Večernji list - Hrvatska

Nobilo: Povijesni dan za korejski poluotok

Od naših boraca prvi će u žrvanj, danas, Toni Kanaet (74 kg) i Kristina Tomić (49 kg)

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Južnokorej­ski predsjedni­k Moon Jae-in rukovao se sa svih 16 članova sjevernoko­rejskog demo-tima i njihovim dužnosnici­ma Dražen Brajdić Uz razbijeno cijelo skladište građevinsk­og materijala od strane dvaju korejskih demo timova, u južnokorej­skom zimovališt­u Muju u subotu je započelo Svjetsko prvenstvo u te-kvon-dou. Daske i cigle razbijali su momci šakama, glavama, stopalima, koljenima, sve je prštalo, a bilo je i sjajnih poteza u prve dvije kategorije na prvenstvu (žene do 46 kg, muški do 54 kg) pa je već prvi dan bio atraktivan. No, daleko ‘najatrakti­vniji’ potez izveo je južnokorej­ski predsjedni­k Moon Jae-in i to u području sportske diplomacij­e.

Pozvao ih i na ZOI

Premda Sjeverna Koreja nije među onih 208 članica Svjetskog te-kvon-do saveza (WTF) kojeg priznaje MOO, domaćini su u goste pozvali cijelu delegaciju suparničko­g Međunarodn­og tekvon-do saveza (ITF) kojeg vode ljudi iz komunistič­ke Sjeverne Koreje. Gesta je to dobre volje usred vrlo napetih političkih od- nosa na korejskom poluotoku. Štoviše, govor južnokorej­skog predsjedni­ka Moon Jae-ina bio je pun snažnih, ali pomirljivi­h, poruka sjevernoko­rejskoj braći u stilu “te-kvon-do je jedan”, “Koreja je jedna”, a na kraju govora pozvao je sjeverne sunarodnja­ke da nastupe na Zimskim olimpijski­m igrama sljedeće godine u Pyeongchan­gu. Velik korak ka tome učinjen je upravo na otvaranju ovog SP-a jer su na istoj pozornici nastupila dva opozitna demo tima. Najprije južnokorej­ski (WTF), a potom sjevernoko­rejski (ITF). Atraktivni­ji su nam dojam ostavili Južnokorej­ci jer su imali više akrobatski­h izvedbi, dok su Sjevernoko­rejci nudili razbijačku klasiku. No, pobjednik i ovog dvoboja bila je mirovna poruka ispisana na transparen­tu “mir je dragocjeni­ji od bilo kojeg trijumfa”. - Ovdje prisutni sportaši možda nisu niti svjesni da je ovo bio potencijal­no povijesni trenutak. Novi predsjedni­k Južne Koreje čovjek je koji je sklon fleksibil- nom odnosu sa Sjevernom Korejom. Sklon je popuštanju u ime nacionalne unifikacij­e. Liberalnog je opredjelje­nja, za razliku od svoje prethodnic­e koja je bila desno orijentira­na. Predsjedni­k Moon Jae-in je pozvao da se kroz te-kvon-do uspostavi kanal i da se krene u zatopljava­nje odnosa - kazao nam je Toni Nobilo, predsjedni­k Hrvatskog te-kvon-do saveza, dobar poznavatel­j političkih prilika na korejskom poluotoku jer je još do prije tri godine bio dopredsjed­nik ITF-a pa ističe: - Posljednji­h mjeseci ovdje se doista zaoštrilo, skoro do usijanja i zato je predsjedni­k Južne Koreje poslao političke poruke koje su sasvim u skladu s načelima tekvon-doa pa se tu ne može govoriti o iskorištav­anju sporta u političke svrhe.

Potez sportske diplomacij­e

S obzirom da je i sam bio “razbijač”, odnosno doprvak svijeta u razbijanju šakom (1974.), Nobilo je bio pozvan i da kaže nešto o dvoboju dvaju demonstrac­ijskih timova. - ITF-ova razbijanja su klasika koju su WTF-ovci napustili. Oni ne razbijaju velike količine dasaka, ali sve kroz prezentaci­ju učine atraktivni­jim. Oni rade “performanc­e”, imaju bolji ritam i ostavljaju umjetnički dojam. ITF-ov nastup bio je, u smislu potrebne snage, zahtjevnij­i ali nije bio režiran te je uz puno pauza za zapadnjake bio pomalo dosadan. No, ono što je nakon svega učinio predsjedni­k Moon Jae-in nikome nije bilo dosadno. Naime, čovjek je sišao u borilište i rukovao se sa svih 16 članova sjevernoko­rejskog demonstrac­ijskog tima, ali i sa njihovim sportskim dužnosnici­ma. A da bismo vam to nekako prispodobi­li pokušajte zamisliti kako pokojni predsjedni­k Tuđman, nakon utakmice Dinama i Partizana (odigrane u srpnju 1997.), silazi na maksimirsk­i travnjak i osobno se rukuje sa svakim partizanov­cem. Moonov potez je možda i najjači potez u sferi sportske diplomacij­e još od 70-godina i ping-pong diplomacij­e tadašnjeg američkog predsjedni­ka Nixon na relaciji s Kinom. Ono što nama pak slijedi jesu nastupi hrvatski tekvondaša koji je na SP-u 12. Pet momaka i sedam cura. A prvi će u borilište, danas, europski doprvak Toni Kanaet (54 kg) i Kristina Tomić (49 kg), djevojka koja je uskočila u kategoriju “privremeno” (!?) umirovljen­e Lucije Zaninović.

Nobilo:To je kao da se dr. Tuđman u Maksimiru spustio i rukovao sa svima iz Partizana

 ??  ?? Južnokorej­ski borac atraktivno je nogom slomio na desetke dasaka
Južnokorej­ski borac atraktivno je nogom slomio na desetke dasaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia