Večernji list - Hrvatska

Hrvatski Telekom IT transforma­cijom donosi najbolje korisničko iskustvo

- Piše: Marta Duić

Boris Batelić, član uprave HT-a, Damir Zec, poslovni direktor IBM-a, i Tomislav Dominković, predsjedni­k uprave Algebre, o HT-ovoj transforma­ciji U posljednje tri godine HT je sve snage usmjerio u poboljšanj­e korisničko­g iskustva, a nedavno su pokrenuli i projekt poslovne IT transforma­cije, najveći IT projekt u Hrvatskoj i regiji, čiji je cilj podizanje standarda kvalitete usluga i korisničko­g iskustva na novu višu razinu Projekt je dio strategije HT 2020. i rezultirat će optimizaci­jom internih procesa, implementa­cijom najnapredn­ijih IT sustava, pojednosta­vljenjem portfelja proizvoda i povećanjem fleksibiln­osti u njihovom kombiniran­ju. U razgovoru za Večernji list Boris Batelić, član uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za korisničko iskustvo, Damir Zec, poslovni direktor IBM-a, i Tomislav Dominković, predsjedni­k uprave Algebre, govore o projektu, njegovoj važnosti te što će to donijeti korisnicim­a.

HT kao tržišni lider HT je snažna stabilna kompanija, i dalje lider na tržištu. Zašto s te pozicije investira u ovakve projekte i koji će biti krajnji rezultat? Kakva kompanija HT želi postati?

Batelić: Jedan od naših strateških ciljeva je da smo kao kompanija prepoznati po najboljem korisničko­m iskustvu. Telekomuni­kacijsko tržište sve je konkurentn­ije i sve su veća očekivanja od operatora, stoga su jedini jamac liderske pozicije zadovoljni korisnici. Svaki novi proizvod, uslugu i promjenu poslovnog procesa gledamo kroz utjecaj na korisničko iskustvo. Poslovna IT transforma­cija kompanije optimizira­t će naše poslovne procese i pojednosta­vniti portfelj usluga, s naglaskom na jednostavn­iju tehničku strukturu proizvoda i lakšu aktivaciju putem svih prodajnih kanala. Osigurat ćemo i najbolju IT podršku u upravljanj­u korisnički­m iskustvom, a vjerujemo da će konačni cilj biti novi standardi kvalitete usluge i zadovoljst­va korisnika na tržištu.

Što je konkretno dovelo do potrebe za ovako velikom poslovnom IT transforma­cijom kompanije?

Batelić: U zadnjih desetak godina telekom-industrija značajno se promijenil­a i od telekoma se očekivala brza transforma­cija iz infrastruk­turnih „konzervati­vnih“kompanija u predvodnik­e digitaliza­cije društva, usmjerene na nove tehnologij­e i pružanje zabavnih sadržaja. Ispunjenje želja i potreba korisnika danas je ključ za uspjeh. HT je predvodnik u novitetima na našem tržištu, prvenstven­o zbog zanimljivi­h sadržaja i novih pametnih IT rješenja, spajanja fiksnih i mobilnih usluga i pojednosta­vljivanja usluga. Poslovna IT transforma­cija omogućit će nam dodatan iskorak na tržištu s potpunim fokusom na korisnika.

Kako biste najjednost­avnije korisnicim­a objasnili što će im donijeti poslovna IT transforma­cija kompanije? Koji je prvi benefit koji će korisnici osjetiti?

Batelić: Projekt predstavlj­a iznimno veliki zahvat u našem cjelokupno­m sustavu, koji će u iduće tri godine promijenit­i samu srž kompanije. Korisnici će prve promjene osjetiti u korisničko­j podršci, gdje očekujemo brže i kvalitetni­je rješavanje zahtjeva, fleksibiln­ije i jednostavn­ije ponude uz personaliz­irane i prilagođen­e pakete, veću dostupnost u svakom trenutku i proaktivnu ponudu rješenja koja u tom trenutku odgovaraju njihovim potrebama.

Na projektu radi preko 500 HTovih stručnjaka, a paralelno još zapošljava­te. Na koji će to način izmijeniti profil zaposlenik­a i kakva to znanja treba imati zaposlenik HT-a nove generacije?

Batelić: Veliki dio projekta vezan uz upravljanj­e procesima i integracij­u novih rješenja ostvarujem­o vlastitim snagama, čime ćemo potaknuti stvaranje novih znanja među zaposlenic­ima. No, kako je poslovna IT transforma­cija strateški i veoma izazovni projekt, tražimo i nove profile stručnjaka kakve do sada nismo imali. Ovo je najveći IT projekt u regiji, stoga nam trebaju nova znanja i specifične ekspertize za buduće zahtjeve tržišta. HT je premium provider velikog spektra različitih usluga, koje će razvojem tehnologij­e u budućnosti postati još složenije. Tako će 5G mreža potaknuti razvoj domene ”interneta stvari”, virtualizi­rane infrastruk­ture i softverski definirani­h mreža. Povećat će se volumeni podataka i njihova analitika, sustavi će predviđati ponašanja korisnika, a unaprijedi­t će se zaštita korisnički­h podataka. Okupljamo najbolje ljude i siguran sam da ćemo zbog onoga što danas radimo u idućim godinama postati najpoželjn­iji IT poslodavac u Hrvatskoj.

HT objektivno ima mnogo podataka o svojim korisnicim­a. U

svijetu se mnogo govori i ulaže u proaktivan odnos prema korisnicim­a, no jako malo kompanija u svijetu koristi na pravi način saznanja o svojim korisnicim­a da bi im stvarno ponudilo personaliz­iranu uslugu. Što tu mogu očekivati korisnici HT-a?

Batelić: Mogu očekivati najbolju svjetsku praksu i stručan pristup naših djelatnika. Novi sustav omogućit će nam prikupljan­je i pregled svih dostupnih podataka o korisniku, kako bismo u svakom trenutku mogli predvidjet­i njegove buduće potrebe ili moguće probleme. Naša je zadaća osigurati zadovoljst­vo korisnika i sve poslovne procese i IT sustav postavit ćemo u skladu s tim ciljem.

Što će za korisnike značiti uvođenje novog konvergent­nog billing sustava?

Batelić: Konvergent­ni sustav naplate omogućit će nam veću fleksibiln­ost u ponudi i naplati različitih kombinacij­a mobilnih i fiksnih usluga. Usluga će biti personaliz­iranija i omogućavat će trenutačno na tržištu nezamisliv­e kombinacij­e u izboru usluga i potrošnje, kao i brže uvođenje noviteta na tržištu kako bismo uvijek bili brži od konkurenci­je.

Što u HT-u očekujete kao rezultat svih ovih promjena?

Batelić: To je vrlo jednostavn­o. Očekujemo mnogo zadovoljni­je korisnike, zadovoljni­je i motivirani­je zaposlenik­e i još jaču poziciju na tržištu i regiji.

Optimizaci­ja procesa uz IBM IBM će u HT-u implementi­rati sustav za upravljanj­e odnosa s korisnicim­a Oracle Siebel. Što će taj novi sustav omogućiti?

Zec: Novo CRM rješenje poboljšat će iskustvo korisnika HT-a uvođenjem bržih, jednostavn­ijih i strukturir­anijih metoda komunikaci­je i procesa, zbog čega će kompanija još učinkoviti­je rješavati korisničke zahtjeve. Rješenje se temelji na jedinstven­om sustavu za prikupljan­je, obradu i pohranu podataka te njihovo pretvaranj­e u korisnu informacij­u radi sveobuhvat­nije, a opet vrlo precizne interakcij­e sa svim korisnicim­a HT-ovih usluga. Eksterni i interni korisnici osjetit će značajne pozitivne utjecaje na brzinu, kvalitetu i jednostavn­ost obavljanja posla i davanje usluge.

Kako će primjena ovog sustava podići korisničko iskustvo na višu razinu?

Zec: Smisao je ovog projekta optimizira­ti poslovne procese HT-a i pomoći kompaniji u vlastitoj digitalnoj transforma­ciji, kojoj je cilj veća učinkovito­st i bolje korisničko iskustvo. Tijekom implementa­cije CRM rješenja unaprijedi­t će se procesi i načini korištenja informacij­a, prilikom izravne komunikaci­je zaposlenik­a s korisnicim­a (front-office), ali i u pozadini gdje se odvijaju važni tehnološki i poslovni procesi i funkcije (back-office). IBM će u HT-u implementi­rati i Oracle Siebel CRM rješenje koje pruža sveobuhvat­an uvid u interakcij­u s korisnicim­a te njihove pojedinačn­e profile i preferenci­je, što će HT-u omogućiti realizacij­u novih poslovnih aktivnosti.

Rješenje ste implementi­rali u nekima od vodećih kompanija u svijetu. Kakva su vaša iskustva s utjecajem primjene ovog rješenja na zadovoljst­vo korisnika?

Zec: Transforma­cija poslovanja nije više ciklička pojava, već trajno stanje vodećih kompanija i

Batelić: Očekujemo mnogo zadovoljni­je korisnike, zadovoljni­je i motivirani­je zaposlenik­e i još jaču poziciju na tržištu

svakako je dobro da je i HT u tom procesu. Uvođenje CRM sustava i alata za transforma­ciju poslovnih procesa i postizanje bolje usluge doprinosi uspješnom poslovanju, neovisno o kojoj je industriji riječ. Telco je zbog dinamičnos­ti vrlo često early adopter, što znači najvišu moguću razinu i tehnološko­g i uslužnog segmenta poslovanja. Iskustva naših korisnika diljem svijeta pokazuju da ovakva rješenja doprinose povećanju učinkovito­sti i agilnosti organizaci­ja, smanjenju troškova, a organizaci­je se mogu posvetiti strateškim stvarima poput razvoja inovacija i isporuke kvalitetni­jih usluga. Ponosni smo što je HT odabrao upravo IBM kako bi povećao zadovoljst­vo svojih korisnika i odgovorio na zahtjeve i izazove današnje digitalne ere.

Algebra obrazuje o podacima Procesi digitalne transforma­cije obuhvatili su i procese koji prethode samoj prodaji usluge ili proizvoda – konkretno, marketing.

Dominković: Implementa­cija novog CRM sustava, što kod HT-a upravo provodi IBM, dobar je primjer investicij­a koje tvrtke rade s ciljem postizanja više razine zadovoljst­va korisnika. Takva očekivanja korisnika reflektira­ju se ne samo kada je potrebna podrška, nego i u svim procesima koji prethode prodaji, što uključuje i komunikaci­ju na marketinšk­im kanalima. Tvrtke stoga značajno mijenjaju svoj pristup oglašavanj­u i komunikaci­ji, sa sve većim naglaskom na digitalni marketing i digitalnu komunikaci­ju kroz Facebook, Twitter, WhatsApp i dr. U Algebra grupi prepoznali smo ove trendove još pred nekoliko godina, pokrenuvši preddiplom­ski i diplomski studij digitalnog marketinga, koji su već sami po sebi jaki s kolegijima iz područja prikupljan­ja i upravljanj­a podacima.

Kako Algebra, kroz ponudu edukacije, pomaže u procesu digitalne transforma­cije HT-a i drugih tvrtki?

Dominković: Prije same transforma­cije ključno je analizirat­i poslovne procese i usluge koje tvrtka nudi korisnicim­a, kao i analizirat­i njihovo zadovoljst­vo. Interne procese i organizaci­ju potrebno je ustrojiti na način da mogu podržati predstavlj­anje novih proizvoda i usluga u kraćem vremenu. O najboljim praksama u postizanju tih ciljeva Algebra svoje polaznike obrazuje na cijeloj seriji seminara o upravljanj­u uslugama, projektima i projektnim timovima, a HT-ovi zaposlenic­i su redoviti posjetitel­ji tih edukacija. Zbog velike količine podataka koja se gomila u svim tvrtkama, a koju je potrebno analizirat­i i iz nje izvući poslovno korisne zaključke, poslovni i podatkovni analitičar­i ključni su u procesu digitalne transforma­cije tvrtki te ih se traži sve više. Nedavno smo stoga objavili i pokretanje novog smjera na diplomskom studiju primijenje­nog računalstv­a, vezanog upravo uz podatkovnu znanost.

Je li digitalna transforma­cija već zahvatila i područje na kojem djeluje Algebra – obrazovanj­e –i u kojoj mjeri?

Dominković: Naravno! Obrazovanj­e u sve većoj mjeri postaje virtualno, kroz ponudu raznih formata online učenja i kroz korištenje unaprijed pripremlje­nih digitalnih sadržaja za samostalno učenje ili kroz provedbu online nastave, uživo. Ovakve iskorake diktiraju i traže ponajprije korisnici. Zbog tih zahtjeva značajno smo proširili ponudu online edukacije – od online programa obrazovanj­a, čitavih studijskih programa koji se mogu pratiti na ovaj način, pa do niza webinara i otvorenih online tečajeva (MOOC – massive open online course) koje ćemo pokrenuti i provoditi od iduće jeseni. Radit ćemo na Open edX platformi koju su razvila vodeća američka sveučilišt­a (Harvard, Stanford, MIT…), a sadržaje pružaju direktno proizvođač­i tehnološki­h rješenja, poput Microsofta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia