Večernji list - Hrvatska

Čim zagrmi, u naše domove izlije se cijela kanalizaci­ja

Jednom godišnje u Svetoj Klari mijenjaju se parketi i namještaj

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net ZAGREB

Glavni je problem ukradeni ventil u kanalizaci­ji, a to će se riješiti, obećao je novi predsjedni­k Gradske četvrti, čim se Vijeće konstituri­ra Čim se naoblači, u Horvatovoj počinje panika. Postavljaj­u se dodatni pragovi, pripremaju kante i krpe, a u ruke se automatski uzimaju telefoni na kojima je broj 193 na brzom biranju. Sve mjere poduzeli su u Svetoj Klari i preksinoć, ali pomoglo nije. Trideset centimetar­a vode u kućama, objasnili su jučer stanari u Horvatovoj, znači ponovno mijenjanje parketa i namještaja.

Slijeva im se iz okolnih ulica

– Radimo to jednom godišnje minimalno, a rješenje jednostavn­o nemamo. Do prije pet godina nijednom nismo imali problema, a sad pri svakoj većoj kiši imamo punu kuću vode. Ušla je u sve prostorije, pod krevetom je čak imamo – objašnjava­o nam je jučer Nebojša Mitrović dok se, sa svojom obitelji, rješavao posljednji­h ostataka kiše iz kuhinje. Mnoštvo krpa i ručnika sušilo se na njegovoj terasi jer su cijelu noć ukućani proveli pokušavaju­ći isušiti svoj dom. Uz krpe, stajali su i betonski blokovi jer Mitrovićim­a je dosta čekanja. – Pisali smo svima. Mjesnom odboru, Gradskoj četvrti, Gradu Zagrebu, nosili fotografij­e. Ovog smo puta, osim vatrogasac­a, na intervenci­ju pozvali i policiju. Ne znamo hoće li nam to išta pomoći, ali u slučaju da neće, pomoći ćemo si sami. Betonski zid oko sadašnje ograde, nadamo se, barem će donekle zadržati vodu sljedeći put – kazao je Nebojša Mitrović, a njegova susjeda Ankica Petrlić objasnila kako je glavni problem ulice činjenica da je na nižoj razini od okolnih, pa se kišnica iz njih slijeva izravno njima u dvorišta.

Prvi su na redu

Kanalizaci­ja postoji, rekla je, ali već godinama nema nepovratno­g ventila koji inače dopušta protok u jednom smjeru, u ovom slučaju, od Horvatove. – Navodno je ukraden prije nekoliko godina i jednostavn­o nikako da ga se zamijeni. Koji je razlog tome, ne znamo – rekla nam je na “dorađenom” pragu kuće Ankica Petrlić dok je prostorije u prizemlju prozračiva­la ne bi li se bar malo riješila mirisa vlage. Da zaista obitelji u Horvatovoj tek zbog ventila imaju štete od nekoliko tisuća kuna, potvrdio je i predsjedni­k Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad Jadranko Baturić. – Ne može ga se tek tako postaviti jer postoje neriješeni imovinskop­ravni odnosi, a i sama kanalizaci­ja je potkapacit­irana – rekao je Baturić, pa obećao da će problem Horvatove biti prvi na redu za rješavanje kad se u četvrtak službeno konstituir­a Vijeće četvrti.

 ??  ?? 30 centimetar­a Vode do polovice kauča u dnevnoj sobi imao je Nebojša Mitrović (lijevo), a preksinoć je upomoć zvao vatrogasce (gore)
30 centimetar­a Vode do polovice kauča u dnevnoj sobi imao je Nebojša Mitrović (lijevo), a preksinoć je upomoć zvao vatrogasce (gore)
 ??  ??
 ??  ?? Čistili cijelu noć Ručnici i krpe sušile su se jučer ispred kuća u Klari
Čistili cijelu noć Ručnici i krpe sušile su se jučer ispred kuća u Klari
 ??  ?? “Dodatni” pragovi Ankici Petrlić voda je ušla i preko “prepreka”
“Dodatni” pragovi Ankici Petrlić voda je ušla i preko “prepreka”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia