Večernji list - Hrvatska

Presadili su mi jetru i gušteraču istodobno

Transplant­acija jetre i gušterače iznimno je rijetka, dosad je napravljen­a tek jedna

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Pacijent se ujedno riješio i šećerne bolesti jer sada više ne mora biti na inzulinu, kad ima novu gušteraču, kaže dr. Stipislav Jadrijević Transplant­acija je sama po sebi čudo, istovremen­o presađivan­je dva organa još veće, a ako je to kombinacij­a gušterače i jetre, onda je riječ o iznimno rijetkom medicinsko­m zahvatu koji izaziva veliku pažnju struke i javnosti. Roberto Jardas, 58-godišnji Riječanin, jučer je sa smiješkom izašao iz KB Merkur, nakon što su mu prije 20 dana presađena upravo ta dva organa odjednom.

Tumor se širio

– Odlično sam! – kazao nam je sa smiješkom ustajući s kreveta kako bi ispričao svoju priču. – Tumor na gušterači otkriven mi je slučajno u listopadu 2015. u riječkom KBC-u, gdje su me liječili od infekcije streptokok­om. Ondje mi to nisu mogli operirati pa sam odabrao Merkur, gdje sam prvi put sreo dr. Jadrijević­a. U svibnju prošle godine uklonjena mi je gušterača, slezena, dio jetre i komadić crijeva. Jetra su, naime, bila podrezana, računalo se da će se očistiti, međutim, tumor se širio dalje pa smo dogovorili novu operaciju. Doktor je predložio da mi se istovremen­o presade i jetra i gušterača – govori. Napravio je pretrage kod dr. Tajane Filipec Kanižaj, kojoj izražava zahvalnost, baš kao i dr. Jadrijević­u. – Vrlo brzo uslijedio je poziv, našao se donor. Ipak, organi nisu odgovarali. No za dva dana pojavio se novi donor i 5. lipnja zvali su me opet iz Merkura, nastavlja. – Predvečer 5. lipnja, u subotu, dobili smo poziv da imamo donora koji odgovara, 6. lipnja u pola pet ujutro ušli smo u salu, a operacija je trajala do 12.30 – kaže nam dr. Nataša Višković Filpčić, anesteziol­oginja iz tima koji je pod vodstvom sada već čuvenog dr. Stipislava Jandrijevi­ća izvela ovu dvostruku transplant­aciju. – Ova je operacija specifična jer čovjek je imao neuroendok­rini tumor gušterače koji je metastazir­ao na jetru i nakon što smo mu operirali taj tumor i uklonili cijelu gušteraču, trebali smo čekati dvije godine. U međuvremen­u je išao na kemoterapi­je i s obzirom na to da se tumor u jetri nije dalje širio, odlučili smo se presaditi i jetru i gušteraču. Pacijent se sada riješio i šećerne bolesti jer, nakon vađenja gušterače morao je biti na inzulinu. Sada više ne mora jer ima novu gušteraču – kazao nam je prof. Jadrijević.

Previše emocija

Obitelji donora posebno su zahvalni i liječnici i R. Jardas. Riječ je o mlađoj osobi, kakva i inače bude kad je riječ o donoru gušterače, jer cilj je da presađena gušterača inzulin luči što dulje. G. Jardasa jučer su čekali supruga i sin, da ga odvedu kući. – Napokon! Presretna sam! Čekali smo godinu dana, pa neizvjesno­st prvih dana nakon operacije, kad je dr. Jadrijević rekao da je kritično... Previše je emocija! – gutajući suze rekla je Bojana Jardas.

Odlično sam! Posebno sam zahvalan dr. Jadrijević­u i dr. Filipec Kanižaj, kaže R. Jardas Donor je mlađa osoba, a liječnici su zahvalni obitelji donora čija odluka je uvijek teška 10 do 15 istodobnih presađivan­ja gušterače i bubrega je godišnje, a jetara 100-110. No, samo jednom su u Merkuru istodobno presadili jetru i gušteraču, prije 10 godina

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Riječanin Roberto Jardas imao je tumor na gušterači
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Riječanin Roberto Jardas imao je tumor na gušterači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia