Večernji list - Hrvatska

Bankari iz Londona idu u Frankfurt

Njemački grad planira graditi 20 nebodera s poslovnim prostorima

- (sve)

Žele preuzeti takozvani eurocleari­ng, sjedište europske Agencije za nadzor banaka EBA i sjedišta ne-EU te britanskih banaka

Iako ni nakon parlamenta­rnih izbora u Velikoj Britaniji nije jasno hoće li biti “tvrdi” ili “meki” Brexit, London jasno daje do znanja da će Brexita biti. A ako londonski poslovni City ne bude više u EU, onda se i za njemačku i europsku financijsk­u metropolu Frankfurt, jer ondje je i Europska središnja banka, ukazuju velike mogućnosti, piše Deutsche Welle.

Jak lobi

Odluke trebaju pasti o tri važna pitanja: prvo i najvažnije je gdje će se odvijati takozvani euro-clearing. Drugo je pitanje budućeg sjedišta europske Agencije za nadzor banaka EBA, a treće je pitanje koje se postavlja u sjedištima čitavog niza banaka koje su dosad svoje poslovanje u Europi pokrivale iz Londona, hoće li i one prebaciti svoje europske središnjic­e u Frankfurt. A taj njemački grad ima već golemih planova: 20 novih nebodera, 300 tisuća kvadrata novog uredskog prostora – a onda dolaze i kuće i stanovi za financijsk­e stručnjake koji bi trebali doći iz Londona. Lobiranje provodi interesna zajednica Frankfurt Main Finance iza koje stoje i njemačka pokrajina Hessen, grad Frankfurt, Njemačka burza, čitav niz banaka, ali i znanstvene institucij­e i stručnjaci. Frankfurt fokus stavlja na euro-clearing, nadzor poslovnih transakcij­a. U Londonu je zasad nadzorno tijelo koje pak nadzire upravo te nadzornike milijardi koje teku Europom. Isto tako vjeruje kako ima dobre šanse ugostiti i europsku Agenciju za nadzor poslovanja banaka – EBA. Te ambicije Njemačke potvrdila je i kancelarka Merkel na sastanku njemačkih zadružnih banaka. Argument Frankfurta jest i da je u tom gradu sjedište Europske središnje banke (ESB)koja se već zapravo brine za stabilnost banaka EU.

Previše tijela

S druge strane, metropole koje također žele ugostiti ovu agenciju, upravo to navode i kao nedostatak Frankfurta: EBA provjerava “pravila igre”, ESB je tu za neposrednu kontrolu solventnos­ti. Stoga bi možda bilo i bolje da ta dva nadzorna tijela nisu na istom geografsko­m mjestu. I na koncu, tu je pitanje europskog sjedišta čitavog niza poslovnih banaka koje su do sada poslove u EU obavljali iz Londona. Tu nije riječ samo o velikim m bankama s druge strane Atlantika, Dalekog ili Bliskog istoka jer će i velike britanske banke trebati svoje urede u Europskoj uniji kako bi preko njih dobile takozvanu “EU putovnicu” koja im omogućuje nesmetano poslovanje unutar EU.

Merkel je potvrdila ambicije za financijsk­i sektor na sastanku zadružnih banaka I velike britanske banke trebat će urede u EU kako bi preko njih dobile “EU putovnicu”

 ??  ?? Bankari iz londonskog Cityja često su predmet kritika i prosvjedni­h akcija
Bankari iz londonskog Cityja često su predmet kritika i prosvjedni­h akcija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia