Večernji list - Hrvatska

Parfem o ženi govori više nego njezin potpis

Slavna dizajneric­a bila je i borac za ženska prava i ravnopravn­ost spolova

- scena@vecernji.net Jana Bačić ZAGREB

Francuska kreatorica Coco Chanel (1993.-1971.) voljela je, osim o modi, savjetovat­i žene o ljepoti, stavu i ponašanju te su njezine izjave često citirane

Francuska modna kreatorica svjetskoga glasa Coco Chanel (rođena u malom Saumuru 1883. godine, a umrla u Parizu 1971. godine) nije ostala zapamćena samo kao jedna od najslavnij­ih i najboljih dizajneric­a na svijetu nego i kao uporni i žilavi borac za ženska prava i ravnopravn­ost među spolovima.

Savjeti o ljepoti i ponašanju

Uostalom, to je pokazivala i u svom poslu – krojila je žensku odjeću inspiriran­u muškom garderobom, tjerala je žene da iziđu iz neudobnih korzeta, da skrate kosu kako bi se lakše osjećale i da budu potpuno opuštene, baš kao muškarci! Voljela je, osim o modi, savjetovat­i žene o ljepoti, stavu i ponašanju, a ovo je njezinih dvadeset najpoznati­jih izjava koje su ostavile upečatljiv trag i sačuvale trajnu uspomenu na nju. Coco Chanel je tako tvrdila da sva- ka djevojka uvijek mora znati dvije stvari: što i koga želi. Druga njezina zapamćena i često citirana izjava je: “Što se djevojka gore osjeća, to bolje mora izgledati”. Tu je i još jedna zanimljiva izjava u njezinu stilu koja pokazuje da je zapravo jako dobro poznavala muškarce: “Htjeli mi to ili ne, u životu muškarca postoji samo jedna žena. Sve ostale su njezina sjena”. Potom slijedi krajnje konkretan, iako i ne baš lako ostvariv savjet: “Djevojka bi trebala biti otmjena i nevjerojat­na”. Coco Chanel je poručivala i da parfem o ženi više govori nego njezin potpis, ali tu je i još jedna pragmatičn­a preporuka: “Nemojte se udati za čovjeka s novčanikom za sitan novac”.

Ne razmišljam o vama!

“Nije me briga što mislite o meni. Ja o vama uopće ne razmišljam”, znala je reći Coco Chanel, da bi se upustila i u filozofske vode kada je izjavila “Ako želite ono što nikada niste imali, morate raditi to što nikad niste radili”. Tu je i jedna krajnje lucidna rečenica “Ne postoje ružne žene, postoje samo one lijene” i pouka “Žena se brine o budućnosti dok se ne uda. Muškarac se ne brine o budućnosti dok se ne oženi”. No, nije Coco Chanel vjerovala samo u moć parfema i pomada i spretnih visažista, pa je svojedobno izjavila “Brinući se o ljepoti, treba početi od srca i duše. U suprotnom kozmetika ne pomaže”. No, tu je i izjava “Žena koja ne koristi kozmetiku ima previsoko mišljenje o sebi”. Poučan je njezin savjet “Suzdržati se kad smo uvrijeđeni i ne praviti scene kada nas boli – to je idealna

Nemojte se udati za čovjeka s novčanikom za sitan novac, savjetoval­a je Coco

žena”, a tu su i tvrdnje “Nitko nije mlad poslije četrdesete, ali neodoljivi možemo biti bilo kada” i “Sve je u našim rukama, zato ih ne smijemo dići” te “Starost nas ne štiti od ljubavi, ali ljubav nas štiti od starosti”. Znala je reći i “Prava je sreća jeftina. Ako za nju morate platiti visoku cijenu, znači da je riječ o prevari”. “Ako ste rođeni bez krila, nemojte ih sprečavati da rastu”, a tu je i jedna od najcitiran­ijih njezinih izjava “Ruke su posjetnica djevojke, vrat je njezina osobna iskaznica, a grudi njezina putovnica”, govorila je Coco Chanel.

 ??  ?? Coco Chanel Bila je i ostala jedna od najcitiran­ijih slavnih žena u povijesti
Coco Chanel Bila je i ostala jedna od najcitiran­ijih slavnih žena u povijesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia