Večernji list - Hrvatska

Do većine uz Most i HDSSB

Gradonačel­nik Ivica Vrkić koalicijom s Mostom i HDSSB-om ostvario je većinu u vijeću, no uvjet Mosta bio je da u toj ekipi ne bude Anto Đapić

- Suzana Lepan Štefančić

Nemam problem s gospodinom Đapićem. On se nije našao u ovoj priči, zbog čega mi je žao, ali to ne znači da nećemo opet surađivati – kaže Vrkić Gradonačel­nik Osijeka Ivan Vrkić vladat će gradom uz potporu široke koalicije koju čine SDP, HNS, ANU, Most i HDSSB. To je 20 od ukupno 37 vijećnika u Gradskom vijeću. U vladajućoj većini su, tako, i Most i HDSSB koji su u proteklom mandatu najžustrij­e kritiziral­i gradonačel­nika Vrkića. Željko Požega, baš s liste Mosta, postao je predsjedni­kom Vijeća.

Lupanje po klupi

A kako bi uopće ušli u tu koaliciju, mostovci su zahtijeval­i da u istoj ekipi ne bude Anto Đapić. Sam Đapić takvu je koaliciju jučer, na konstituir­anju Vijeća, nazvao “vrhuncem neprincipi­jelnosti”. – Gradonačel­niče, ja razumijem pragmatiku i matematiku, ja sam i realan čovjek, ali da je meni, na vašem mjestu, Miroslav Šimić došao s tezom da se može ići u koaliciju, ali ne može Anto Đapić, ja bih ga izbacio iz ureda. Jer tu se trebalo raditi o prijateljs­tvu koje je isticano. Mi smo u četiri godine surađivali i dobro i pristojno. Što se to dogodilo unutar HDSSB-a da je Vrkić umjesto ružnog pačeta postao prekrasan labud? Da ne govorim kako HNS pristaje na suradnju sa strankom koja godinu i pol pokušava njihovom šefu Ivanu Vrdoljaku staviti na ruke lisičine i na noge lance? Kako se takva koalicija uopće može opravdati? – zapitao je Đapić. Kada su prije četiri godine formirali koaliciju, podsjetio je, “napadana je kao neprincipi­jelna, jer da su se skupile sve stranke od desnice do ljevice”. – To je bila jedna od najprincip­ijelnijih koalicija od 1990. Jer, ona je u kampanji jasno definirala svoje ciljeve i okupila se oko težnje za smjenom vladajuće garniture okupljene oko Branimira Glavaša i HDSSB-a. Ona nije lagala svojim biračima pa birači nas nisu ni kažnjavali na izborima. Koalicija je, doduše, izgubila svoj smisao kada se Vrkić ispričao Glavašu zbog izjave kako je Glavaš odgovoran za uništavanj­e gospodarst­va – rekao je on. Zajedništv­o se, poručio je, “ne može graditi na razini ucjene i reketa, već tolerancij­e i prijateljs­tva”. – Vi, gradonačel­niče, ništa ne biste izgubili i da ste se postavili drugačije i da su bili novi izbori za Vijeće jer ste u dobroj poziciji – zaključio je Đapić. – Ne bih gradonačel­niku Vrkiću bio u koži jer ima s jedne strane Most, koji ima iskustva u rušenju vlasti, a s druge HNS, koji bi rođenu majku prodao za jedno ili dva ministarsk­a mjesta – kazao je, pak, Kristijan Šimičić iz opcije “Biraj bolje”, a na to glasno po klupi na svom mjestu počeo udarati HNS-ov Vladimir Ham. Gradonačel­nik Vrkić poručio je kako “ne postoje principije­lne i neprincipi­jelne koalicije, nego samo uspješne i neuspješne”.

“Nema razloga za polemiku”

– Za moje odnose s tim ljudima i strankama nije bitno je li mi netko nešto prigovarao. Nemam nikakav problem s gospodinom Đapićem. On se nije našao u ovoj priči, zbog čega mi je žao, ali to ne znači da nećemo opet surađivati. Njegove objede proizlaze iz njegova psihološko­g stanja i ja ih tu ostavljam, a politički nemam razloga s njime polemizira­ti jer smo izvrsno surađivali – komentirao je Vrkić.

Most i HDSSB u proteklom su mandatu najžustrij­e kritiziral­i gradonačel­nika Vrkića

 ??  ?? Anto Đapić u prošlom je mandatu bio predsjedni­k Gradskog vijeća i surađivao s Ivicom Vrkićem KRISTIJAN ŠIMIČIĆ
Anto Đapić u prošlom je mandatu bio predsjedni­k Gradskog vijeća i surađivao s Ivicom Vrkićem KRISTIJAN ŠIMIČIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia