Večernji list - Hrvatska

Ana Brnabić: Govore mi da sam fikus, ikebana...

Nova mandatarka srbijanske vlade sutra, na Vidovdan, predstavlj­a program zastupnici­ma

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

Bit će zanimljivo pratiti i Vučićev pokus u kojem će Brnabić biti zadužena za gospodarst­vo dok će Dačić voditi vanjsku politiku Sutra, na veliki srbijanski blagdan Vidovdan, koji se obilježava 28. lipnja, Ana Brnabić obratit će se zastupnici­ma Skupštine Srbije i tom prilikom predstavit će plan rada Vlade kojoj će biti na čelu. Zastupnici Skupštine donijet će odluku prema kojoj će Vlada Srbije dobiti dva nova ministarst­va, Ministarst­vo europskih integracij­a i Ministarst­vo zaštite okoliša, pa će broj ministarst­ava narasti na 18. S dva nova ministarst­va Srbija se približava­ju standardim­a EU. Pri tome neke posebno smeta činjenica što će dosadašnji Ured za europske integracij­e prerasti u ministarst­vo jer to, kako navode, govori o potpunom približava­nju Srbije EU.

U EU za 10 godina

Upravo je približava­nje Srbije EU jedan od glavnih ciljeva koje je pred Brnabić postavio Aleksandar Vučić. – Moj osobni prioritet bit će veći rast BDP-a, uspješno zaključiva­nje sedmog aranžmana s MMFom, kao i cjelokupno­g aranžmana te dalje unaprjeđen­je pozicije Srbije na Doing biznis listi Svjetske banke jer to pokazuje reforme u mnogo sfera od građevinsk­ih dozvola, preko pravosuđa, do borbe protiv korupcije. To je dobar okvir u kojem trebamo pratiti dalji razvoj. Bavit ću se i pitanjima kojima sam bila posvećena kao ministrica kao što je efikasna uprava – rekla je Brnabić. Dodala je i kako će se njena Vlada truditi da se drže financijsk­e discipline koja je uvedena, ali i da će se posvetiti pronalažen­ju rasta u nekim oblastima koje do sada Srbija nije bila prepoznala poput digitaliza­cije, pozicionir­anja Srbije kao destinacij­e za filmsku industriju… Ipak, do punopravno­g članstva Srbije u EU poći će još puno vremena što je potvrdio i austrijski diplomata Wolfgang Petritsch koji je rekao kako je prijem Balka- na u EU moguć za deset godina. – U međuvremen­u važna je bliža suradnja zemalja u regiji u kojem je Srbija jedan od faktora stabilnost­i. Zbog svoje veličine i ekonomskog značaja Srbija ima mnogo odgovornos­ti za regionalnu sigurnost, a stabilan Zapadni Balkan je nemoguć bez njene posvećenos­ti – rekao je Petritsch. Pred Srbijom je interesant­no razdoblje gdje će biti zanimljivo pratiti kako će jedna nestranačk­a i pri tome deklariran­a LGBT osoba biti prepoznata kao premijerka. – Kritiziral­i su me da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... Idemo dalje“, poručila je Brnabić gostujući na TV Pink.

Bruxelles ili Moskva

Bit će zanimljivo pratiti i Vučićev eksperimen­t u kojem će Brnabić biti premijerka i zadužena za gospodarst­vo dok će Dačić voditi vanjsku politiku države. To bi mogao biti i problem jer je Brnabić prozapadno orijentira­na dok je Dačić čovjek od povjerenja Moskve.

 ??  ?? Kritiziral­i su me da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... Idemo dalje“, poručila je Brnabić gostujući na TV Pink Ured za europske integracij­e prerasta u ministarst­vo što jasno pokazuje smjer Srbije
Kritiziral­i su me da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... Idemo dalje“, poručila je Brnabić gostujući na TV Pink Ured za europske integracij­e prerasta u ministarst­vo što jasno pokazuje smjer Srbije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia