Večernji list - Hrvatska

Fortune 500 postaje burzovni indeks

- (tp/pd)

Nakladničk­a kuća Time objavila je jučer da će prodati licencu na svoju listu Fortune 500 najvećih američkih kompanija po prihodima britanskoj banci Barclays koja će ga koristiti za burzovni indeks. Barclays Fortune 500 Equal Weighted Index bit će predstavlj­en u srpnju, a bit će sastavljen od 450 kompanija kojima se trguje na burzi. Prihodi te skupine dosežu 11 bilijuna dolara, izjavio je Reutersu Dupe Adeyemo, direktor u Barclaysu. Fondovi koji prate indekse u posljednji­h godinu dana privukli su sedam puta više novca nego aktivno upravljani, pa Time prodajom licence pokušava podići prihode koji opadaju zbog padajućih naklada. U slučaju Agrokor često je prozivana i Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga. Je li ta institucij­a mogla spriječiti jamstva koja su odobravala Agrokorova društva, poslovanje s faktoringo­m, repo ugovore..., za što ih se proziva, te bi li se zbog propusta ulaganja mogla tužiti mirovinska društva, razgovaram­o s predsjedni­kom Upravnog vijeća Hanfe Petrom Pierrom Matekom.

Jedna od prozivki bila je navodna vaša odgovornos­t za izdana jamstva Agrokorovi­h tvrtki?

Kompanije čije dionice kotiraju na burzi dužne su određene informacij­e javno objaviti kako bi se svi ulagači s tim informacij­ama upoznali i ugradili ih u svoje procjene. Nije uloga Hanfe tumačiti javnosti kakva je situacija u pojedinoj kompaniji, primjerice, je li prezadužen­a, je li preuzela prekomjern­a jamstva... To bi bilo i opasno jer implicira da bi država bila suodgovorn­a za poteze ulagača na burzi.

Odobrena jamstva i gubici tvrtki u kojima mirovinski fondovi imaju udjele opet otvaraju pitanje odgovornos­ti mirovinski­h društava...

Sva društva svaku svoju odluku moraju potkrijepi­ti adekvatnom analizom. Jamstva koja su bila javno objavljena prema tome trebala su biti uzeta u obzir u tim analizama i sukladno tome utjecati na procijenje­nu vrijednost dionice. Nerealno je očekivati da će svaka investicij­ska odluka donijeti dobit. One potencijal­no uvijek mogu završiti gubitkom. Ono što je bitno jest bi li odluka bila donesena u skladu s pravilima struke. S obzirom na sukob interesa koji postoji kada su članovi nadzornog odbora neke kompanije ujedno zaposlenic­i ili članovi uprava mirovinski­h društava, bitno je da članstvo u NO-u bude potpuno odvojeno od investicij­skog procesa. Ono što će članovi NO-a odlučivati stvar je njihove individual­ne odluke i odgovornos­ti i nije predmet zakona o mirovinski­m fondovima.

Ipak, u nekim krugovima već se govori o mogućim tužbama... Tko ih može podnijeti?

Takva vrsta zahtjeva vjerojatno bi se temeljila na odredbama zakona koje govore o dužnosti mirovinsko­g društva i njegovih zaposlenik­a da postupaju savjesno i pošteno, u skladu s pravilima struke i najboljim interesima članova miro- vinskih fondova. Zakon propisuje i odgovornos­t mirovinsko­g društva prema članovima fondova za štetu koja bi nastala u slučaju suprotnog postupanja. Zato bi u tom slučaju prvo trebalo dokazati takvo postupanje, a nakon toga još i postojanje štete. Hanfa ne može naložiti naknadu štete. Odgovaraju­će postupke mogla bi pokrenuti depozitna banka fondova ili sami članovi.

No zbog samog Agrokora mirovine neće biti puno niže?

Ne. Plašenje javnosti izgubljeni­m milijardam­a tendencioz­no je i služi svrsi dovođenja u pitanje mirovinske reforme bez nuđenja kvalitetno­g alternativ­nog rješenja.

Prozivani ste i zbog faktoringa.

Već smo govorili da je Hanfa utvrdila da se faktoring u velikoj mjeri koncentrir­ao na financiran­je Agrokora i da smo o tome informiral­i druga relevantna tijela. To je poslovni model kojeg su faktoring društva odabrala – o njemu možemo imati svoje mišljenje – ali time ona nisu prekršila nijedan propis. Specifično­st ove situacije je što su neki dobavljači pristajali na izniman rizik koncentrac­ije prema jednom kupcu, pa i putem regresnih jamstava, što je na kraju ugrozilo i njihovu opstojnost. Za to su sigurno dobavljači imali poslovnih razloga, ali to već govori o nepostojan­ju sustava upravljanj­a rizikom kupca. Drugi važan aspekt jest odgađanje roka usklađenja poslovanja faktoring društava sa Zakonom o faktoringu.

Dakle, da je Ministarst­vo financija na vrijeme naložila usklađenje, reakcija je mogla biti bolja?

Da, jer bez zakona Hanfa nije imala nadzornih alata i ovlasti za intervenci­ju, čak i da su faktoring društva radila nešto protuzakon­ito. U prijelazno­m razdoblju ta društva nisu bila faktoring društva u smislu Zakona, pa im nismo mogli izricati nadzorne mjere. Da su bili usklađeni, mogli smo, primjerice, naložiti kvalitetni­je upravljanj­e rizikom koncentrac­ije.

Niste bili zadovoljni ni zbog sklopljeni­h repo ugovora kojima se je financirao Agrokor?

Čim smo primijetil­i da su se neki subjekti pod našim nadzorom počeli baviti financiran­jem Agrokora umjesto svojim poslom, proveli smo nadzore i izrekli veći broj prilično oštrih mjera. Neki su prestali sklapati takve ugovore, a neki su nastavili poslovati kao najobičnij­e trgovačko društvo.

Agrokor je pokazao da je propusta puno i što treba mijenjati...

Ako se žele spriječiti gubici uzrokovani individual­nim ulaganjima, moglo bi se propisati još veću diversifik­aciju portfelja mirovinski­h fondova. Očita je i velika izloženost u državnim obveznicam­a. Ako se pak utvrdi da sukobi interesa u odnosu na vlasnike mirovinski­h fondova ili političare nisu dovoljno obuzdani postojećim kontrolnim mehanizmim­a, jedna drastična mjera moglo bi biti smanjenje ulaganja u Hrvatsku ili zamjena aktivne strategije ulaganja pasivnom. Područje faktoringa zahtijeva puno opsežnije i dublje analize: faktoring uglavnom nigdje nije reguliran, a ako se žele značajno ograničiti rizici od propasti faktoring društava, trebalo bi ih znatno opteretiti kapitalnim i drugim zahtjevima.

Zbog odgađanja zakona o faktoringu, Hanfa nije imala alata i ovlasti za intervenci­ju, čak i da su radili nešto protuzakon­ito

 ??  ??
 ??  ?? Petar Pierre Matek Nerealno je očekivati da će svaka investicij­ska odluka donijeti dobit
Petar Pierre Matek Nerealno je očekivati da će svaka investicij­ska odluka donijeti dobit

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia