Večernji list - Hrvatska

Svoje prve stihove odrepala sam na Britancu i on mi je ostao sigurna zona

Živjela je u Sopotu i Sesvetama, sad je u Zvonimirov­oj, no uvijek se vraća u “bazu”

- petra.balija@vecernji.net Petra Balija

Izlazili su u Tkalču, okupljali se kod stupa na glavnom trgu, a zbog grafitiran­ja su znali i preskakati ogradu na željezničk­om kolodvoru

Nedjeljna jutra u njezinoj su mladosti bila rezerviran­a za vježbanje gitare. I to uz poster Borisa Novkovića. Sa svojih je deset godina Mirela Priselac, alias Remi, slušala Nove fosile. A u tim godinama gotovo da nije izlazila iz svojeg mikrosvije­ta, koji nije išao dalje od Britanskog trga.

Bila sam strašno nervozna

Ondje je odlazila u osnovnu glazbenu školu Blagoja Berse, igrala se s prijatelji­ma i s bakom viken- dima “hodočastil­a” na plac. – Imali smo svoju kumicu kod koje smo kupovali sir i vrhnje, a poseban dio trga bio je rezerviran za prodavače koje je baka zvala “Poljaci” jer su preprodava­li robu koju su nabavljali u Poljskoj. Ondje mi je jednom prilikom kupila bijelu haljinicu s uzorkom trešnjica. To mi je najdraži predmet koji sam ikad posjedoval­a – kaže Remi koja je na uglu Britanca i Ilice odrepala i svoje prve stihove. Učinila je to pred Lukom Tralićem Shotom, i današnjim članom grupe Elemental. Uz njega, skupinu čine gitarist Erol Zejnilović, basist Konrad Lovrenčić, klavijatur­ist Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar. – Sjećam se da sam bila strašno nervozna. Skupljala sam hrabrost od Tkalčićeve ulice, u koju smo tada zalazili. Ondje sam mu u jednom kafiću pokazala tekstove koje sam donijela u fasciklu. No rekao je da ih mora čuti. A kad sam mu odrepala stihove, jedino što je izustio bilo je: “To moramo snimiti” – prisjeća se Remi, koja je Shota tada poznavala kao člana rap grupe “Young Lordz”, koja je sredinom devedeseti­h bila hit u Zagrebu. U to vrijeme zagrebački reperi, njih sedamdeset­ak, okupljali su se na glavnom trgu oko stupa u blizini sata, a ondje su znali repati, izvoditi break dance, slušati glazbu... Okupljališ­te im je bilo i u dvorištu škole u Varšavskoj, gdje je i crtala grafite, a nije joj bilo neobično ni preskakati ogradu na željezničk­om kolodvoru sa sprejem u torbi kako bi označili stare vlakove.

Nedjeljom na obiteljski ručak

– Ispričavam se svima koji su trebali brisati naše žvrljotine, no nama je to bilo jedno od najljepših razdoblja odrastanja – kaže Remi, koja je završila II. gimnaziju u Križanićev­oj i studij engleskog te španjolsko­g na Filozofsko­m fakultetu. Živjela je u Sopotu, Sesvetama, na Kvatriću, a nedavno se preselila u Zvonimirov­u, no uvijek se vraća na Britanac, koji je, kaže, njezina “sigurna zona” i emocionaln­a baza. Roditelji joj i dalje žive ondje, pa gotovo da nema nedjelje bez obiteljsko­g ručka u kući u kojoj je odrasla.

Čim ju je čuo, Shot je rekao: To moramo snimiti! I danas su zajedno u Elementalu

 ??  ?? Mikrosvije­t Plac na koji se uredno “hodočastil­o” vikendima od djetinjstv­a joj je veoma draga lokacija
Mikrosvije­t Plac na koji se uredno “hodočastil­o” vikendima od djetinjstv­a joj je veoma draga lokacija
 ??  ?? Vježbanje gitare Počela je svirati u osnovnoj glazbenoj školi Blagoja Berse
Vježbanje gitare Počela je svirati u osnovnoj glazbenoj školi Blagoja Berse

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia