Večernji list - Hrvatska

Hrvatski vozni park

Brodovi su nam prosječno stari 46 godina, vlakovi 30, auti 12, autobusi 11...

- josip.bohutinski@vecernji.net Josip Bohutinski

Jedan je od ciljeva Strategije prometnog razvoja RH (2017.2030.) veći broj putnika u javnom prijevozu, a manji u osobnim automobili­ma

Od svih vidova prijevoza u Hrvatskoj najpopular­niji je prijevoz automobilo­m koji čini čak 51 posto svih putovanja. Pješačenje je drugo po popularnos­ti s udjelom od 30 posto u ukupnom broju putovanja, a oko 12 posto svih putovanja odvija se sredstvima javnog prijevoza. Vožnja biciklom čini gotovo pet posto svih putovanja. Podaci su to iz nove Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske (2017. – 2030.) koju je Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture ovih dana dalo na javno savjetovan­je. S obzirom na navedene podatke, jedan od glavnih ciljeva koji su navedeni u Strategiji je promjena raspodjele putnika u prilog javnog prijevoza. A da bi se to postiglo, potrebno je provesti brojne mjere kako bi se putnike privuklo da koriste autobuse, vlakove, tramvaje, trajekte. Jedna od tih mjera modernizac­ija je voznog parka. Prema podacima iz Strategije, hrvatski vozni park izrazito je star što se tiče svih vidova prijevoza, uz poneki izuzetak. Stručnjaci su u Strategiji obrađivali podatke iz 2015. godine, prema kojima je prosječna starost osobnih automobila u Hrvatskoj bila 12,5 godina dok je primjerice 2010. njihova prosječna starost bila 10,4 godine. Do tog povećanja došlo je pridruživa­njem Hrvatske Europskoj uniji kad je nastao trend uvoza rabljenih vozila iz zemalja EU čija je prosječna starost deset godina.

Osobito loše u Osijeku

No još su porazniji podaci o starosti voznog parka u javnom prijevozu. Tako se u Strategiji navodi da je većina voznog parka javnog prijevoza u četiri najveća hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, pri kraju očekivanog životnog vijeka ili ga je već prešla. Osobito loša situacija je u Osijeku i Splitu. U Osijeku je tako prosječna starost tramvaja čak 45 godina, a prosječna starost autobusa 10 godina. Vozni park splitskog Prometa je u 2015. godini bio u prosjeku star 12,2 godina, a starost vozila kretala se u rasponu od 2,6 godina do 31 godine. Riječki javni prijevozni­k Autotrolej ima autobuse prosječne dobi 11 godina. Jedino je u Zagrebu stanje donekle zadovoljav­ajuće. Trenutačna prosječna dob ZET-ovih autobusa je 9,2 godine. Vozni park HŽ Putničkog prijevoza u prosjeku je stariji od 30 godina. U Strategiji se navodi da je potrebno zamijeniti velik broj lokomotiva s obzirom na procjenu da će 70 posto lokomotiva u idućih deset godina doći do kraja svog radnog vijeka. Prosječna starost flote Jadrolinij­e je 33,15 godina, a prosječna starost flote na razini države je čak 46,2 godine. U Strategiji nisu navedeni podaci o starosti flote Croatia Airlinesa, no za potrebe ovog članka mi ćemo ih ipak navesti. Prosječna starost 12 zrakoplova CA je 12,8 godina, što, s obzirom na dugi radni vijek zrakoplova i nije tako loše. U Strategiji se navodi da bi za populariza­ciju javnog prijevoza, osim modernizac­ije flote, trebalo razviti i infrastruk­turu pa se, između ostalog, kao jedna od mjera predlaže odvajanje traka za javni prijevoz i na autocesti od Zagreba do Karlovca i na zagrebačko­j obilaznici.

Prijevoz na zahtjev

Jedna od mjera je u uvođenje jedinstven­e ili “pametne karte” za različite vidove prijevoza – autobus, vlak, trajekt. Isto tako, za područja koja su slabo naseljena i na kojima nema redovnih prometnih linija predlaže se uvođenje usluge javnog prijevoza na zahtjev.

Jedna od mjera je i odvojeni trak za javni prijevoz na autocesti Zagreb – Karlovac Predlaže se uvođenje jedinstven­e, “pametne” karte za različite vidove prijevoza

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia