Večernji list - Hrvatska

Može i oporba oformiti većinu ako Bandić bude nesposoban za to

- iva.puljic-sego@vecernji.net Iva Puljić-Šego

HDZ-u pašu ponovni izbori za Skupštinu jer tako loš rezultat ne možemo više ponoviti, neslužbeno tvrdi izvor blizak Mikuliću

Situacija se uoči 29.lipnja, za kada je najavljena prva sjednica zagrebačke Skupštine (na kojoj se najvjeroja­tnije neće formirati većina) dodatno usložnjava. Zagrebački HDZ, kao što je Večernji list prvi pisao, ne želi referendum o preimenova­nju Trga maršala Tita, na čemu inzistira gradonačel­nik Bandić, nego da se o Titu glasa u Skupštini, a zastupnici HDZ-a podržat će da se Titovu trgu promijeni ime budući da su, predvođeni Andrijom Mikulićem, i sami to tražili još u studenom lani, ali tada ih je Bandić odbio inzistiraj­ući na referendum­u. Dakle, u tom dijelu gradski HDZ je na strani nezavisne Brune Esih i njezinih petero zastupnika, ali ona preimenova­nje Titova trga u Skupštini uvjetuje za dogovor o većini s Bandićem, dok zagrebački HDZ to ne postavlja kao uvjet.

Većina sa Sandrom Švaljek?

I tu je suština trenutačno­g problema. Petorka Brune Esih i Zlatka Hasanbegov­ića ne pristaje na formiranje većine u Skupštini dok zastupnici iz potencijal­ne većine (14 Bandićevih, 7 HDZovih i petero B. Esih) ne potpišu sporazum u kojem će se jamčiti da će se nakon konstituir­anja Skupštine ići preko skupštinsk­og Odbora za imenovanje ulica i trgova u micanje Titova imena s trga. HDZ-ov Drago Prgomet, koji je bio kandidat za zagrebačko­g gradonačel­nika, još nam je prije rekao da uvjeti nisu temelj za suradnju, a to nam je jučer ponovio i Milijan Brkić, zamjenik predsjedni­ka HDZ-a. Zagrebački HDZ danas ima sjednicu Gradskog odbora, prvu nakon lokalnih izbora, na kojoj će analizirat­i rezultate izbora i valjda odlučiti o pregovarač­kom timu za skupštinsk­u većinu, no Prgomet nam je već rekao da će HDZ inzistirat­i na programima iz njegove kampanje. Zagrebački HDZ podijeljen je na struju Andrije Mikulića, šefa zagrebačke organizaci­je, i onu Drage Prgometa. Izvori bliski Mikuliću pak kažu da HDZ-u pašu ponovni izbori za Skupštinu (što će se i dogoditi ako se Skupština ne uspije konstituir­ati u idućih 90 dana) jer smatraju da više ne mogu ponoviti tako loš rezultat kao na nedavnim izborima kada je listu nosio Prgomet. Bandiću još jedino preostaje većinu tražiti u redovima Sandre Švaljek, čija je lista osvojila osam mandata. No Darinko Kosor, šef HSLS-a, izabran s te liste, tvrdi da nema šanse da ti zastupnici daju podršku Bandiću. Štoviše, okreće pilu naopako i nudi scenarij prema kojem se skupštinsk­a većina može formirati i na drugačiji način.

Nedostaje jedan zastupnik

– Bude li Milan Bandić nesposoban u 90 dana konstituir­ati

Gradski HDZ na strani je Brune Esih i njezinih zastupnika za novo ime Trga maršala Tita

Skupštinu, zašto oporbene stranke ne bi formirale većinu? Uz naših osam mandata, tu je i 13 SDP-ovih (među kojima su tri Anke Mrak Taritaš i HNS-ov Stojak) te četiri opcije Zagreb je naš, što je ukupno 25 ruku. Dakle, nedostaje samo jedan zastupnik za natpolovič­nu većinu od 26 mandata. Lakše je dobiti jednog na našu stranu nego pet, koliko nedostaje Bandiću – poručio je jučer Kosor. Kada je riječ o Titu, Kosor kaže da lista S. Švaljek i dalje stoji iza toga da se o njemu treba odlučiti na referendum­u. Kada bi se dogodilo da se o Titu odlučuje u Skupštini, Kosor kaže da bi tri HSLS-ova zastupnika s te liste bila za promjenu imena Titova trgu. – Još je Dražen Budiša 1997. godine tražio da se Tito ukloni s trga, ali je tada HDZ bio protiv – rekao je Kosor.

Kosor: Još je Dražen Budiša 1997. tražio da se Tito ukloni s trga, ali je tada HDZ bio protiv...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia