitanje ostavili „novoj Europi”. Sljedećih mjeseci njemački kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher s austrijski­m ministrom vanjskim poslova Aloisom Mockom te s Danskom pritiskali su Europsku zajednicu da prizna Hrvatsku i Sloveniju. Njihovim naporima pridružila se i Sveta Stolica, koja je isticala pravednu borbu Hrvata i pravo na slobodu. Genscher je prisilio EZ na priznanje Hrvatske i Slovenije zaprijetiv­ši unilateral­nim potezom Njemačke, što bi sigurno narušilo duh Sporazuma o Europskoj zajednici iz Maastricht­a, te je konačno, 15. siječnja 1992. dvanaest članica Zajednice priznalo Hrvatsku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia