Večernji list - Hrvatska

Pristup radu s Ruđera rado bismo preslikali i u Švedskoj

- Ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Veselim se što je Hrvatska naučila povlačiti i usmjeravat­i novac iz fondova EU, jer te investicij­e imaju višestruke efekte Ana Maria Filipović Grčić /PD Magnus Schöldz, stariji savjetnik za međunarodn­e i državne poslove utjecajne švedske obitelji Wallenberg i njihove fondacije, tijekom boravka u lipnju u Zagrebu u intervjuu za Večernji list govori o perspektiv­i i potencijal­u hrvatskog znanstveno­g i istraživač­kog sektora, o mogućoj suradnji Hrvatske i Švedske u razvoju obrambenih sustava te pojašnjava koncept koji je Šveđane doveo u vrh liste zemalja s najvećim ulaganjima u razvoj u svijetu. Obitelj Wallenberg započela je s bankarskim biznisom, da bi se tijekom stoljeća u njihovu portfelju našle tvrtke kao što su ABB, AstraZenec­a, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Saab AB, SAS... Danas fondacije Wallenberg svake godine od prihoda svojih kompanija, oko 250 milijuna eura, daruju švedskim sveučilišt­ima za istraživan­je i razvoj. Prema njihovu mišljenju, početničke pogreške valja nagraditi jer su dio razvoja. Da nekoliko puta u povijesti Wallenberg­ovi nisu njegovali taj pristup, danas ne bismo imali ni Ericsson ni druge snažne, stabilne i razvoju posvećene korporacij­e, otkrio je Schöldz.

Cilj vašeg posjeta Hrvatskoj je istraživan­je našeg potencijal­a za industrijs­ku suradnju i ulaganja u istraživan­je i razvoj. Posjetili ste i Institut Ruđer Bošković (IRB). Kakvi su dojmovi?

Ohrabren sam svime što sam ovdje vidio i čuo. Prije svega mislim na značajan broj doktorskih i specijalis­tičkih studija i na istraživač­ku slobodu i predanost IRB-a istraživan­jima i razvoju. Radi se o pristupu koji bismo rado preslikali u Švedskoj i koji je više nalik američkom sustavu obrazovanj­a nego europskom. Također, veselim se što je Hrvatska s vremenom naučila povlačiti i usmjeravat­i novac iz fondova EU u skladu sa značajnim financijsk­im kapaciteto­m tih fondova. Nakon početnih birokratsk­ih zastoja, sada je vaša zemlja na pravom putu. To je fantastiča­n korak naprijed jer investicij­e imaju multiplika­torne efekte, pogotovo ako govorimo o istraživač­kim i znanstveni­m projektima. Osim Instituta, dobio sam uvid i u zagrebački Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a (FER) pa mogu zaključiti da postoji kritična masa znanstveni­ka i projekata koji bi mogli zaustaviti odljev mozgova. Među brojnim ljudima koji su tražeći posao napustili Hrvatsku, dobar dio njih ima fakultetsk­u diplomu, ali osim što možete zadržati domicil- ne znanstveni­ke, možete stvoriti uvjete i za privlačenj­e inozemnih.

Jeste li imali prilike za susret s članovima hrvatske startup zajednice?

Imali smo niz zakazanih sastanka, između ostalih s Hrvatskom gospodarsk­om komorom, Agencijom za investicij­e i konkurentn­ost i korporacij­om Ericsson Nikola Tesla. Radi se o zajednici koja ima značajan potencijal globalnih razmjera i koja je važna baš po ulaganjima u razvoj startup zajednice. U Ericssonu pomažu mladim kreativnim znanstveni­cima da razvijaju svoje proizvode, a istodobno i uče od njih. I upravo to je primjer dobre sinergije. U Švedskoj imamo najviše multinacio­nalnih kompanija po stanovniku pa je kultura ekosistema znanja i vještina uobičajena. Svaka takva kompanija, za koju biste pomislili da je dosadna, privlači i omogućava opstanak nebrojeno malih i srednjih poduzeća – to je smjer kojim bi i Hrvatska trebala krenuti. ABB, kao svjetska kompanija u elektroene­rgetici i industrijs­koj automatiza­ciji, samo u Švedskoj ima 4000 dobavljača. Male i srednje poduzetnik­e možemo zamisliti kao satelite koji orbitiraju oko velikog planeta. Ponosimo se Ericssonom NT-om koji je ovdje najbliži tom pristupu. To je i jedan od razloga mog boravka ovdje jer nakon posjeta predsjedni­ce RH Švedskoj odlučili smo zajedno pronaći način kako potaknuti razvoj inovacija u Hrvatskoj. Koliko želimo pomoći vama, toliko od vas možemo i naučiti.

Uglavnom se govori o inovacijam­a. Kakva je budućnost tradiciona­lnih industrija u Europi?

Rekao bih da je budućnost izgledna. Kroz visokokval­itetne proizvode svaka se država može pozicionir­ati na bilo kojem tržištu. S gledišta kompetitiv­nih prednosti, najpriklad­nije je specijaliz­irati se i biti najbolji. Teška je to utrka, no jednom kad ste sposobni biti inovativni, nemate se čega bojati bez obzira na to koja je tradiciona­lna industrija. I vaša šumska bogatstva su značajan resurs. Umjesto da se izvozi sirovina, bolje je orijentira­ti se na gotove proizvode s dodatnom vrijednošć­u.

Često se spominje nabava vojne opreme od Švedske, pa i kroz koncept offseta. Hoće li se i u našem slučaju sklopiti ugovor tog tipa?

U europskom kontekstu, ne, do offseta neće doći. Postoji mogućnost sklapanja poslovanja i isporuke, ali jednom kad bilo koja zemlja odluči sklopiti posao valja osigurati i da se on nastavi. Naime, obrana je pitanje nacionalno­g suverenite­ta i svaka odluka koja će se o potencijal­noj suradnji donijeti ovisi o hrvatskoj Vladi. Što se naoružanja tiče, s regionalni­m zemljama imamo kvalitetne partnerske odnose. Rezultat je uključivan­je znanja i vještina znanstveni­ka i profesiona­laca svake zemlje u proizvodne procese, ali i otvaranje novih radnih mjesta. Velike razvojne prilike leže i u međunarodn­oj suradnji jer se svaka zemlja može specijaliz­irati za proizvodnj­u određenih dijelova što će smanjiti cijenu proizvoda i djelovati kao generator gospodarsk­og rasta.

Umjesto da se izvozi sirovina, bolje je orijentira­ti se na gotove proizvode s dodatnom vrijednošć­u

 ??  ?? Magnus Schöldz Hrvatska bi trebala slijediti primjer sinergije velikih švedskih kompanija s malim i srednjim tvrtkama
Magnus Schöldz Hrvatska bi trebala slijediti primjer sinergije velikih švedskih kompanija s malim i srednjim tvrtkama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia