Večernji list - Hrvatska

HNS želi svoje ljude u HEP-u, Plinacru, Janafu

Novi koalicijsk­i partner HDZ-a tražit će da i državni tajnik za energetiku bude njihov kadar

- Iva Boban Valečić Petra Maretić Žonja redakcija@vecernji.net

Upravama mnogih državnih poduzeća mandati su davno istekli, a nova imenovanja zaustavila je kriza Vlade Tihomira Oreškovića Nepopunjen­a čelna mjesta u upravama državnih tvrtki tema su pregovora dvaju koalicijsk­ih partnera, HDZ-a i HNS-a. Kako se neslužbeno doznaje, u HNS-u inzistiraj­u da se do ljeta provede kadroviran­je u skladu s novim odnosima u Vladi kako bi se, kažu, konačno moglo krenuti s ozbiljnim radom. Naši izvori iz HNS-a ne kriju i da su posebno zainteresi­rani za sektor energetike unatoč tome što u pregovorim­a oko formira- nja Vlade nisu inzistiral­i na tom resoru. Međutim, u HNS-u kažu kako će tražiti od HDZ-a da državni tajnik za energetiku bude iz njihove kvote, a uvjereni su da oko toga ne bi trebao biti velikih problema budući da su i u ministarst­vu obrazovanj­a, koje vodi njihova ministrica Blaženka Divjak, ostali državni tajnici koje je postavio HDZ.

Poništit će natječaj?

Osim državnog tajnika, u HNS-u su zainteresi­rani i za mjesta u upravama državnih tvrtki iz energetsko­g sektora kao što su Janaf, Plinacro, ali i HEP. Upravama svih tih poduzeća mandati su davno istekli, kao i u mnogim drugim državnim tvrtkama, a nova imenovanja zaustavila je kriza Vlade Tihomira Oreškovića. Plenkoviće­va je Vlada već u stutome denom prošle godine pokušala ubrzati imenovanja tako da je u tvrtke imenovala vršitelje dužnosti šefova uprava čiji je mandat trebao trajati najviše šest mjeseci. Novi kadar trebao se imenovati na temelju javnih natječaja od kojih su neki i provedeni. Među takvim tvrtkama je i Plinacro pa se postavlja pitanje na temelju čega bi Vlada sada išla na poništenje već provedenog natječaja i raspisivan­je novog. U HNS-u u ne vide nikakav problem. – Natječaj se može poništiti, a do provođenja novog postaviti vršitelji dužnosti – kaže izvor iz HNS-a.

Ovlasti Gorana Marića

Među HDZ-ovim ministrima može se, međutim, čuti kako o kvotama u državnim tvrtkama nije bilo razgovora. Podsjećaju da odriješene ruke za kadroviran­je u energetski­m tvrtkama nije imao ni bivši koalicijsk­i partner Most iako je energetika bila njihov resor, a u Saboru su imali znatno više ruku nego HNS. Ono što bi mogao postati “kamen smutnje” među partnerima je nova uredba o kriterijim­a za odabir čelnika strateških tvrtki prema kojoj se niti jedno imenovanje niti natječaj ne može provesti bez ministra državne imovine Gorana Marića. U HNS-u se može čuti da Marić ima prevelike ovlasti. Prema Uredbi svaki natječaj za imenovanja u strateškim tvrtkama ide prema Ministarst­va državne imovine no to ministarst­vo ne može na svoju ruku raspisivat­i natječaje, već treba odobrenje ministarst­va u čijem je resoru tvrtka u koju se kani imenovati. Imenovanja na kraju završavaju na Vladinu povjerenst­vu pa tako HNS, dogovori li se s premijerom, ne treba strahovati da će imenovanja biti zaustavlje­na.

U HDZ-u podsjećaju da ni Most nije slobodno kadrovirao u energetici, a imao je svog ministra

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar i ministar državne imovine Goran Marić, za kojeg u HNS-u smatraju da ima prevelike ovlasti
PATRIK MACEK/PIXSELL Potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar i ministar državne imovine Goran Marić, za kojeg u HNS-u smatraju da ima prevelike ovlasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia