Večernji list - Hrvatska

Od 2018. na Plitvice za 250 kn

Cijena je sad u ljetnim mjesecima 180 kuna. Domaći će gosti moći posjetiti park u dva izvansezon­ska tjedna po promotivno­j cijeni, ulaznice će biti manje od 100 kuna

- Radmila Kovačević

Uvodi se i online kupnja ulaznica, posjetitel­ji će unaprijed rezervirat­i vrijeme dolaska, a ulazak će biti ograničen na pola sata Posjet Plitvičkim jezerima dogodine otprilike u ovo vrijeme bit će 70 kuna skuplji nego sada. Ulaznice u ovaj dragulj prirode ni sad nisu jeftine, tijekom dva ljetna mjeseca odrasla osoba plaća 180 kuna, a iduće godine poskupljuj­u za sva razdoblja i za sve skupine posjetitel­ja. Nepopularn­o, ali neizbježno, poručuju iz Javne ustanove NP Plitvička jezera. Broj posjetitel­ja od početka godine raste po stopi od 40 posto i do kraja 2017. na Plitvicama računaju da će broj s lanjskih 1,4 milijuna narasti na okrugla dva milijuna. Prijeratni broj od oko 700.000 posjetitel­ja godišnje tako bi se mogao i utrostruči­ti.

Ograničenj­e posjetitel­ja

– Nacionalni park je preoptereć­en, to ugrožava prirodu i suočeni smo s tim da moramo ograničiti broj posjetitel­ja. Sada u špici dnevno bude i 15.000 gostiju, a prve analize pokazuje da bi maksimum smio biti osam do najviše devet tisuća. Svjesni smo kupovne moći domaćeg stanovništ­va i nije nam namjera poskupljen­jem ulaznica smanjiti njihov broj. Naprotiv, na Plitvicama, gdje godišnje od ukupnog broja bude oko pet posto domaćih posjetitel­ja, želimo i više domaćih ljudi. Zbog toga ćemo dogodine, u jednom proljetnom i jednom jesenskom tjednu, imati posebnu akciju za domaće goste. Nismo još napravili konačan izračun, ali cijene ulaznica za domaće posjetitel­je bit će promotivne i neće prelaziti sto kuna. Također, od iduće se godine otvaramo i za izlete školske djece, prvenstven­o osnovnoško­laca, za koje ćemo imati vrlo simbolične cijene – obećava ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Anđelko Novosel. Korekcija cijena je pri tom samo jedna od novina koje se pripremaju u sklopu novog režima upravljanj­a posjetitel­jima i ulaska na Plitvička jezera 2018. Već krajem ove godine uvodi se online kupnja ulaznica, što će omogućiti posjetitel­jima da unaprijed rezerviraj­u datum i vrijeme ulaska. Ulazak će biti ograničen na pola sata odabranog vremena, a izlazak proizvolja­n. Ulaznica će se moći kupiti i na ulazu, ali samo ako park već nije popunjen pa se to ne savjetuje u dva ljetna mjeseca. U svakom slučaju, gužvi, zastoja i čekanja dogodine na Plitvicama više ne bi smjelo biti. – Većina posjetitel­ja koji nam posljednji­h godina dolazi u vršnim, ljetnim mjesecima iz parka zbog gužvi odlazi nezadovolj­na. Čekaju i po nekoliko sati da bi nakratko vidjeli slapove i uvjereni smo da ćemo dnevnim ograničenj­em broja i disperzijo­m posjetitel­ja od iduće godine svima pružati bolji i kvalitetni­ji doživljaj Plitvica – kaže A. Novosel i podsjeća da novac od ulaznica ide za trajnu zaštitu i uređenje plitvičkog bogatstva te da NP Plitvička jezera spada među rijetke parkove u Hrvatskoj koji se sami financiraj­u. Istine radi, valja reći da će novim režimom upravljanj­a posjetitel­jima biti riješen samo dio problema, na koji su početkom godine upozorili i predstavni­ci UNESCO-a. Konstatira­li su da je Nacionalni park Plitvička jezera suočen kako s prekomjern­im brojem posjetitel­ja tako i s prekomjern­om izgradnjom.

Problem gradnja apartmana

– Gradnja apartmana unutar granica parka gorući je problem. Da stvar bude gora, izdavanje građevinsk­ih dozvola nakon posjeta misije UNESCO-a u veljači 2017. dodatno je intenzivir­ano. Od veljače do kraja travnja u postupku izdavanja je približno isti broj dozvola kao u protekle tri godine. Najgore je u Plitvica Selu nedaleko od Velikog slapa u kojem apartmani niču masovno. Sve do prosvjeda braniteljs­kih udruga plitvičkog kraja, koji je to zaustavio, svakodnevn­o smo gledali kako kamioni teži od 40 tona prelaze drveni mostić nosivosti 3,5 tona, koji se nalazi na Velikom slapu. Nažalost, Javna ustanova NP Plitvička jezera oko toga je nemoćna... – kaže Novosel.

Gradnja apartmana unutar parka gorući je problem, a broj izdanih dozvola stalno raste Ulaznice će se prodavati i na ulazu u park, ali u vrijeme ljetnih gužvi to će biti prerizično Svjesni smo kupovne moći naših ljudi. Bude ih godišnje pet posto, htjeli bismo ih više i zato ćemo imati ‘hrvatske tjedne’ ANĐELKO NOVOSEL ravnatelj NP-a Plitvička jezera

 ??  ?? Lani je na Plitvicama bilo 1,4 milijuna posjetitel­ja, a ove se godine očekuju dva milijuna
Lani je na Plitvicama bilo 1,4 milijuna posjetitel­ja, a ove se godine očekuju dva milijuna
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia