Večernji list - Hrvatska

HOS ne želi maknuti ploču iz Jasenovca

Prema HOS-u, jedini način da se pozdrav “za dom spremni” ukloni s ploče je novi zakon

- Iva Puljić-Šego Iva Boban Valečić

Ne pristane li udruga HOS-a sama maknuti ploču, Vlada mora donijeti političku odluku da je ona u Jasenovcu neprimjere­na, kažu u HNS-u – U sljedećih mjesec dana naći ćemo rješenje za ploču u Jasenovcu – poručio je potpredsje­dnik HNS-a Srđan Gjurković, dok iz njegove stranke ponavljaju kako “za dom spremni” ne smije ostati na ploči poginulim branitelji­ma HOS-a. U HNS-u ipak priznaju kako još uvijek ne znaju na koji će način Vlada to izvesti jer su amblemi HOS-ovih udruga sa spornim natpisom uredno registrira­ni u vrijeme desnih, ali i lijevih Vlada.

Nabijanje tempa HDZ-u

– Takvi amblemi nisu trebali biti registrira­ni, no prošlo je previše vremena da bi se upis pravno osporavao i sada te grbove neki koriste kao provokacij­u, kako bi na sebe skrenuli pozornost javnosti – tumači izvor iz vrha HNS-a. Kaže kako je jedan od načina da se riješi problem dogovor sa samom udrugom koja je postavila spornu ploču, a ne pristanu li HOS-ovci na to, Vlada bi, smatra, trebala “presjeći” i donijeti političku odluku kako takva ploča ne može ostati u Jasenovcu. Naš izvor priznaje i kako je zadani rok pokušaj da se HDZ-u “nabije tempo”, ali i ističe da Vlada mora biti sposobna riješiti pitanje ploče. – Ako nismo sposobni naći rješenje za to pitanje, kako ćemo se uhvatiti ukoštac s ozbiljnim temama koje kao Vlada moramo rješavati – pita se. U HNS-u su uvjereni da je rok od mjesec dana dovoljan za to, a nadaju se da bi u međuvremen­u nešto o ploči moglo reći i Povjerenst­vo za suočavanje s prošlošću pa bi se Vlada mogla pozvati na mišljenje stručnjaka u tom povjerenst­vu. Izvor iz stranke tvrdi kako se među koalicijsk­im partnerima razgovaral­o i o takvoj mogućnosti. Povjerenst­vo za suočavanje s prošlošću Vlada je osnovala početkom ožujka sa zadatkom da u roku od godinu dana izradi smjernice na temelju kojih bi se utvrdila pravila kažnjavanj­a javnog isticanja simbola totalitarn­ih režima. Ono će se danas sastati prvi put, a teško je očekivati da bi u roku koji je zamislio HNS moglo donijeti stav o ploči u Jasenovcu. Član Povjerenst­va Ivo Lučić na naše pitanje hoće li to tijelo pozvati na micanje ploče u Jasenovcu odgovara kako ne misli da će se to dogoditi. – Povjerenst­vo za suočavanje s prošlošću nije sud koji bi trebao odlučiti može li nešto biti na nekom mjestu ili ne može – tumači Lučić, ali i napominje kako još nije vidio dnevni red te kako će tek vidjeti što će biti predloženo na prvoj sjednici Povjerenst­va.

HOS: Bez simpatija za ustaše

Ministar uprave Lovro Kuščević jučer je, kako je i najavljiva­o, primio Društvo logoraša srpskih koncentrac­ijskih logora i Udrugu dragovolja­ca HOS-a. Udruge su poručile kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu te da žele izraziti pijetet poginulim suborcima, ali i da je “ključno sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno veliča li u konkretnom slučaju totalitara­n režim”. Izvor blizak HOS-u kaže kako HOS-ovci nisu spremni popustiti i maknuti grb sa ZDS sa spomen-ploče u Jasenovcu. Isti izvor smatra da je jedini način da se pozdrav ZDS ukloni s ploče – novi zakon. HOS-ovci su u Ministarst­vo došli s “hrpom” dokumenata koji dokazuju da je njihovo znakovlje registrira­no još 1994. u MORH-u, i da su s tim simbolima ušli i u Svjetsku veteransku organizaci­ju.

V.d. predsjedni­ka HNS-a Predrag Štromar poručuje da će pitanje ploče riješiti premijer

Povjerenst­vo za suočavanje s prošlošću danas će se sastati prvi put

 ??  ?? Službenoj komemoraci­ji u Jasenovcu, koju je ove godine vodio premijer Plenković, zbog ploče s natpisom “za dom spremni” nisu se pridružili ni antifašist­i, ni Srbi, ni Židovi
Službenoj komemoraci­ji u Jasenovcu, koju je ove godine vodio premijer Plenković, zbog ploče s natpisom “za dom spremni” nisu se pridružili ni antifašist­i, ni Srbi, ni Židovi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia