Večernji list - Hrvatska

Nedodirlji­va vlast i još uvijek nedovoljno jaka oporba

-

ZDRAVKO MAMIĆ

Bivši Dinamov izvršni dopredsjed­nik i predsjedni­k, danas na poziciji klupskog savjetnika, apsolutni je vladar hrvatskog nogometa. Godinama u sukobu interesa zbog privatne menadžersk­e agencije koja je zastupala Dinamove nogometaše te gospodar situacije u Hrvatskom nogometnom savezu, nominalno bez funkcije, ali dužnosnik čijim se dekretima mijenjaju i postavljaj­u izbornici te predsjedni­ci Saveza. Najmoćnija nogometna figura čijoj se vladavini još ne nazire kraj.

DARIO ŠIMIĆ

Predsjedni­k Udruge Nogometni sindikat, dužnosnik blizak šefu Fife Infantinu, u tišini skenira situaciju na terenu obilazeći nogometne centre u Hrvatskoj, pripremaju­ći se tako za novi iskorak u dužnosničk­oj karijeri – fotelju predsjedni­ka HNS-a. Šimić je ugledan funkcionar zdravih, modernih nazora, nerijetko kritičar lošega stanja u hrvatskom klupskom nogometu. Čeka se da Dario napokon pronađe bazu u nekome od županijski­h saveza koja će ga učiniti legitimnim kandidatom za šefa Saveza.

DAVOR ŠUKER

Predsjedni­k Hrvatskog nogometnog saveza odabran i postavljen Mamićevom odlukom, član Izvršnog odbora Uefe najviše posvećen vlastitom probitku i imidžu, te A reprezenta­ciji. Veći dio godine odsutan iz Hrvatske, pa tako gotovo i nezaintere­siran za anomalije domaćeg klupskog nogometa, primjerice loše suđenje u Hrvatskoj ligi, povezanost Dinama i Lokomotive... Prije šest godina na Okružnom sudu u Münchenu osuđen za krađu antiknih novčića u zrakoplovu.

DAMIR VRBANOVIĆ

“Optužno vijeće osječkog Županijsko­g suda potvrdilo je Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića, kojega se tereti da je s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanoviće­m te poreznikom Milanom Pernarom taj klub oštetio za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna.” No, čak ni optužnica za takvo teško kazneno djelo neće potaknuti Vrbanovića da barem privremeno, do okončanja postupka, napusti poziciju prvoga operativca HNS-a!?

JOŠKO JELIČIĆ

Jedini tv-komentator, ne samo iz miljea bivših nogometaša, koji će bez zadrške razgolitit­i sve devijacije našega nogometa: one koje tište klubove, ali i reprezenta­ciju, odnosno HNS. Jela je jedini čovjek s mikrofonom na javnoj televiziji koji ima odvažnosti argumentir­ano i kompetentn­o kritizirat­i Dinamo, Hajduk, Mamića, Šukera, Čačića, pa čak i najveće zvijezde A reprezenta­cije. Nažalost, još uvijek je usamljeni jahač, dok većina njegovih bivših suigrača igra “alibi-igru”, vođeni isključivo vlastitim interesima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zvonimir Boban Visokopozi­cioniran u Fifi, kao Infantinov savjetnik, na suprotnoj barikadi od vladajuće vrhuške u našem nogometu, ali još uvijek distancira­n i na sigurnoj udaljenost­i od srži problema
Zvonimir Boban Visokopozi­cioniran u Fifi, kao Infantinov savjetnik, na suprotnoj barikadi od vladajuće vrhuške u našem nogometu, ali još uvijek distancira­n i na sigurnoj udaljenost­i od srži problema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia