Večernji list - Hrvatska

Za kobase i pivo 1000 € mjesečno bez sata rada

Njemačka pokrajina Schleswig-Holstein uvodi temeljni dohodak da se pokriju osnovni troškovi

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net

Ovo je prvi takav projekt u Njemačkoj, a već ga imaju druge države poput Finske. Švicarci su pak takvu opciju odbili na referendum­u Temeljni mjesečni dohodak koji bi trebao pokriti osnovne troškove jednog kućanstva eksperimen­t je koji je prisutan u raznim svjetskim državama, a sada je prvi put uveden i u Njemačkoj. Točnije u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein.

Ulaz na teritorij SPD-a

Radi se o mjeri koju vladajuća “Jamajka koalicija” (CDU-FDP-Zeleni), nakon ispadanja SPD-a, koji su zamijenili Liberali (FDP), iz vlasti, uvodi kao socijalnu mjeru, što analitičar­i vide kao još jedan potez kancelarke Angele Merkel da uđe na područje djelovanja dosad rezerviran­o za socijaldem­okrate. Ovaj eksperimen­t na sjeveru Njemačke trebao bi biti test za potencijal­no uvođenje temeljnog dohotka na područje cijele države, i kao takav je čak stavljen u koalicijsk­i sporazum, a stručnjaci sada rade na izračunima isplativos­ti i nazivu samog dohotka između temeljnog primanja i građanske plaće. Iznos koji bi građani tre- bali dobivati kreće se oko 1000 eura mjesečno, što bi trebalo biti dovoljno za osnovne potrebe kućanstva, što znači da će se za dva milijuna punoljetni­h stanovnika Schleswig-Holsteina mjesečno izdvajati dvije milijarde, odnosno 24 milijarde eura godišnje. Inače ova ideja u Njemačkoj nije nikakva novost, no niti jedna vladajuća opcija dosad ju nije provela u djelo. Iz samog CDU-a poručili su kako je upravo njihov Dieter Althaus prije deset godina obećao takvu “naknadu” u iznosu od 800 eura mjesečno. Zanimljivo je spomenuti kako su sličnu inicijativ­u pokrenuli i u Švicarskoj, no Švicarci su je na referendum­u glatko odbili. U Finskoj je, s druge strane, prihvaćen pilot-projekt temeljnog dohotka, baš kao i u nizozemsko­m gradu Utrechtu. Finci su s ovim projektom započeli početkom godine, a kroz njega će dvije tisuće nezaposlen­ih osoba starih između 25 i 58 godina do kraja 2018. primati 560 eura mjesečno.

Merkel za istospolne brakove

Konzervati­vni CDU ovim je potezom očito odlučio privući birače koji su dosad bili malo bliže lijevom centru, a kancelarka Angela Merkel simpatije liberala mogla bi osvojiti još jednim potezom vezanim uz istospolne brakove. Iako je dosad kategoričk­i odbijala podržati zakon o istospolni­m zajednicam­a, sada je promijenil­a ploču i pozvala zastupnike vladajućeg dvojica CDU/CSU da u parlamentu podignu ruke po svojoj savjesti, a ne po dosadašnjo­j stranačkoj stegi. O ovom zakonu u njemačkom Bundestagu glasat će se u petak, a novi prijedlog zakona istospolni­m partnerima omogućio bi i usvajanje djece. Koliko bi se ovakav kancelarki­n potez mogao svidjeti liberalno lijevim opcijama i biračima, toliko bi joj se mogao obiti o glavu kod konzervati­vnih glasača, a CSU joj je već dao do znanja da se ne slaže s takvim potezom.

 ??  ?? Angela Merkel najnovijim potezima pokušava pridobiti i liberalno-lijevi dio glasačkog tijela u Njemačkoj
Angela Merkel najnovijim potezima pokušava pridobiti i liberalno-lijevi dio glasačkog tijela u Njemačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia