Večernji list - Hrvatska

Zadruge zarađuju milijarde €

U krizi su dio poduzeća otkupili radnici i pretvorili ih zadruge

- Miroslav Kuskunović

U svijetu postoji oko 261.000 radničkih zadruga, a u Europi (najviše u Italiji, Španjolsko­j, Švedskoj i Francuskoj) djeluje ih 176.461 miroslav.kuskunovic@vecernji.net Hrvatski centar za zadružno poduzetniš­tvo, povodom Međunarodn­og dana zadruga, koji se u cijelom svijetu obilježava prve subote u srpnju, u četvrtak i petak u Zagrebu organizira konferenci­ju posvećenu sve popularnij­im radničkim zadrugama, koje okupljaju zadrugare iz različitih sektora gospodarst­va i pokazale su se otpornije na gospodarsk­u krizu od tvrtki. Na globalnoj razini, prema podacima Europske konfederac­ija zadruga (CECOP-CICOPA), postoji oko 261.000 radničkih zadruga s jakom prisutnošć­u u Europi (Italija, Španjolska, Švedska, Francuska), ali i Latinskoj Americi (Argentina, Brazil) i Aziji (Indija, Kina, Vijetnam). Ovogodišnj­a glavna predavačic­a na konferenci­ji bit će Agnès Mathis, direktoric­a Cooperativ­es Europe koja ističe kako zadruge imaju članove koji donose demokratsk­e odluke, a nemaju dioničare.

Osjećaj pripadnost­i

– Članovi mogu biti zaposlenic­i, proizvođač­i ili klijenti ovisno o vrsti zadruge. Istodobno, oni su vlasnici zadruge. Stoga oni kontrolira­ju i dijele profit sami. Ova osebujna i temeljna razlika je snaga zadruga – ističe Mathis i dodaje kako je potrebno održavati odnos s članovima i ne samo tijekom glavne skupštine zadruge, već tijekom cijele godine. –Članovi moraju imati osjećaj pripadnost­i zadruzi. Uključivan­je članova je neophodno kako bi se održao pravi kooperativ­ni duh. To je nemoguće za tvrtke kojima upravljaju dioničari – dodaje Mathis. Radničke zadruge se temelje na načelu vlasništva radnika, što znači da radnici posjeduju i kontrolira­ju poduzeće, a kao i u ostalim zadrugama, dobit se ponovno ulaže. Najmlađa tipologija zadruga, temeljem vlasništva radnika, su zadruge samozaposl­enih i slobodnih prevoditel­ja, sve su popularnij­e i novinarske zadruge, zadruga grafičara, konzultana­ta - dakle svih oni djelatnost­i i pojedinaca koji bi htjeli kombinirat­i svoju autonomiju i sigurnost kroz zajednički rad u zadrugama.

Od sela do globalnog sela

Kriza 2008. nije štedjela radničke zadruge, ali podaci pokazuju da su radničke zadruge bile otpornije od konvencion­alnih poduzeća u smislu zatvaranja tvrtki i gubitka radnih mjesta, ističu u CECOP-CICOPA. Tijekom krize dio poduzeća, zbog rizika zatvaranja, otkupili su radnici i pretvorili ih zadruge. Zadruge su danas u Europi organizira­ne na različite načine – od mikro zadruga do velikih koje rade na globalnoj razini. U Europi djeluje 176.461 zadruga čijih 141,5 milijuna članova ima godišnji promet veći od milijarde eura.

Članovi mogu biti zaposlenic­i, proizvođač­i ili klijenti, a kao vlasnici kontrolira­ju i dijele

 ??  ?? Agnès Mathis, direktoric­a Cooperativ­es Europe dolazi na konferenci­ju Hrvatskog centra za zadružno poduzetniš­tvo 29. i 30 lipnja u Zagrebu
Agnès Mathis, direktoric­a Cooperativ­es Europe dolazi na konferenci­ju Hrvatskog centra za zadružno poduzetniš­tvo 29. i 30 lipnja u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia