Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca lobira da u Ustavni sud uđe sudac Kolakušić

U Kolakušiću prepoznaje novo lice koje ima energiju i znanje potrebno pravosuđu

- Marina Šunjerga , Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Odbor za ustav može Saboru predložiti tri kandidata koliko ih se traži, ili više, a nije se jednom dogodilo da se suci na kraju niti ne izaberu Odbor za Ustav odradio je jučer razgovore s jedanaest kandidata za tri prazna mjesta na Ustavnom sudu, a ako je suditi prema količini pitanja koja su im postavljal­i, najveće izglede da ih izaberu imaju tri postojeća ustavna suca kojima su mandati istekli ili će uskoro isteći – Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Antun Palarić – te sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić koji je javnosti postao poznat zbog čestih javnih kritika zakona.

Odlučuje Sabor

Upravo njega podupire i predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović, doznajemo iz njoj bliskih krugova. Predsjedni­ca je, naime, sklona predložiti zastupnici­ma da izaberu baš njega jer smatra da hrvatsko pravosuđe treba nova lica koja imaju energiju i znanje te integritet koji je sustavu prijeko potreban, a te odlike prepoznaje u sucu Kolakušiću. Ipak, predsjedni­ca želi da njegovo imenovanje prođe uz opću podršku i bez kontroverz­i, no nije sigurna da će Kolakušić dobiti podršku Sabora jer ne ide niz dlaku političko-pravnom establišme­ntu pa stoga još čeka s prijedlogo­m. Međutim, pitanje je koliko bi se taj prijedlog poslušao, jer jedino Sabor ima ovlast birati ustavne suce, i to dvotrećins­kom većinom, što znači da je za njihov izbor potreban konsenzus. Razgovori su počeli tek na načelnoj razini i kandidati koje bi Odbor predložio Saboru još se nisu iskristali­zirali. Odbor može Saboru predložiti točno tri kandidata, koliko ih se traži, ili više, a nije se jednom dogodilo da se suci nakon saslušanja i pregovora vladajućih i oporbe na kraju niti ne izaberu. Ako se sada ipak uspiju izabrati sva tri suca, Ustavni sud bi prvi put od 2010. godine mogao raditi u punom sastavu, sa svih 13 sudaca. Sudac Mislav Kolakušić zastupnici­ma je priznao da bi s javnim kritikama nastavio i ako bi ga izabrali jer vjeruje da je dužnost sudaca kritizirat­i određene zakone ili procese ako vidi da nanose štetu građanima. – Ne može se rasprava ograničava­ti isključivo na zatvorene krugove – kazao je Kolakušić. Da ga izaberu u Ustavni sud, prije svega bi se, kaže, zalagao da se na dnevni red stavljaju novi propisi da ih odmah riješe, jer Sud je prezatrpan predmetima da bi si priuštio luksuz odgovaranj­a redom kojim ih je zaprimio. Aktualni predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović upitan je kad će Ustavni sud dati mišljenje na prijedlog za ocjenu ustavnosti imenovanja jedne ulice u Čačincima s datumom 10. travnja, kao i vezano uz postavljan­je ploče HOS-a s pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu.

Ukupno 11 kandidata

– Nemam nikakvih dilema o tom pitanju, mislim da takva ulica ne bi trebala postojati. Odlučivat ćemo o tome najesen, na prvim zasjedanji­ma će se to riješiti. A što se tiče ploče u Jasenovcu, mislim da joj nije mjesto ondje, za mene nema dileme, uvažavam branitelje i njihovu žrtvu i vjerujem da nisu imali namjeru veličati NDH, ali s tim pozdravom mogu povrijedit­i žrtve. Trebali bi sami maknuti ploču ili Vlada mora pronaći način da je ukloni – vjeruje Šeparović. Osim s tri aktualna suca i Kolakušiće­m, članovi odbora razgovaral­i su i s preostalim kandidatim­a – Teodorom Antićem, Milom Mikecin Mišetić, Goranom Selancem, Mirjanom Juričić, Sulejmanom Tabakoviće­m, Vesnom Posavec te Draganom Bolančom.

Sabor bira ustavne suce dvotrećins­kom većinom, što znači da je nužan konsenzus Favoriti su, kažu izvori, Miroslav Šeparović, Antun Palarić i Mato Arlović, ali i Kolakušić

 ??  ??
 ??  ?? Ako ga izaberu u Ustavni sud, neće prestati kritizirat­i zakone, kazao je Odboru
Ako ga izaberu u Ustavni sud, neće prestati kritizirat­i zakone, kazao je Odboru
 ??  ?? Sudac Kolakušić godinama se bori protiv Ovršnog zakona
Sudac Kolakušić godinama se bori protiv Ovršnog zakona
 ??  ?? Miroslav Šeparović: Nemam nikakvih dilema; najbolje bi bilo da HOS sam ukloni ploču iz Jasenovca
Miroslav Šeparović: Nemam nikakvih dilema; najbolje bi bilo da HOS sam ukloni ploču iz Jasenovca
 ??  ?? Mato Arlović kandidat je kojem je Odbor postavio cijeli niz pitanja, kao i Antunu Palariću
Mato Arlović kandidat je kojem je Odbor postavio cijeli niz pitanja, kao i Antunu Palariću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia